Suomen urheilun ykköspomon valinnasta tuli lapsellinen jääkiekko- ja jalkapalloväen sapelinkalistelu - Urheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suomen urheilun ykköspomon valinnasta tuli herrojen lapsellinen valtataistelu – tässä ovat St1-miljardöörin Mika Anttosen vetäytymisen taustat

Lajien välinen kateus otti vallan Olympiakomitean puheenjohtajan valintakamppailussa, ja se on aika surullista, kirjoittaa Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.

Mika Anttonen (vas.) vetäytyi yllättäen Olympiakomitean puheenjohtajakisasta, kun pormestari Jan Vapaavuori nimettiin raskaansarjan vastaehdokkaaksi.­

21.10.2020 16:12

Olympiakomitean uuden puheenjohtajan valintakamppailu sai dramaattisen käänteen keskiviikkona, kun näkyvä ehdokas, energiayhtiön pomo Mika Anttonen vetäytyi ehdokkuudesta.

Tämä tapahtui samana päivänä, kun kaikkien ehdokkaiden piti esittäytyä Olympiakomitean järjestämässä kuulemisessa. Näin ehdokkaita jäi neljä: Jan Vapaavuori, Susanna Rahkamo, Sari Multala ja Ilkka Kanerva.

Yleensä avauskappaleen lopussa lukisi vetäytyi kilvasta, mutta Anttonen ei nimenomaan halunnut kilpailla. Hän tietää näkyvän pestin olevan hyvin epäkiitollinen, mutta suostui ehdolle useiden lajiliittojen, etunenässä Jääkiekkoliiton, kosiskeltua häntä riittävän kauan.

Anttonen teki selväksi alusta alkaen, että hän voi lähteä auttamaan suomalaista urheilua, jos hänen takanaan on riittävän laaja tuki.

Siltä se pitkään näyttikin, mutta aivan ehdokasasettelun loppumetreillä kuvaan ilmestyi Helsingin pormestari Vapaavuori. Hänet ehdokaslistalle junttasi Palloliiton puheenjohtaja, KuPsin omistaja Ari Lahti, jolla on Huuhkajien ja KuPsin menestyksen ansiosta mennyt viime aikoina lujaa.

Olympiakomitean sääntöjen mukaan ehdokkaaksi voi päästä vain lajiliiton ehdotuksesta. Lahti junaili lyhyessä ajassa Vapaavuoren taakse edustamansa Palloliiton lisäksi Koripalloliiton, Lentopalloliiton, Salibandyliiton ja Tennisliiton.

Ilta-Sanomien luotettavista lähteistä saamien tietojen mukaan yksi Lahden motiiveista haalia painava tuki Vapaavuoren taakse oli nimenomaan estää Anttosen mahdollinen valinta.

Anttonen, joka oli asettanut ehdokkuutensa ehdoksi sen, että tuki on mahdollisimman laaja, teki omat johtopäätöksensä. Vapaavuori nostettiin juurikin Anttosta vastaan, ja öljymiljardööri sanoi: pitäkää lelunne.

Tässä pelissä muut ehdokkaat ovat vääjäämättä jäämässä statisteiksi, koska kisa näyttää olleen kahden kauppa: Anttosen ja hänelle löydetyn raskaan sarjan vastaehdokkaan.

Lahdella oli toki muitakin motiiveja: Entinen ministeri ja Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Vapaavuori on laajasti verkottunut, kokenut johtaja, joka saa asioita tapahtumaan, mutta niin Lahdelle kuin muillekin suurille palloilulajeille erittäin painava ponnin oli estää jääkiekon ylivalta Olympiakomiteassa.

Vaikka Anttonen on energiayhtiönsä St1:n kautta suuri hiihdonkin tukija, hänet mielletään jääkiekkomieheksi. Hänhän pyrki taannoin Jääkiekkoliiton johtoon ja on tunnettu massiivisesta jääkiekon hyväntekeväisyysohjelmastaan.

Olympiakomitean hallituksessa istuu jo kaksi ”jääkiekkoväen” edustajaa: entinen huippupelaaja Emma Terho ja Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen.

Kolmas olisi ollut Vapaavuoren taakse asettuneen konklaavin mielestä jo liikaa.

Tämä panee urheilun politisoinnista ja urheilupolitikoinnista vieraantuneet tarkkailijat ymmälleen.

Olympiakomitean puheenjohtaja on Suomen urheilun ykkösmies. Väistyvä puheenjohtaja Timo Ritakallio voi vahvistaa, että siitä positiosta ei ole helppo panna uudistuksia käytäntöön, varsinkaan ripeästi.

Pestin tärkein tehtävä on varjella suomalaisen liikunnan ja urheilun kokonaisetua. On suorastaan matalaotsaista ajatella, että Olympiakomitean puheenjohtaja olisi virassaan erityisesti jonkin lajin edustaja ja näin muodoin mahdollisesti jotakuta toista lajia vastaan.

Tällainen nurkkakuntainen ja ahdas ajattelu ei paljon auta suomalaisen urheilun kokonaisuutta.

On hämmentävää, että jonkun lajin yliedustuksen vastustaminen nousee näin merkittäväksi tekijäksi ehdokasasettelussa, kun etsitään parasta mahdollista ihmistä suomalaisen urheiluelämän tärkeimpään postiin.

Lapsellinen lajikateus nosti taas kerran Suomessa päätään, kun sellaiselle ei nykyisessä ahdistavassa tilanteessa ole järjellisiä perusteita. Uuden olympiakomitean puheenjohtajan tärkein tehtävä nelivuotiskaudellaan on pelastaa suomalaiseen urheilun rahoitus.

Kaikki tietävät, että Veikkauksen raha-automaatti ehtyy koko ajan, ja urheiluväen iso haave on saada iso osa nykyisestä 151 miljoonan veikkausvoittopotista valtion budjettiin.

Suomessa on nippa nappa jokunen laji, jotka eivät juuri valtion veikkausrahoja kaipaa. Niistä vapaimmat ovat jääkiekko ja jalkapallo, ja näiden kahden välinen sapelienkalistelu sai koko puheenjohtajakampanjan näyttämään lapselliselta jäsentenväliseltä hiekkalaatikkoriidalta.

Onnea auvoisaan virkaan, arvoisa uusi, 21. marraskuuta valittava puheenjohtaja!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?