Jan Vapaavuori on kiinnostunut urheilun huippupestistä – ”Olympiakomitean puheenjohtajalle täytyykin laittaa paineita”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori saattaa hypätä Olympiakomitean puheenjohtajakisaan.

Olympiakomitean puheenjohtajakisaa harkitsevalla pormestari Jan Vapaavuorella on aiempaa työtaustaa muun muassa yleisurheilun parista.

9.10.2020 17:20

Olympiakomitealle valitaan uusi puheenjohtaja 21. marraskuuta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, 55, vahvisti Ilta-Sanomille, että hänen halukkuuttaan hypätä kisaan on useasta lajijärjestöstä tiedusteltu.

– En ole kieltänyt spekulointia nimeni ympärillä, 100 miljoonan euron liikuntabudjettia pyörittävän kaupungin ykkösjohtaja muotoili IS:lle.

Valtion liikuntaneuvoston entinen puheenjohtaja ja Urheiluliiton markkinointiyhtiön Track & Field Finlandin ex-toimitusjohtaja nousisi heittämällä polttoainepohatta Mika Anttosen päävastustajaksi, jos lähtisi mukaan. Muita ehdokkaita ovat Ilkka Kanerva, Sari Multala, Susanna Rahkamo ja Antti Zitting.

– Nimiä olennaisempaa on keskustella Olympiakomitean roolista suomalaisessa urheilussa. Jos haetaan vanhoihin ajatuksiin ja rakenteisiin takertuvaa puheenjohtajaa, se en ole minä.

– Jos haetaan uudistavaa, liikunnan kentän laajemmin mieltävää ja koko sporttiyhteisön profiilia nostavaa johtajaa, olen kiinnostunut, Vapaavuori sanoo.

Olympiakomitean puheenjohtajuus on nähty suomalaisessa urheilussa ikään kuin kaiken muuttavan ihmeidentekijän hommaksi. Vapaavuori sanoo tunnistavansa tämän todellisuudesta irtautuneen ajattelutavan, mutta toteaa seuraavaan tapaan:

– Olympiakomitean puheenjohtajalle täytyykin laittaa paineita ja odotuksia. Hän on keulakuva maan suurimmalle, 1,2 miljoonan ihmisen kansanliikkeelle, suomalaisen urheilun keskeisin äänenkäyttäjä.

Vapaavuori katsoo, että kattojärjestön täytyy kirkastaa identiteettiään ja ottaa johtajuus koko liikunnan ekosysteemistä.

– Lapset lopettavat harrastamisen seurassa keskimäärin 11-vuotiaina. Se on kaikella kunnialla isompi ongelma kuin olympiamitalien määrä. Olympiakomitea on jo Suomi-sportissa paljon vartijana, mutta se voisi olla vielä paljon enemmän.

– Se voisi olla koko kansan liikuttaja ja yhteiskunnallisen arvokeskustelun edelläkävijä. Liikunta kansanliikkeenä voisi tässä ajassa olla suunnannäyttäjä esimerkiksi segregaation näkökulmasta, Vapaavuori sanoo.

Olympiamuotoisessa huippu-urheilussa Suomi on varsinkin kesälajeissa putoamassa kelkasta. Jos Tokion kisat olisi järjestetty viime kesänä, Japaniin olisi matkattu nollan mitalin ennusteella.

– Arvioin silti huippu-urheilumme tilaa mielelläni muustakin ikkuna-aukosta kuin olympiamitalien kautta. Modernimmalla tarkastelutavalla tilanne on jopa hyvä, Vapaavuori toteaa.

Vapaavuori on poliittisten kabinettien kehäkettu. Yhteiskunnallisten asioiden hallinta ja suhdeverkosto ovat urheilun edunvalvonnassa nyt ja tulevaisuudessa kullanarvoisia.

Liikunnan budjettia tuskin enää pitkään kootaan Veikkauksen vähenevistä, korvamerkityistä tuotoista. Toimiala saa silloin vääntää rahoistaan budjettineuvotteluissa, joissa ei toista poskea kääntelemällä ole kuin hopeaa jaossa.

Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio ja Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani ovat julkisesti ja ennenkuulumattomasti arvostelleet urheiluliikkeen riippuvuutta Veikkauksesta ongelmapelaajineen.

– He ovat oikeassa siinä, ettei näin tärkeän asian kuin urheilun ja liikunnan rahoituksen tule olla riippuvaista niin ennustamattomasta asiasta kuin Veikkauksen tuotoista. Sanon nyt kuitenkin, että eipä tätä kritiikkiä kovasti kuultu silloin, kun Veikkauksen tuotto-odotukset ja toteutumat sojottivat koilliseen.

Olympiastadionin perusparannuksen hintalapussa lukee Ilta-Sanomien tietojen mukaan lopulta hieman alle 350 miljoonaa euroa. Vaikka Stadion-säätiötä johtaa Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, pormestari Vapaavuori on käytännössä antanut hankkeelle kasvot.

Helsinki ja valtio maksavat remontin puoliksi.

– Lopputulos on upea, eikä stadionia voinut jättää korjaamatta. Se on paitsi osa suomalaisen urheilun ja olympialiikkeen historiaa, myös arkkitehtuurin ja Suomen kansakunnan kehittymisen historiaa, Vapaavuori toteaa.

Remontin jälkeen kiiltelevän Olympiastadionin perusparannuskuluista annettiin Jan Vapaavuoren mukaan aluksi täysin epärealistinen arvio. Se nosti hankkeen vuosiksi kritiikin tikunnokkaan. Loppulasku on liki 350 miljoonaa euroa.

Pormestari kertoo ymmärtävänsä myös kritiikkiä.

– Pääongelma oli tuttu sudenkuoppa eli alkuun aivan epärealistinen budjetti, jotta hanke saadaan poliittisen valmistelun läpi. Sitten sekä valtio että kaupunki laittoivat pään pensaaseen, sanoo Vapaavuori, josta tuli pormestari vasta, kun stadion oli jo päätetty peruskorjata.

Hän muistuttaa myös, että vastedes kiiltävä pyhättö on urheilulle, viihteelle, kaupungille ja valtiolle merkittävä ansaintakeino suurtapahtumien ansiosta.

– Näitä ääniä ei liiemmin ole kuultu. Suomen urheiluyhteisö ei ole parhaimmillaan, kun pitäisi puolustaa omia asioita julkisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?