Liikunnanopettajan karu hätähuuto: ”Miten tuleva sukupolvi jaksaa edes käydä töissä?” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Liikunnanopettajan karu hätähuuto: ”Miten tuleva sukupolvi jaksaa edes käydä töissä?”

Nykyinen opettaja ja HJK:n entinen kapteeni Tuomas Aho on äärimmäisen huolestunut liikuntaa vieroksuvista lapsista.

Osa lapsista ja nuorista liikkuu paljon, osa käytännössä ei lainkaan. Koronakevät etäopetuksineen syvensi eroja, kun koulumatkat ja liikuntatunnitkin jäivät pois. –He, jotka eniten sitä liikuntaa tarvitsivat, jäivät siitä keväällä paitsi, liikunnanopettaja Tuomas Aho sanoo.­

27.10. 8:27

Tuore UKK-instituutin teettämä tutkimus kertoo, että lasten ja nuorten liikkuminen väheni merkittävästi koronakevään aikana.

255 liikuntamittaria käyttäneen nuoren antaman datan perusteella pudotus oli merkittävä. Saman havainnon teki myös entinen huippujalkapalloilija Tuomas Aho.

Moninkertainen SM-mitalisti ja entinen HJK:n kapteeni Aho toimii nykyisin yläkoulun liikunnanopettajana vanhoilla kotinurkillaan Myllykoskella. Jalkapallourallaan myös MyPan kapteenina pelannut ex-toppari havaitsi tutkimuksen todeksi toteaman muutoksen selvästi keväällä.

– Kuulostaa paikkansa pitävältä. Pelkästään koulumatka pyörällä tai kävellen on monelle nuorelle se ainoa liikkuminen liikuntatuntien lisäksi. Muuten aika kuluu puhelimen, tabletin tai tietokoneen ääressä, Aho kertoo.

– Erot ovat suuria, koska osa nuorista on tietysti myös tosi liikkuvia. Osa liikkuu todella paljon ja osa selvästi vähemmän. Erot siihen, kun olin itse saman ikäinen, on kärjistynyt selvästi, 39-vuotias Aho jatkaa.

Juuri tästä vähiten liikkuvasta ryhmästä Aho on eniten huolissaan. Jos heille koulumatkat ja koulunkäynnin ympärillä tapahtuva liikkuminen oli likipitäen ainoaa päivän liikuntaa niin sekin vähä oli keväällä poissa.

– He, jotka eniten sitä liikuntaa tarvitsivat, jäivät siitä keväällä paitsi. En tiedä, miten kärjistetysti asian voi sanoa, mutta pienen kansanosan kohdalla pitää olla huolissaan, miten tuleva sukupolvi jaksaa suunnilleen edes käydä töissä.

Tuomas Aho pelasi HJK:ssa 2006–09­

Pandemiakevät oli erittäin vaikea opettajille. Etäopetus oli erittäin haastavaa. Aho kertoo, että liikuntatuntien järjestämiseksi sai käyttää luovuuttaan. Tunnit hoidettiin esimerkiksi antamalla oppilaille tehtäviä kuten lenkillä käynti, lihaskuntosuoritus tai vastaava. Näistä sitten toimitettiin ”evidenssi” WhatsAppiin tai Wilmaan.

Aho huomauttaa, että hänen kokemuksensa mukaan osalle oppilaista omatoiminen liikunta vaikutti olevan ryhmäliikuntaa innostavampi vaihtoehto. Palaute koronakevään luovista liikuntatuntiratkaisuista oli positiivista.

Mikään tästä ei kuitenkaan muuttanut sitä, mitä Aho näki lähietäisyydeltä. Nuorten liikuntamäärät putosivat lähes kautta linjan.

– Joillekin saattoi olla hyväkin, että sai tehdä yksin. Mutta arkiliikunta puuttui liian monelta. Esimerkiksi tämä meidän koulu on kolmekerroksinen, eikä täällä ole hissiä. Siinä tulee koulupäivän aikana melkein se 3 000 askelta ihan huomaamatta.

Tuomas Aho pelasi Myllykoskella 1999–2004 ja 2009–14. Hän asuu paikkakunnalla edelleen.­

Vielä keväällä Aho kertoo olleensa vahvasti koulujen sulkemisen ja kiinni pitämisen kannalla tautitilanteen vuoksi. Paluu pariksi viikoksi kouluihin keväällä – mitä hän kertoo vastustaneensa vahvasti – näytti, miten paljon oppilaat olivat tarvinneet koulun sosiaalisia kontakteja.

Opettamisen ohella entinen MyPan tähtitoppari valmentaa 2006 syntyneitä tyttöjä FC Peltirummussa. Ja hän toivookin, että tulevien rajoitusten kanssa – oli kyse harrastuksista tai koulunkäynnistä – ollaan erittäin tarkkana.

– Tosi tarkkana saa olla, että onko uusista rajoituksista lasten ja nuorten kohdalla enemmän haittaa kuin hyötyä. Keväällä olin laittamassa kaiken kiinni, mutta kun näin, millainen tilanne pahimmillaan oli, niin ei siitä tullut yhtään mitään osan kohdalla.

Aho on toiminut nyt viisi vuotta liikunnanopettajana. Sitä ennen hän pelasi pitkän uran suomalaisen jalkapallon huipulla. Aho pelasi urallaan kolme a-maaottelua. Hän nousi huipulle MyPan topparina 1999–2004. Tätä seurasi keikka Tanskassa AGF:n takalinjoilla ennen siirtymistä HJK:hon vuonna 2006. Aho palasi Myllykoskelle 2009 ja pelasi siellä kuusi kautta.

Uran viimeiseksi pysäkiksi jäi HIFK, kun perinneseura nousi Veikkausliigaan kaudeksi 2015. Hän edusti Tähtirintaisia kolmella kaudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?