Aleksi Valavuori myönsi raskaat talousrikokset ja vältti täpärästi vankilan: ”Aika raskaat kolme vuotta”

Urheilupersoona Aleksi Valavuori tuomittiin kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Aleksi Valavuori juontaa suosittua Valavuori Live -ohjelmaa.

4.1.2021 16:02

Urheilun monitoimimies Aleksi Valavuori, 42, on tuomittu kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa pidetyssä tunnustusoikeudenkäynnissä käsiteltiin vuosina 2013–2017 tapahtuneita rikoksia. Valavuori myönsi syyllistyneensä niihin.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi Valavuori tuomittiin suorittamaan 60 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Ensimmäisen teonkuvauksen mukaan Valavuori laiminlöi vuosina 2013–2015 elinkeinonharjoittajana liiketapahtumien kirjaamisen kokonaan. Hän sai kuitenkin tuona aikana tililleen varoja yhteensä 738 000 euroa.

Toisessa kirjanpitorikoksessa Valavuori laiminlöi Birdboy Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä vuosina 2013–2017 liiketapahtumien kirjaamista ja tilinpäätöksen laatimista. Kirjapidosta puuttui huomattava määrä tositteita, eikä kirjausten perusteita pystytty selvittämään. Kirjanpitoa tehtiin myös huomattavasti jälkikäteen.

– Kolmen vuoden taistelu on ohi. Tarjolla oli kaksi vaihtoehtoa, jatkaa oikeustaistelua useita vuosia tai myöntää syyllisyys syyteneuvottelussa. Valitsin jälkimmäisen. Tilanne on juridisesti katsottuna yksiselitteinen: Minä olen myöntänyt syyllisyyteni, Valavuori kertoi sometilillään vähän tuomion julistamisen jälkeen.

Yhtiön myyntituloja maksettiin Valavuoren henkilökohtaiselle pankkitilille, mutta siirretyn rahan peruste ei selvinnyt kirjanpidosta. Sitä ei käsitelty yhtiön eikä Valavuoren henkilökohtaisena tulona.

Yhtiön kirjanpito oli kokonaan pitämättä vuosilta 2015 ja 2016, mutta verotarkastuksen mukaan yhtiöllä oli tuona aikana tuloja 155 000 euroa.

Törkeän veropetoksen teonkuvauksen mukaan Valavuori antoi väärää tietoa ja salasi tulojaan vuosina 2013–2016. Pimitetty summa neljältä vuodelta oli yhteensä 805 921,65.

Vältettyjen verojen määrä oli yhteensä 402 893,10 euroa, jotka Valavuori joutuu maksamaan takaisin verottajalle.

Valavuori halusi käyttää käsittelyssä puheenvuoron, jonka aluksi hän pahoitteli tapahtunutta.

– Haluan pyytää anteeksi, että istutaan täällä. Tämä liittyy siihen 10 vuoden taisteluun, jota olen käynyt Valtion rahapelimonopolia vastaan, Valavuori sanoi mutta ei avannut asiaa sen enempää.

Hän kuitenkin kertoi tilanteestaan, joka johti rikoksiin kyseisenä ajankohtana.

– Elämänhallintani oli tuolloin kadoksissa, josta olen julkisesti ja avoimesti kertonut. Olisi pitänyt pystyä hoitamaan paremmin, mutta en pystynyt. Syyllisiä on turha etsiä muualta kuin tästä penkistä. Kolme vuotta olen odottanut, että pääsen vastaamaan syytteisiin, ja se on ollut raskasta.

Syyttäjä vaati myös liiketoimintakieltoa, jonka puolustus pyysi käräjäoikeutta jättämään tuomitsematta. Perusteena esitettiin, että se vaikeuttaisi Valavuoren elinkeinon harjoittamista niin paljon, että hän ei pystyisi suorittamaan korvausvelvoitettaan, mikä taas johtaisi 20 vuoden velkavankeuteen.

Myös Valavuori vetosi tuomariin, jotta liiketoimintakielto ei tulisi voimaan.

– Velvoitteen hoito olisi mahdotonta, jos saan liiketoimintakiellon. Minulla on käynnissä uusi alku elämälle, ja liiketoimintakielto torpedoisi sen, hän sanoi.

Käräjäoikeus kuitenkin linjasi, että koska kyseessä ei ollut yksittäinen rikos vaan pitkäaikainen ja toistuva tapahtuma, riittävä rangaistus on kolmen vuoden liiketoimintakielto.

Valavuori vältti vankilan suostumalla syyteneuvotteluun. Syyttäjän mukaan normaalimenettelyssä seuraamus olisi ollut vähintään 2,5 vuotta ehdotonta vankeutta.

Valavuori oli vähäsanainen käsittelyn jälkeen.

– Aika raskaat kolme vuotta, hän sanoi.

Valavuori kertoi kuitenkin, että aikoo jatkaa suosioon noussutta Valavuori Live -ohjelmaansa.

Oikeudenkäyntiavustaja Markus Liesegangin mukaan he eivät aio todennäköisesti valittaa tuomiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?