Donald Trump hyödyntää vapaaottelun tähtiä vaalikampanjassaan - Urheilu - Ilta-Sanomat

Donald Trump käyttää UFC-tappelijoita "vaaliaseena" – supertähti paasaa kampanjavideolla

Vapaaotteluorganisaatio UFC:n ottelijat ja johtohahmot ovat olleet suuressa roolissa presidentti Donald Trumpin uudelleenvalitsemiskampanjassa.

UFC:n puheenjohtaja Dan White (oik.) on tuttu näky presidentti Donald Trumpia tukevissa puhetilaisuuksissa.­

29.10.2020 12:55

Yhdysvaltalaisesta vapaaotteluorganisaatiosta on tullut merkittävä osa maan virkaa tekevän presidentin Donald Trumpin käynnissä olevaa vaalikampanjaa.

UFC:n pomo Dana White sekä useat muut johtohenkilöt ja ottelijat ovat kampanjoineet eri tilaisuuksissa Trumpin puolesta. Asiasta kirjoitti brittilehti Guardian.

UFC:stä näyttää tulleen Trumpille käyttökelpoinen ”urheiluase” hänen käynnissä olevaan vaalikampanjaansa, ja vastavuoroisesti Trump on markkinoinut organisaation otteluita ja tapahtumia omissa puheissaan. Esimerkkejä, joissa UFC-ottelijat puhuvat Trumpin puolesta eri tilaisuuksissa, on lukuisia.

UFC-pomo White on ollut Trumpin tukija jo pitkään ja on näkyvässä roolissa myös tämänhetkisessä kampanjassa.

– Presidentti Trump rakensi kansakuntamme historian suurimman talouden ja loi amerikkalaisille enemmän mahdollisuuksia kuin kukaan häntä ennen. Rahoitusmarkkinat olivat ennätyskorkealla ja työttömyys ennätysmatalalla, White sanoi nauhoitetussa puheessaan elokuussa.

Istuva presidentti ei ole jättänyt tukea huomiotta, vaan on puheissaan ylistänyt Whitea ja jopa promotoinut UFC:n tulevia otteluita.

Joukko UFC-ottelijoita kiertää maata ”Fighters against socialism” (ottelijat sosialismia vastaan) -kiertueen nimissä. Kiertueen yksi johtohahmoista on kuubalaistaustainen välisarjan tähtiottelija Jorge Masvidal ja sen isännän virkaa toimittaa Donald Trump jr.

– En tietenkään ole poliitikko. En ehkä ole kouluttautunut poliittisiin kysymyksiin samalla tavalla kuin jotkut teistä, mutta tunnen latinot. Latinot eivät ole laiskoja ihmisiä, jotka kaipaisivat armopaloja. Latinot eivät halua ilmaisia asioita, haluamme vapautta! Masvidal paasasi kiertueen ensimmäisessä puhetilaisuudessa Floridan Tampassa 11. päivä lokakuuta.

Masvidal ja Trump ovat tehneet yhteistyötä ennenkin. He olivat yhdessä lavalla jo syyskuussa ”Latinot Trumpin puolesta” -tilaisuudessa. Masvidalin iskulauseista kasattiin mainosvideo, jolla Trumpin kampanja pyrkii voittamaan latinoäänestäjiä puolelleen. Perinteisesti näistä suurin osa on Guardianin mukaan äänestänyt demokraattien ehdokkaita.

Myös Politico-sivusto kiinnitti tuoreessa artikkelissaan huomiota siihen, miten Trump pyrkii hyödyntämään vapaaottelutähtiä kampanjassaan. Politico muistuttaa, että Trumpin ja UFC:n yhteys syntyi jo vuonna 2001. Tuolloin kaksi UFC:n otteluiltaa järjestettiin Trump Taj Mahal -kasinohotellissa Atlantic Cityssä.

Presidentti Trump onkin saanut UFC:ltä kiitosta siitä, että hän auttoi vapaaotteluorganisaatiota kasvamaan sen alkuvuosina.

Trump otti urheilun työkalukseen kesällä ensimmäisen korona-aallon jälkimainingeissa. Kun Yhdysvalloissa oli kesällä voimassa tiukkoja koronarajoituksia, Trump alkoi osana maan uudelleenavaamissuunnitelmaansa vaatia urheilutapahtumien järjestämisen mahdollistamista.

Kun UFC sitten järjesti ensimmäisen tapahtumansa tiukkojen rajoitusten jälkeen, Trump esiintyi ESPN:n lähetyksessä, onnitteli UFC:tä paluusta ja kertoi kansan tarvitsevan urheilua.

Tämän jälkeen, kun vaalikampanja on käynnistynyt kunnolla, moni organisaation ottelija on puhunut Trumpin ehdokkuutta tukevissa tilaisuuksissa. Puheenjohtaja Whitekaan ei ole pysytellyt sivussa Trumpin vaalimainoksista.

UFC on ollut kaikista urheiluorganisaatioista Trumpin näkyvin tukija. Ongelmallisen tilanteesta tekee Guardianin mukaan se, että organisaatio on osallistunut samalla propagandan ja harhaanjohtavan tiedon levitykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?