Aleksandra Soldatova kertoi hänen päänmenokseen suunnitellusta karmivasta juonesta. - Urheilu - Ilta-Sanomat

Uransa lopettaneelta supertähdeltä shokeeraava avautuminen – tämän ollessa 16-vuotias kilpailija punoi kulisseissa karmivaa juonta

Aleksandra Soldatova kertoi venäläissivustolle hänen päänmenokseen suunnitellusta, katalasta juonesta.

Aleksandra Soldanova kuvattuna vuonna 2018.­

27.1. 8:24

Venäläinen voimistelija Alexandra Soldatova lopetti uransa joulukuussa, vain 22-vuotiaana.

Uran loppuminen ei ollut yllätys. Nelinkertainen maailmanmestari oli kertonut aiemmin vuonna 2020 kärsineensä vakavasta bulimiasta.

Nyt Soldatova rohkeni astua esiin toisen, yhtä lailla vakavan asian tiimoilta.

Hän kertoi venäläisen R-Sportin haastattelussa seitsemän vuotta sitten tapahtuneesta, hämäräperäisestä välikohtauksesta.

Tuolloin vasta 16-vuotias voimistelijalahjakkuus oli valmistautumassa elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin, kun hän sai kuulla päänmenokseen punotusta katalasta juonesta.

– En paljasta nimiä, mutta eräs tyttö halusi piikittää minuun dopingia. Toinen voimistelija, niin ikään kilpailijani, varoitti minua hänen suunnitelmistaan, Soldatova väitti venäläissivustolle.

Soldatova ei edelleenkään tiedä, miten tämä nimeltä mainitsematon voimistelija oli aikonut toteuttaa suunnitelmansa.

Hänen mukaansa valmentajat olivat tietoisia petoksesta, mutta juonittelijaa ei rangaistu, koska tämä ei päässyt toteuttamaan julmaa ideaansa.

Moiset koiruudet ovat Soldatovan mukaan tavattomia voimistelukulttuurissa.

– Yleensä emme tee likaisia temppuja toisillemme. Emme leikkele toisten voimisteluasuja tai katko nauhoja, koska raju ja intensiivinen harjoittelu tekevät meistä fyysisesti ja psyykkisesti uupuneita. Meillä on tapana tukea toisiamme, hän vuodatti.

Soldatova kertoi oppineensa välikohtauksesta ainakin sen, ketkä ovat hänen ystäviään ja ketkä vihollisia.

Soldatova ilmoitti uransa loppumisesta joulukuussa, mutta hän jäi kilpailutauolle jo helmikuussa terveyshuoliensa vuoksi.

Venäläistähti paljasti tuolloin sairastaneensa bulimiaa jo useamman vuoden ajan. Hän kätki sairauden merkit parhaimpansa mukaan, ja onnistuikin siinä pitkään.

Soldatova voitti rytmisen voimistelun MM-kisoissa 2018 kaksi kultaa, vaikka hänen terveytensä reistaili jo silloin. Seuraavan vuoden EM-mittelöiden aikaan hänellä oli takanaan kaksi sairaalajaksoa, mikä alkoi näkyä auttamatta myös kilpailutuloksissa.

– EM-kisojen jälkeen sanoin olevani valmis hoitoon, sairaalassa tai missä tahansa tarpeen mukaan. He löysivät minulle klinikan, mutta en ollut siellä järin kauan. Tunsin oloni nopeasti paremmaksi, mikä oli oma virheeni – ja palasin harjoittelemaan, hän muisteli helmikuussa.

Soldatova voitti urallaan kahdeksan MM- ja seitsemän EM-mitalia. Kuva vuoden 2018 MM-kilpailuista.­

Lääkärit ilmoittivat Soldatovalle kerta toisensa jälkeen, että hänen on valittava joko terveytensä tai urheilu-uransa.

Venäläinen taisteli ja harjoitteli lääkäreiden määräyksistä piittaamatta – mutta lopulta sairauden ja rakkaan voimisteluammatin yhteensovittaminen kävi liian raskaaksi.

Loppuvuodesta hän päätti valita terveytensä.

– Olen 22 ja minulla on edessä paljon mielenkiintoisia asioita. Olen asettanut itselleni lukuisia, kunnianhimoisia tavoitteita ja teen kaikkeni saavuttaakseni ne, hän kirjoitti lopettamistaan koskevassa Instagram-päivityksessään.

Soldatova kertoi R-Sportille innostuneensa eläkepäivillään muun muassa taitoluistelusta.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?