Lotta Henttala avautui syvästä masennuksestaan Ylelle – sisäministerikin otti osaa keskusteluun - Urheilu - Ilta-Sanomat

Lotta Henttala avautui syvästä masennuksestaan Ylelle – sisäministerikin otti osaa keskusteluun

Pyöräilijä Lotta Henttala kertoi Ylelle kevään pohjakosketuksesta.

Maantiepyöräilyn MM-mitalisti Lotta Henttala avautui mielenterveysongelmistaan Ylelle.­

3.10.2020 14:16

Maantiepyöräilijä Lotta Henttala (os. Lepistö) kertoi kärsineensä mielenterveysongelmista Ylelle tällä viikolla antamassaan haastattelussa.

Hän kertoi jääneensä kilpailutauolle mielen murtumisen takia ensimmäisen kerran 2019 kesäkuussa. Toinen pohjakosketus tuli Belgiassa tämän vuoden helmikuussa poljetussa kilpailussa, jossa hän tunsi ”lihastensa räjähtävän” ja menetti lopulta tajuntansa.

Henttalan, 31, henkinen tila romahti koronan keskeyttämän kauden jälkeen, kun hän käytänössä lukittautui kotiinsa Tuusulaan. Hän antoi keholleen sen kipeästi kaipaamaa lepoa, mutta samalla pitkä tauko veti Henttalan pohjamutiin.

Päivät kuluivat selviämiseen, eikä lenkille ollut mitään asiaa.

– Nukuin tosi paljon, enkä halunnut herätä. Tuntui, että pääsin pakoon kaikkia asioita kun olin unessa, hän kertoi Ylelle.

Psykoterapiassa mielen murtumistaan johtaneita syitä nyt kahden kuukauden ajan ratkonut Henttala paljasti kärsineensä masennuksen oireista jo vuosien ajan ennen viimevuotista romahtamistaan.

Neljän vuoden takainen maantiepyöräilyn MM-pronssimitalisti pohti, että ongelmien taustalla on luultavasti yhdistelmä fyysistä uupumista, jatkuvaa omien voimien ja rajojen ylittämistä, armottomuutta itseä kohtaan sekä perintötekijöitä.

42 ammattilaiskilpailuissa palkintokorokkeelle noussut Henttala harjoituslenkillä Italiassa 2017.­

Kilpaileminen on ollut hänelle paitsi voimavara mutta myös ahdistusta ja aiheuttanut asia.

– Jos olen voittanut kilpailun, niin se on ollut minulle enemmänkin helpotus. Ei, että se olisi jotenkin kivaa, hän kuvaili.

Pyörän selkään viime viikkoina palannut Henttala paljasti perjantaina Instagramissa jännittäneensä hänelle arasta aiheesta julkisesti puhumista kovasti.

Kannustavat ja positiiviset kommentit ovat auttaneet jaksamaan.

– Kieltämättä voin kertoa, että viime yönä en paljon nukkunut miettiessä teinkö oikein vai väärin kertoessani tarinaani. Teidän ansiosta voin sanoa, että oli oikea valinta puhua ja kertoa tarinani, hän kirjoitti.

Henttalan päivitys on kerännyt lauantaihin mennessä kymmeniä, kannustavia kommentteja.

– Tärkeää kun puhut. Kaikki voima ja hyvinvointi sinulle, kommentoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

– Vaatii todellista rohkeutta olla noin rehellinen, säesti australialainen kilpakumppani Gracie Elvin.

– Kiitos, että jaoit tarinasi. Paljon tsemppiä sinne, toivotti yleisurheilija Ella Räsänen.

Lotta Henttala on naimisissa maantiepyöräilijä Joonas Henttalan kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?