Vastuu urheiluharrastusten ja kilpailujen kieltämisestä on järjestäjällä – tämä käytännöistä ja suosituksista tiedetään nyt - Urheilu - Ilta-Sanomat

Vastuu urheiluharrastusten ja kilpailujen kieltämisestä on järjestäjällä – tämä käytännöistä ja suosituksista tiedetään nyt

Uusia yleisörajoituksia ei ole toistaiseksi tiedossa. Harrastustoiminta saa jatkua entisellään.

Hallitus suositteli torstaina aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä korkean tartuntariskin lajeissa. Varsinaista kieltoa pelaamiselle ei kuitenkaan ole.­

16.10. 17:15

Urheilu- ja liikuntaharrastukset sekä kilpailusarjat saavat Suomessa jatkua hallituksen torstaina julkaisemista uusista koronasuosituksista ja -ohjeista huolimatta, vahvisti IS:lle aluehallintovirastojen viestintäyksikön päällikkö Jaana Lehtovirta.

Kyse ei ole siitä, etteikö korona voisi levitä urheilutapahtumissa. Aluehallintovirastolla ei vaan ole toimivaltaa rajoittaa niitä.

– Esimerkiksi urheiluseurojen ja muiden harrastuskerhojen toiminta ja tilaisuudet, joissa ei ole yleisöä ja jotka eivät ole kaikille avoimia, eivät ole yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia. Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu niiden rajoittamiseen, tiedotti virasto nettisivuillaan perjantaina.

Lehtovirta tiivisti IS:lle tämän tarkoittavan, että kaikki harrastustoiminta on edelleenkin sallittua ja loppuviimein päätöksen tekee toiminnan järjestäjä.

Suomen hallituksen torstaina antamat suositukset herättivät liikunta- ja urheilupiireissä hämmennystä, huolta sekä epätietoisuutta.

Hallitus suositteli, että leviämisvaiheessa olevilla alueilla ryhmäharrastukset keskeytettäisiin. Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta sen sijaan suositeltiin keskeytettäväksi, jos lähikontakteja ei voida välttää.

Erityisiksi riskilajeiksi lasketaan kontakteja sisältävät joukkuelajit, kuten jääkiekko, salibandy ja koripallo.

Salibandyliitto tiedotti jo torstaina, että turnausmuotoiset sarjat pelataan ilman yleisöä leviämis- ja kiihtymisvaiheissa olevilla alueilla. Päätös koskee sekä juniori- että aikuisten sarjoja ja astui voimaan välittömästi.­

Koronaepidemia on pahimmassa eli leviämisvaiheessa Vaasan sairaanhoitopiirissä. Kiihtymisvaiheessa ovat Varsinais-Suomi, Helsinki-Uusimaa, Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Ahvenanmaa.

Epäselvää tilannetta ihmettelivät torstaina muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja, entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, Salibandyliiton toimitusjohtaja Kimmo Nurminen sekä Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

Nurminen ja Casagrande sanoivat torstai-iltana, että he odottavat aluehallintoviranomaisten päätöksiä.

Nyt aluehallintovirastot ovat siis ilmoittaneet, että vastuu on järjestäjillä.

– Tämä menee niin, että hallitus suosittelee ja AVI tekee velvoittavat päätökset. Nyt mitään uusia päätöksiä tai rajoituksia ei ole tehty, viestintäyksikön päällikkö Lehtovirta vahvisti.

Toistaiseksi myöskään yleisön saapumista urheilutapahtumiin ei ole kielletty.

Lehtovirta kertoo, että viimeisimpänä on tehty määräys tapahtumista Helsingin, Espoon ja Vantaan kunnissa. Pääkaupunkiseudulla yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa täytyy noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Muualla Suomessa, Vaasan aluetta lukuunottamatta, OKM:n ja THL:n ohjeita täytyy noudattaa yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa.

OKM:n ja THL:n ohjeet koskevat muun muassa mahdollisuutta 1–2 metrin turvavälien ylläpitämiseen, käsihygieniaa sekä maskisuosituksia.

Vaasan sairaanhoitopiirissä, jossa tilanne on Suomen pahin, yli kymmenen hengen yleisötapahtumat ovat kiellettyjä.

Lokakuun ensimmäinen päivä käynnistyneessä jääkiekon miesten SM-liigassa huolenaiheena on ollut etenkin pienet yleisömäärät.­

Tiivistettynä suositus on, että leviämisvaiheessa olevilla alueilla ryhmäharrastukset keskeytetään ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla keskeytetään sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta, jos lähikontakteja ei voida välttää.

Mitään harrastus- tai kilpailutoimintaa ei kuitenkaan ole kielletty.

– Urheilu- tai harrastusmuodolla ei ole mitään merkitystä asiassa. Suositus koskee kaikkea, mitä harrastetaan ryhmissä. Harrastustoiminnan järjestäjän vastuulla on toimia ohjeiden ja suositusten mukaisesti, aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?