Yllätyskäänne: Miljardööri Mika Anttonen vetäytyy Olympiakomitean pj-kisasta – ”Peli alkoi mennä likaiseksi”

Energiayhtiö St1:n omistaja uskoi saaneensa tuekseen urheiluväen laajan kannatuspojan, mutta todellisuus osoittautui hänen mukaansa toiseksi.

Mika Anttonen vetäytyy olympiakomitean puheenjohtajakisasta.

21.10.2020 9:59

Suomen Olympiakomitean puheenjohtajapeli sai yllätyskäänteen ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan energiayhtiö St1:n omistaja Mika Anttonen on päättänyt vetäytyä kisasta. Sen suosikkeihin lukeutunut miljardööri vahvistaa tiedon.

– Joo, tietonne pitää paikkansa. Vetäydyn puheenjohtajakisasta, koska se peli ei ollut enää omien arvojeni mukaista. Peli alkoi mennä likaiseksi, Anttonen sanoo.

– En ole yleensäkään halunnut pyrkiä mihinkään, en Olympiakomitean puheenjohtajaksikaan. Lähdin kisaan mukaan, koska minua pyydettiin moneen kertaan, ja useammaltakin suunnalta. Nyt kuitenkin kisan edetessä ilmeni yllättäen asioita, jotka saivat minut tekemään tämän päätöksen.

Anttonen viittaa perusteluillaan erityisesti kannatuspohjaansa. Anttosen mukaan hänelle on uskoteltu, että hänen takanaan olisi urheilukentän laaja tuki, ”yli 30 jäsenjärjestön puolesta”.

– Se käsitys osoittautui kuitenkin nyt vääräksi, Anttonen linjaa.

– Sanoin jo alun perin tähän kisaan lähtiessäni, että minulla pitää olla urheiluväen vahva tuki takanani, koska olin lähdössä edistämään koko suomalaisen urheilun etuja. Nyt olen kuitenkin kuullut, että tätä tukea ei kentällä olekaan niin laajasti, koska jotkut uskovat minun olevan ajamassa jääkiekon etuja. Tällainen argumentti vetää mieleni surulliseksi.

Anttosella on jääkiekkotaustaa siinä mielessä, että viime vuosikymmenellä hän haki Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi ja kuului sittemmin sen hallitukseen. Miljardööri myös tukee vuosittain noin miljoonalla eurolla vähävaraisia lapsiperheitä, joilla ei muuten olisi varaa lasten kiekkoharrastukseen.

– On suorastaan säälittävä väite, että jääkiekkotaustani vuoksi minun ajateltaisiin ajavan sen lajin etuja. Se kertoo siitä, että suomalaisessa urheilussa ja liikunnassa meillä on vielä pitkä matka siihen, että voisimme puolustaa koko urheiluväen etuja yhteisessä rintamassa, Anttonen näkee.

– Tämä Olympiakomitean puheenjohtajapeli alkoi mennä poliittiseksi, ja minusta ei kerta kaikkiaan ole poliitikoksi. Olisin saattanut tulla valituksi, mutta en halunnut lähteä hakemaan paikkaa likapainin kautta.

Anttosen ratkaisu tapahtui pian sen jälkeen, kun Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok) ilmoitti nyt alkuviikosta lähtevänsä mukaan puheenjohtajakisaan. Siinä ovat edelleen mukana myös kansanedustajat Sari Multala (kok) ja Ilkka Kanerva (kok) sekä takavuosien taitoluistelutähti Susanna Rahkamo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?