Antti Mäkinen pyysi Sanna Marinin kalasopalle - Urheilu - Ilta-Sanomat

Antti Mäkinen pyysi Sanna Marinin kalasopalle – pääministeriltä vastauksen saanut suosikki­selostaja kertoo nyt, mitä kutsun takana oli

Selostaja Antti Mäkinen kertoi Ilta-Sanomille, mistä hän haluaa keskustella pääministeri Sanna Marinin kanssa.

Pääministeri Sanna Marin ja selostaja Antti Mäkinen vaihtoivat torstaina viestejä Twitterissä. Mäkinen kertoi IS:lle, mistä haluaa pääministerin kanssa keskustella.­

3.12.2020 21:46

V Sportin ja Viaplayn NHL- ja KHL-lähetyksistä tuttu kiekkoääni, suosikkiselostaja Antti Mäkinen lähestyi torstaiaamuna Twitterissä pääministeri Sanna Marinia.

– Arvoisa pääministeri. Arvostan sinua suunnattoman paljon. Olet monella tapaa hyvä esimerkki. Haluaisin keskustella kanssasi korona-ajan ohjauksista sekä ennen kaikkea sivutoimisen yrittäjän verotusmallista. Mennään syömään kauppahalliin kalasopat ja puhumaan, sopiiko? Mäkinen kirjoitti.

Pääministeri Marin vastasi alkuillasta.

– Hei Antti! Koronatilanteesta johtuen kauppahalliin en pääse, vaikka se olisikin mukavaa. Sopisiko keskustelu etäyhteydellä?

Pääministerin ehdotus sopi Mäkiselle.

– Kiitos Sanna vastauksesta. Minulle sopii keskustelu etäyhteydellä. Tiedän sinun vastuusi ja kiireesi, mutta jos hetkeksi laitat minut seurantaan, laitan sinulle sähköpostiosoitteeni. Sinun kansliasi voi sitten hoitaa tapaamisemme etänä. Parhainta loppuviikkoa sinulle, Mäkinen kirjoitti vastaukseksi.

Ilta-Sanomat tiedusteli Mäkiseltä, mistä hän tarkemmin haluaa pääministeri Marinin kanssa keskustella.

Listalla on erityisesti kaksi asiaa, puhelimitse tavoitettu Mäkinen kertoi.

– Sivutoimisena yrittäjänä kannan huolta siitä, miten joudun maksamaan sivutyöstä suunnattomia lisämaksuja. Se, mikä rahasumma siitä jää itselleni ja perheelleni hyödyksi, on hyvin pieni suhteessa siihen, mitä valtiovalta ottaa itselleen käyttöön, Mäkinen, 41, kertoi.

– Tästä haluaisin hänen kanssaan keskustella.

Antti Mäkinen on suosittu urheiluselostaja. Erityisesti hänet tunnetaan NHL-lähetyksistä.­

Mäkisellä on vakituinen työsuhde Nordic Entertainment Groupissa, V Sportin emoyhtiössä. Hänen tittelinsä on Executive sports specialist & commentator eli työnkuvaan kuuluu muutakin kuin selostamista.

Vakituisen työnsä ohella Mäkinen tekee omalla toiminimellään sivutoimisena yrittäjänä esimerkiksi erilaisia puhujakeikkoja. Yritystoiminta on Mäkisen mukaan hänen kohdallaan ”minimaalista” ja asiakkaita on vain muutamia.

Mäkinen mainitsi esimerkiksi yhden asian, jota ei ymmärrä.

– Olen vakituinen työntekijä ja maksan eläkevakuutusmaksujani jo pääammatistani. Miksi minun täytyy maksaa yrittäjän eläkettä, kun maksan jo aimo annoksen eläkettä varsinaisista tuloistani? Miksi pienistä sivutuloista täytyy maksaa erikseen yrittäjän eläkettä?

– Yrittäjän työeläkkeestä on paljonkin asiaa. Tässä parin kuukauden aikana on tapahtunut kommervenkkejä, joita en jaksa millään ymmärtää. Toivon, että saan niihin pääministeriltä vastauksen.

Tarkoista summista Mäkinen ei halua puhua, mutta kertoi, että maksujen jälkeen sivutoimisten keikkojen palkkioista ”häviää reilu 60 prosenttia muualle”.

– Pidän sitä melko kohtuuttomana. Tai sanotaanko näin, että se ei kannusta työntekoon, kun se menovirta toisaalle on niin iso.

Toinen Mäkisen listalla olevista aiheista liittyy koronarajoituksiin, tarkemmin eroihin yksityisen ja julkisen toiminnan välillä.

– Valtio ja kaupunkien omistamat hallit, kirjastot ja uimahallit laitetaan kolmeksi viikoksi kiinni. Miksi valtiovalta ei puutu esimerkiksi yksityisiin hallitoimintoihin, jotka pyörittävät arkeaan edelleen ihan normaalisti?

Mäkisen mielestä koronarajoitusten ympärillä on kaksinaismoralismia:

– Toisaalta sanotaan, että kaikki paikat menevät kiinni ja ollaan kolme viikkoa kiltisti, mutta yksityissektorilla halleja saa pitää auki ja harrastaa normaalisti. Se on epätasa-arvoista.

Vielä torstai-iltaan mennessä Mäkisen ja Marinin mahdollisen etäkeskustelun päivämäärä ei ollut tiedossa.

Yllättikö se, että pääministeri vastasi viestiisi?

– Ymmärtääkseni pääministeri on ollut koko ikänsä jääkiekon ystäviä, niin jotenkin olin luottavainen, että hän siihen vastaa. Laitoin vastauksen takaisin, että etäkeskustelu sopii. Kuulen mielellään suoraan hänen mielipiteensä ja kertomuksensa siitä, kuinka hän näkee nämä asiat, Mäkinen sanoi.

Mäkisen ja pääministeri Marinin Twitter-keskustelusta kertoi ensin Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?