Todisteena äänet, vaatteet ja kengät – näin Valko-Venäjän urheilun mahtivaikuttajat kytkettiin pahoinpitelykuolemaan - Urheilu - Ilta-Sanomat

Paljastusvideot: Valko-Venäjän kiekkopomon väitetään katselleen vierestä, kun opposition edustaja hakattiin hengiltä

Videotodisteet kytkevät potkunyrkkeilyn MM-miehen Dmitri Shakutan ja jääkiekkoliiton puheenjohtajan Dmitri Baskovin pahoinpitelyihin, joista tuorein johti nuoren miehen kuolemaan Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjän oppositio kerääntyi Raman Bandarenkan (oik.) muistopaikalle sunnuntaina ja joutui poliisin piirittämäksi. Pahoinpitelijäksi epäillään Dmitri Shakutaa (vas. alh.) ja Dmitri Baskovin (vas. ylh.) epäillään seuranneen pahoinpitelyä lähietäisyydeltä.

17.11.2020 15:08

Lukuisat valokuva- ja videotodisteet viittaavat siihen, että kaksi korkea-arvoista valkovenäläistä urheiluvaikuttajaa ovat joko välillisesti tai suoraan osallisina ainakin kahteen Minskissä tapahtuneeseen opposition edustajien pahoinpitelyihin.

Videomateriaalin perusteella näyttää siltä, että moninkertainen thai- ja potkunyrkkeilyn maailmanmestari Dmitri Shakuta osallistui itse henkilökohtaisesti Raman Bandarenkan, 31, pahoinpitelyyn 11. marraskuuta.

Siviilipukuiset maskimiehet veivät hakatun Bandarenkan pois tapahtumapaikalta, ja tämä kuoli seuraavana päivänä sairaalassa päävammojen seurauksena.

Videoilta käy ilmi, että Bandarenkan pahoinpitelypaikalla oli läsnä myös Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Dmitri Baskov – tai ainakin kovasti hänen näköisensä mies.

Baskov on lisäksi KHL:n Dinamo Minskin hallintoneuvoston puheenjohtaja ja siten hän on tuttu mies myös suomalaiselle Jokerien joukkueelle ja seurajohdolle.

Valkovenäläiset ovat kunnioittaneet Raman Bandarenkan muistoa Minkissä tuomalla kukkia Muutosten aukioksi kutsutulle paikalle.

Silminnäkijöiden mukaan Baskov osallistui opposition käyttämien punavalkoisten symbolien irti repimiseen ja seurasi sivusta lähietäisyydeltä, kun hänen seurueessaan olleet maskimiehet pahoinpitelivät Bandarenkaa.

Välikohtaus käynnistyi, kun taiteilijana työskennellyt Bandarenka sanoi maskimiehille jotain ja yritti saada heidät lopettamaan opposition symbolien tuhoamisen.

Baskov on diktaattori Aljaksandr Lukashenkan yksi tärkeimmistä luottomiehistä. Hän on viime päivinä ahkerasti lobannut sen suhteen, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) antaisi Minskin isännöidä touko-kesäkuuksi suunniteltuja jääkiekkoilun MM-kisoja yhdessä Latvian kanssa.

Shakuta on Valko-Venäjällä niin ikään tunnettu urheiluvaikuttaja. Aktiivisen potkunyrkkeilyuransa jälkeen hän on työllistänyt itseään harjoituttamalla Valko-Venäjän erikoisjoukkoja kamppailutaidoissa.

Shakuta johtaa omaa urheiluklubiaan ja harrastaa niin ikään jääkiekkoa yhdessä Baskovin, Lukashenkan ja tämän poikien kanssa.

Valkovenäläiset tutkivat toimittajat ja silminnäkijät ovat päätyneet johtopäätökseen, jonka mukaan Shakuta ja Baskov liittyvät ainakin kahteen eri opposition edustajiin kohdistuneeseen pahoinpitelytapaukseen Minskin keskustassa.

Ensimmäinen videolle tallentunut välikohtaus sattui 18. lokakuuta Megapolis-asuinkompleksin edustalla ja toinen tapahtui 11. marraskuuta niin ikään minskiläisen kerrostalon edustalla.

Kummastakin välikohtauksesta on olemassa runsaasti kuva- ja videomateriaalia, joilla kuuluu myös sekä Baskovin että Shakutan puheääntä. Kummallakin on varsin tunnistettava ääni, joten useat valkovenäläiset ovat kertoneet tunnistavansa miehet jo äänen perusteella.

(Oheisella videolla Baskoviksi epäilty henkilö puhuttelee videon kuvaajaa kohdasta 0.32 alkaen. Hän näkyy uudelleen myös videon loppupuolella.)

Lokakuussa kuvatulta videolta kuuluu, kuinka silminnäkijä kertoo tunnistavansa Baskovin paikalla olijoiden joukosta ja maskipukuinen nainen vahvistaa tämän epäilyjä Baskovin läsnäolosta sanomalla: ”Totta kai, totta kai.”

Kun videon kuvaaja ihmettelee, miksi maskipukuiset henkilöt raivaavat pois opposition punavalkoisia tunnusmerkkejä, Baskoviksi epäilty henkilö sanoo:

– Ripustakaa oman asuntonne sisälle.

Yllä olevalla videolla näkyy myös, kuinka tilanne kärjistyi nopeasti opposition edustajien pahoinpitelyksi. Tilanteella on olemassa lisäksi silminnäkijä, joka kertoo nähneensä Baskovin paikanpäällä jossain vaiheessa myös ilman maskia. Lokakuun tapauksessa kenellekään ei tullut kuitenkaan kuolettavia vammoja.

Marraskuun pahoinpitelyn yhteydessä kuvatuilta videoilta näkyy, kuinka Baskovilta vaikuttava henkilö on niin ikään paikanpäällä. Yhtäläisyyksiä löytyy esimerkiksi hänen mustasta takistaan, takinnapeista sekä silmien ja tummien kulmakarvojen piirteistä, jotka näkyvät kasvomaskista huolimatta.

Tilanteista otettuja kuvarinnastuksia on nähtävillä lisää esimerkiksi Charter97-sivustolla ja Tribuna-sivustolla.

Lokakuun pahoinpitelyssä läsnä oli myös harmaaseen verryttelyasuun pukeutunut toinen mies, jonka epäillään olevan Dmitri Shakuta.

Lokakuussa kyseinen henkilö ei tallentunut videoille pahoinpitelyjen suorittajana, mutta marraskuun välikohtauksessa näkyy, kuinka samanlaiseen harmaaseen verryttelyasuun pukeutunut mies hakkaa Bandarenkaa ja painaa tämän maahan.

Shakutaksi epäillyllä miehellä on yllään harmaa verryttelyasu, jonka vasemmassa olkavarressa erottuu tummasävyinen logopainatus. Videoille on tallentunut myös Shakutalta kuulostavan miehen ääntä, kun hän käskyttää karkein sanankääntein Bandarenkaa maahan.

(Alla olevalla videolla näkyy Bandarenkaa pahoinpitelevä harmaa-asuinen mies.)

Valkovenäläisten toimittajien mukaan verryttelyasu muistuttaa kovasti Shakutan oman Shock Team -klubin merkkivaatetta, joita on saatavilla rajoitettu määrä. Hänet itsensä on kuvattu useita kertoja samanlaisessa asussa.

Shakutaksi epäillyllä henkilöllä näkyy tapahtumapaikoilla jalassaan mustat kengät, joissa kulkee valkoinen koristejuova. Vastaavanlaiset kengät on kuvattu Shakutalla itsellään aiemmin.

Tilanteista otettuja kuvia ja kuvarinnastuksia on nähtävillä lisää esimerkiksi Tut.by-sivustolla.

Valkovenäläiset toimittajat ovat yrittäneet saada turhaan kommentteja tapahtuneesta sekä Baskovilta että Shakutalta.

Valko-Venäjän tutkintakomitea on lausunut Bandarenkan kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä sen verran, että tämä oli humalassa tapahtumahetkellä. Bandarenkan pelastamista yrittäneet lääkärit tulivat kuitenkin pian sen jälkeen julkisuuteen ja ilmoittivat, että tämä oli ollut täysin selvä.

Silminnäkijät ovat kertoneet lisäksi, että Bandarenka ei itse ollut käyttäytynyt aggressiivisesti tilanteessa.

Diktaattori Aljaksandr Lukashenka tunnetaan jääkiekkoinnostuksestaan. Hän ei ole suostunut opposition vaatimuksiin uusista ja rehellisistä vaaleista.

Latvian ulkoministeriö on jo antanut Baskoville ja Shakutalle maahantulokiellon väkivaltaepäilyjen vuoksi. Latvian yleisradioyhtiön englanninkielinen uutinen asiasta löytyy tästä linkistä.

Maahantulokielto kertoo siitä, että Latvia yrittää tehdä kaikkensa, ettei jääkiekon MM-kisoja pelattaisi Minskin ja Riian yhteiskisoina touko-kesäkuussa.

Latvia on jo aiemmin vaatinut kisoja pois Aljaksandr Lukashenkan väkivaltahallinnolta, mutta lopullinen päätös kisojen kohtalosta on vielä tekemättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?