Tokion olympialaisten taivaalla yhä synkempiä pilviä - Urheilu - Ilta-Sanomat

Tokion olympialaisten taivaalla yhä synkempiä pilviä – Lontoon kisojen pomolla selvä näkemys: ”Tekisin suunnitelmat kisojen perumisesta”

Japanissa kesäkisojen siirtämisellä tai perumisella on kannatusta.

Tokion olympialaisten toimitusjohtaja Toshiro Muto uskoo yhä kisojen toteutumiseen.­

20.1. 11:38

Kun Japanin olympiakisojen alkuun on aikaa liki puoli vuotta, kesäkisojen järjestämisen yllä on epäuskoa.

Viimeksi epäilynsä ilmaisi Lontoon 2012 kesäolympiakisojen järjestelytoimikunnan varapuheenjohtaja Keith Mills.

Mills suositteli BBC:n haastattelussa, että maailmanlaajuisen koronatilanteen takia jo vuodella siirretyt Tokion olympiakisat peruttaisiin tältä vuodelta.

– Kun seuraa, miltä pandemia näyttää ympäri maailmaa Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikassa, Afrikassa ja Euroopassa, tekisin suunnitelmat kisojen perumisesta. Olen varma, että järjestäjät toimivat niin, mutta vasta aivan viime hetkellä ja toivoen, että koronatilanne kääntyisi parempaan suuntaan, Mills sanoi.

Japanissa on kuollut koronavirukseen liittyen yli 4 500 ihmistä, eikä pandemia ole maailmanlaajuisessa vertailussa pahimmasta päästä. Infektioiden määrä on Japanissa kuitenkin kasvanut.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin puheenjohtaja Sebastian Coe haluaa uskoa, että olympiakisat viedään läpi Tokiossa suunnitellusti ensi kesänä.

– En usko, että olympiakisoja perutaan, vaikka haastetta niissä on. Luulen, että kisat näyttävät erilaisilta, Coe muotoili.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe puhui medialle Tokion stadionilla viime lokakuussa.­

Tokion olympiajärjestäjät vakuuttavat, että kesäkisat järjestetään ensi heinä-elokuussa. Yksi myönnytys koronan varjostamassa olympia-arjessa olisi se, että kisat järjestettäisiin ilman yleisöä.

– En tiedä, kuinka mahdollista se on, mutta periaatteessa ei ole toivottavaa, että kisoissa ei olisi katsojia, Tokion olympialaisten toimitusjohtaja Toshiro Muto kertoi.

Hän myönsi, että koronapandemian pitkittyessä ihmisten ahdistus Japanissa on kasvanut. Hänen näkemyksensä mukaan olympiakisojen järjestäminen on mahdollista, vaikka urheilijoita ei rokotettaisi koronan varalta.

Uutistoimisto Kyodon kyselyssä 45 prosenttia japanilaisista haluaa, että Tokion olympiakisoja siirretään edelleen. Kisojen välitöntä perumista kannattaa 35 prosenttia.

– Emme keskustele kisojen perumisesta. Periaatteemme on, että olympiakisat järjestetään, toimitusjohtaja Muto sanoi.

Tokiossa pidettiin kesäolympiakisat edellisen kerran vuonna 1964.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?