Münchenin olympiakylässä terroristit sankarillisesti kohdannut urheilujohtaja on kuollut – ”Kaksi konepistoolia osoitti suoraan minuun”

Palestiinalaisen terroristijärjestön Münchenin olympiakylään tehty isku keskeytti olympiakisat vuorokauden ajaksi.

Walter Tröger on kuollut 91 vuoden iässä.

1.1.2021 23:14

Saksalainen urheilujohtaja ja Kansainvälisen olympiakomitean pitkäaikainen jäsen Walter Tröger on kuollut 91-vuotiaana. Tröger toimi vuonna 1972 Münchenin olympiakylän johtajana, kun palestiinalaisterroristit hyökkäsivät Israelin joukkueen majapaikkaan.

Tröger ehti muistella episodia useaan otteeseen, vaikka kyse oli varsin traumaattisesta kokemuksesta. ”Musta syyskuu” otti panttivangiksi 11 israelilaista ja vaati Baader–Meinhof -terroristijärjestön kahden jäsenen vapauttamista sekä 234 palestiinalaisvangin vapauttamista Israelissa.

Münchenin kisakylään syyskuussa 1972 iskeneitä terroristeja kuvattiin muista rakennuksista.

Järjestäjien puolelta neuvottelijoita johti kisakylän johtaja Tröger. Hän on kuvannut tilannetta, jossa terroristien johtaja Issa (oikealta nimeltään Luttif Afif) esittää vaatimuksia panttivankien vapauttamiselle.

– Issa halusi puhua vain minun kanssani. Hänellä oli kourassaan käsikranaatti, ja kaksi konepistoolia osoitti suoraan minuun, Tröger sanoi vuonna 2012 uutistoimiston (dpa) haastattelussa.

Hänen mukaansa oli selvää, että tunkeutujat olivat valmiita kuolemaan.

– Ei ollut epäilystäkään, etteikö ollut kyse itsemurhajoukosta.

Tröger ei voinut päättää asiasta, mutta hän teki radikaalin ehdotuksen. Hän esitti Issalle panttivankien vapauttamista. Tröger olisi jäänyt itse tilalle panttivangiksi.

– Se oli spontaani reaktio, ja olin ehkä hieman sinisilmäinen ja naiivi. Kisakylän asukkaat olivat vieraitani ja ajattelin tämän olevan jonkinlainen ratkaisu, Tröger muisteli 2012.

Issa kieltäytyi, mutta vaati, että Tröger on jatkossakin mukana neuvotteluissa. Näitä käytiin vielä 11 kertaa, mutta tuloksetta.

Kidnappaus päättyi verisesti müncheniläisellä lentokentällä. Saksalaispoliisien hyökätessä palestiinalaisten kimppuun kuoli yhdeksän panttivankia, yksi poliisi ja viisi terroristia. Olympiakisat keskeytettiin vuorokauden ajaksi, mutta Trögerin aloitteesta niitä päätettiin jatkaa.

– Esitin ajatuksen Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajalle Avery Brundagelle, koska arvelin sen olevan urheilijoiden tahto, Tröger sanoi myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?