Asiantuntija tuskissaan harrasteurheilun uusista rajoituksista: ”Löysässä hirressä” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Asiantuntija tuskissaan harrasteurheilun uusista rajoituksista: ”Löysässä hirressä”

Seurakouluttaja ja itsekin harrasteryhmää valmentava Mikko Mäntylä ihmettelee, mihin perjantaina tulleet, uudet suositukset perustuvat.

Perjantaina tulleet harrasteurheilun suositukset eivät ainakaan vähentäneet urheiluseuratoimijoiden hämmennystä.­

23.10.2020 21:51

Hallitus tiedotti perjantaina uusista, aikuisten harrasteurheiluun liittyvistä rajoituksista koronavirusepidemiaan liittyen.

Kiihtymisvaiheessa olevissa kunnissa ja kuntayhtymissä voidaan suositella korkean riskin harrastustoiminnan keskeyttämistä tai järjestämistä etänä ja leviämisvaiheessa olevissa kunnissa sitä suositellaan harkitsemaan.

Kovin moni ei vain tunnu tietävän, mitä rajoitukset tosiasiassa tarkoittavat.

Koripallon aikuisten harrasteryhmän valmentajana ja seurakouluttajana toimivan Mikko Mäntylän mukaan seuratoimijoiden päällimmäinen tunne on ollut hämmennys.

Seura-asiantuntijana tunnettu Mäntylä on keskustellut asiasta perjantaina lukuisten toimijoiden kanssa, ja hän on seurannut keskustelua myös ylläpitämässään Facebook-ryhmässä, jossa yli tuhat harrasteliikunnasta kiinnostunutta jakavat ajatuksiaan alan ajankohtaisista kysymyksistä.

Ryhmässä on käynyt kova kuhina perjantaina – ja viestien sävy on ollut kautta linjan kysyvä.

– Seurat ovat löysässä hirressä, kun ei tiedetä oikeastaan mitään siitä, mitä nyt tapahtuu. Seurat ovat vain joutuneet ilmoittamaan jäsenilleen, että nyt ei auta muu kuin odottaa. Toimijat takuulla toimisivat mukisematta suositusten mukaan – mutta nyt ei ole mitään selvää sääntöä tai linjaa siitä, mitä pitäisi tehdä, Mäntylä huokaisee.

Seura-asiantuntija Mikko Mäntylä on ollut monen muun tapaan kummissaan uusista suosituksista.­

Tilanne ei ole juuri muuttunut reilun viikon takaisesta, jolloin hallitus linjasi edelliset harrastetoimintaan liittyvät suosituksensa.

Perjantaina tulleiden suositusten sisältö oli pitkälti sama, eikä harrastajia ja seuratoimijoita askarruttaneisiin kysymyksiin saatu vieläkään vastauksia.

Mäntylä ihmettelee etenkin sitä, mihin rajoitukset – jos sellaisia nyt on tulossa – perustuvat. Hänen mukaansa kentällä ei ole kovin kattavaa käsitystä siitä, miten korona on oikeasti levinnyt harrastetoiminnassa ja millaisissa tilanteissa tartunnat ovat tulleet.

– Kukaan ei tunnu tietävän, onko itse urheilusuoritus se riskialttein asia viruksen leviämisessä. Jos pystytään todistamaan, että tartuntoja on tullut pelitilanteessa, niin sittenhän tilanne on selvä ja toimintaa pitääkin rajoittaa – jos ei, pitäisi sitten puuttua kaikkeen muuhun sen ympärillä, Mäntylä pohtii.

Perjantaina asetettujen suositusten toimeenpanovalta on ensisijaisesti kuntien ja kuntayhtymien vastuulla. Kuvituskuva.­

Julkisuudessa on puitu lähinnä ammattilaissarjoissa tai katsomoissa todettuja joukkoaltistumisia- ja tartuntoja. Harrastesarjoissakin on todettu yksittäisiä tapauksia, mutta ongelman laajuutta ei edelleenkään tiedetä.

– Harrastusryhmät ovat pyörineet kesäkuusta saakka, joten luulisi, että siitä on dataa jo riittävästi.

Urheiluseurat ovat panostaneet syksyllä ylimääräisten kontaktien välttämiseen harjoituksiin ja pelimatkoihin liittyvässä oheistoiminnassa, jotta satojatuhansia suomalaisia liikuttavaa toimintaa voitaisiin jatkaa tartuntojen kasvusta huolimatta.

Perjantain ohjeistuksista ei otettu selvää.­

Harrastusryhmiä on ohjeistettu saapumaan paikalle kasvomaskeissa ja esimerkiksi pukuhuoneiden käyttöä on rajoitettu jo nyt monissa liikuntatiloissa.

Mäntylän mukaan turvatoimia voitaisiin lisätä entuudestaan, jos tiedettäisiin, että tartuntaketjut ovat peräisin pelikentän sijaan muista harrastamiseen liittyvistä sosiaalisista kontakteista.

– Olisi tärkeää tietää, ovatko nämä turvatoimet olleet tehokkaita. Voimmeko tehdä vielä jotain lisää? Seuratoimijat olisivat takuulla valmiita kiristämään kentän ulkopuolisia varotoimiaan, mutta ensin pitäisi tietää, onko niistä ollut hyötyä, seura-asiantuntija toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?