Miljardööri Mika Anttonen pettyi pahasti valintasotkuun – uusi kulissijunttauskaan ei kääntänyt päätä: ”Se vasta härskiä politikointia olisi ollut”

Useat lajiliitot eivät varauksetta seiso Olympiakomitean tämänhetkisten puheenjohtajaehdokkaiden takana.

Useat lajiliitot ovat yrittäneet saada Mika Anttosen päätä kääntymään Olympiakomitean puheenjohtajakisassa.

19.11.2020 6:31

Kulissipeli alkoi lokakuun lopussa miltei heti sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat oli uutisoinut energiayhtiö St1:n miljardööriomistajan Mika Anttosen vetäytyvän Olympiakomitean puheenjohtajakisasta. Useat lajiliitot Hiihtoliiton johdolla yrittivät sen jälkeen saada Anttosen päätä kääntymään, muun muassa läjäpäin varmoja ääniä lupaamalla.

Kuitenkin turhaan.

– Joo, kyllä useampikin lajiliito oli minuun vielä siinä vaiheessa yhteydessä, Anttonen kertoo nyt.

– Esimerkiksi Hiihtoliitto.

Anttosen pettymys urheiluvaalia kohtaan oli kasvanut liian suureksi. Vahvana urheilun taustatukijana tunnettu energiapomo oli kertomansa mukaan suostunut ehdokkaaksi vain siksi, että useat lajiliitot ja urheiluvaikuttajat vakuuttivat hänen saavan riittävän kannatuksen jo etukäteen. Lokakuun edetessä peli kuitenkin koveni, ja osa Anttoselle äänensä luvanneista lajiliitoista käänsikin takkia.

– Edelleen haluan korostaa, että minulla ei ollut mitään tarvetta päästä näin korkean profiilin urheilupestiin. Suostuin kuitenkin aluksi mukaan, koska niin monet tahot tuntuivat sitä niin vilpittömästi tahtovan, Anttonen sanoo.

– Kun sitten ilmeni, ettei taakseni välttämättä tulekaan riittävän laajaa kannatusta, halusin heti hypätä sivuun. Peli alkoi mennä vahvasti poliittiseksi, eikä minulla varsinkaan ole mitään tarvetta politisoitua.

Viimeinen niitti Anttoselle näytti olevan se, että Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) lähti yllättäen kisaan mukaan. Jääkiekon ja hiihdon suurtukijana tunnetun Anttosen vetäydyttyä kisaan jäivät Vapaavuoren lisäksi kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok) ja Sari Multala (kok) sekä taitoluisteluvaikuttaja Susanna Rahkamo.

Tässä vaiheessa muutamat lajiliitot aloittivat kulisseissa projektin, jolla ne yrittivät saada Anttosen pään kääntymään. Liitot pitivät Anttosta ”ylivoimaisesti parhaana vaihtoehtona”, eivätkä nykyiset ehdokkaat IS:n tietojen mukaan nauti niiden täyttä luottamusta. Sisäpiiritietojen mukaan Anttosen tueksi olisi kalkkiviivoilla löytynyt ”30–40 varmaa ääntä”.

– Kävimme Anttosen kanssa keskusteluja aiheesta, kuten muutamat muutkin liitot. Hän olisi ollut mainio ehdokas, mutta ei Anttonen ollut missään vaiheessa kääntämässä päätään, Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi kommentoi.

– En osaa sanoa numeroista mitään, eli kuinka paljon minulle olisi luvattu ääniä etukäteen. Sanoin kaikille heti keskustelujen alussa, että en tule vaihtamaan mielipidettäni. Nimittäin se vasta härskiä politikointia olisi ollut, tosi likaista peliä minulta, Anttonen itse linjaa.

Olympiakomitean uusi puheenjohtaja valitaan tämän viikon lauantaina. Uusia ehdokkaita voi nimetä myös vaalipäivänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?