Petra Ollin ura pysähtyi kuin seinään, ja alkoi surutyö – tukena on rakas olkapää: ”Onneksi Indrekillä on erittäin pitkä pinna” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Petra Ollin ura pysähtyi kuin seinään, ja alkoi surutyö – tukena on rakas olkapää: ”Onneksi Indrekillä on pitkä pinna”

Uransa yllättäen lopettanut maailmanmestari Petra Olli kiittelee rakastaan tuesta tulevaisuuspohdintojen keskellä.

Petra Olli kertoi, että puoliso Indrek Vassus on ollut tärkeänä tukena sen jälkeen, kun Olli lopetti menestyksekkään painiuransa.­

5.12.2020 7:27

Petra Olli naurahtaa, että ihmisiä on tuntunut kovasti kiinnostavan, millä ex-painijan arki on täyttynyt uran päätyttyä helmikuussa.

– Älä nyt ainakaan kirjoita, että olen ruvennut golfaamaan tosissaan. Sitäkin on moni epäillyt, entinen painijatähti kertoo hymyillen.

26-vuotias Olli myöntää, että viime ajat ovat tarjonneet aikaa tulevaisuuden pohtimiseen, sillä painiuran kiire on vaihtunut seesteisempään arkeen.

– Vietin kesällä paljon aikaa kotimaisemissa Lappajärvellä ja nautin mukavista keleistä siellä. Aloitin golfinkin, mutta ihan harrastusmielessä. Olen myös opiskellut koulutuskeskus Sedun myynnin ja markkinoinnin verkkokursseja Seinäjoella, mutta niiden suhteen olisin voinut olla aktiivisempikin, Olli kertoo.

Olli aloitti syksyllä myös valmentajan ammattitutkintoon tähtäävät opinnot Kuortaneella entisille huippu-urheilijoille räätälöidyllä opintolinjalla.

Ollin mukaan kurssilla käydyt keskustelut kollegoiden kanssa ovat laajentaneet näkökulmaa urheilun lopettamisen suhteen. Hän kertoo oivaltaneensa, että uran jälkeen jokaisen on tehtävä eräänlainen surutyö ennen seuraavan lehden kääntämistä.

– Kurssikavereilta löytyvät omat kokemuksensa siitä, mitä tapahtuu, kun ammattilaisurheilu jää. Vertaistuki on ollut siinä mielessä todella palkitsevaa, ja jollain tavalla lohdullista. Mutta eivät esimerkiksi Sami Jauhojärvi ja Tero Pitkämäki aivan niin hauskoja vitsiniekkoja ole, että pelkästään heidän juttujaan kuullakseni kurssia kävisin. Tarkoitus on keskustelujen ohessa ammentaa myös oppeja valmentamiseen, Olli sanoo.

Petra Olli juhli maailmanmestarina Budapestissa vuonna 2018.­

Maailmanmestaruutta vuonna 2018 juhlinut Olli myöntää, että lopettamisen suhteen on riittänyt sulateltavaa. Painissa tähtäin oli aina selvä. Olli halusi olla paras, löytää omat rajansa. Siviilissä asioita on joutunut ajattelemaan arkisemmasta näkökulmasta, ilman konkreettisia tavoitteita.

– Kalenterista ei enää löydykään sitä vuoden päätapahtumaa, jotain kiintopistettä, mihin tähtään. Olen suorittajatyyppi, ja nyt on ollut pakko opetella myös armollisuutta sen suhteen, että koko ajan ei tarvitse saada jotain aikaan. Joskus on ihan hyvä vain makoilla sohvallakin.

Kulunut vuosi ei ole ollut Ollille pelkkää laakereilla lepäämistä. Opinnot ovat tuoneet arkeen merkityksellisyyttä ja valmisteilla oleva elämäkertakirja ottaa oman aikansa.

Mestaripainija kertoo kuitenkin päättäneensä, että ei aio syöksyä hätiköiden uudelle uralle. Vaikka opiskelujen suhteen virityksiä on niin valmentamisen kuin liike-elämänkin puolelle, ovat kaikki ovet toistaiseksi avoinna.

– Menin vuosikausia maailmalla pää kolmantena jalkana, joten rauhallisempi jakso elämässä on varmasti nyt minulle hyväksi. Uskon kyllä, että ajan myötä löydän oman paikkani, oli se sitten miltä työelämän osa-alueelta tahansa.

Ollin mukaan uusi elämäntilanne on heijastunut myös kotioloihin. Ex-painija kiitteleekin vuolaasti virolaista miesystäväänsä Indrek Vassusta, joka on tarjonnut olkapäätä heikoimmilla hetkillä.

Petra Olli ja Indrek Vassus Linnan juhlissa vuonna 2018.­

– Olen ollut turhautunut tietynlaisesta päämäärättömyydestä, ja se on varmasti näkynyt kotona.

– Olen kipuillut näiden asioiden suhteen, mutta onneksi Indrekillä on erittäin pitkä pinna. Pystyn tukeutumaan ja luottamaan häneen täysin, kun on oikein paha fiilis.

– Hän on sanonutkin, että minusta huomaa, etten ole vielä löytänyt sitä, mitä kohti aion seuraavaksi pyrkiä.

Petra Olli yrittää opetella rauhallista arkielämää hektisen ja intensiivisen painiuran jälkeen.­

Pandemia ja Ollin urheilu-uran päättyminen ovat tarjonneet eri tavalla aikaa myös parisuhteelle. Sopivin jaksoin Viron ja Pohjanmaan väliä sukkuloivan kaksikon harrastukset ovat liikunnalliset.

– Nautimme molemmat urheilemisesta, olemme käyneet juoksemassa ja vähän painisalillakin vääntämässä. Elämämme ei ole enää niin tiiviisti sidoksissa minun kalenteriini, joten yhteinen tekeminen on ollut mahdollista, vaikka matkustaminen onkin hankalaa.

– Yritämme nauttia arjesta ja tavallisista jutuista, elää normaalia hyvää elämää, Olli kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?