Kristiina Mäkelä ja Satu Mäkelä-Nummela oppivat pyörätuolikoripalloa Henry Mannilta - Urheilu - Ilta-Sanomat

Kristiina Mäkelä ja Satu Mäkelä-Nummela kokeilivat vauhdikasta pyörätuolikoripalloa: ”Ensin tuntui, ettei tuolilla pääse mihinkään”

Urheilijat yli lajirajojen kokoontuivat kokeilemaan siipiään pyörätuolikoripallossa.

Henry Manni opasti Kristiina Mäkelää (vas.) ja Satu Mäkelä-Nummelaa pyörätuolikoripallon saloihin.­

24.9. 18:45

Validian kuntoutuskeskusessa Synapsiassa Helsingin Töölössä oli täysi meno päällä yhdeksän jälkeen torstaiaamuna. Tuolloin järjestettiin SEOn Energiaa-urheilutiimin tapahtuma, jossa pyörätuolikelauksen moninkertainen arvokisamitalisti Henry Manni opasti paikalla olijoita pyörätuolikoripallon saloihin.

Paikalla olivat Mannin lisäksi kolmihenkisen tiimin muut jäsenet: kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela. Kumpikin naisista oli ensimmäistä kertaa pyörätuoliurheilun parissa. Muiden läsnäolijoiden tapaan myös paikalle saapunut toimittaja pääsi kokeilemaan uutta urheilullista aluevaltausta.

Ensimmäiset hetket pyörätuolin päällä olivat hieman hankalia, mutta lopulta Mäkelä ja Mäkelä-Nummela pääsivät hyvin sinuiksi välineen kanssa. Asiaa auttoivat Mannin ennen pelaamisen aloittamista vetämät harjoitteet, joissa totuteltiin pyörien päällä liikkumiseen.

– Ensin tuntui ettei tuolla tuolilla pääse mihinkään. Sitä vain pyörähteli hallitsemattomasti. Sitten jos kadotti rytmin hetkeksi, oli vaikea päästä uudestaan vauhtiin, vuoden 2008 olympiavoittaja Mäkelä-Nummela kuvaili ensituntojaan tuolissa.

– Lopussa alkoi tuntua, että tämähän alkaa sujua, ei tarvinnut enää miettiä, mitä pitää tehdä. Pitää vain onnistua tekemään se, mitä halusi tehdä, kun aluksi joutui hirveästi miettimään, että miten. Alussa oli juuri sopivasti harjoitteita. Ja sitten aloitettiin rauhaksiin sitä pelaamista, ettei ollut ihan päätöntä meininkiä. Se oli juuri sopiva tapa, sanoi Mäkelä.

Satu Mäkelä-Nummela kävi kovaa taistelua pallosta jo alkulämmittelyjen aikana.­

Kaksikon välillä järjestettiin pelien välissä myös pienimuotoinen kilpailu, jossa testattiin heittämistä, nopeutta ja voimaa. Vapaaheittojen jälkeen tilanne oli tasan, mutta salin päästä päähän kelaamisessa ja vastustajan ulos keskiympyrästä vetämisessä kolmiloikkaaja Mäkelä oli vahvempi. Näin hän nappasi leikkimielisen kilpailun voiton pistein 3–1.

Koripalloa juniorina pelanneella Mäkelällä oli heittäminen hallussa, joten kisan heitto-osuuden hän suoritti hieman kilpakumppaniaan kauempaa.

Manni ei ollut opettajan roolissa ensimmäistä kertaa, sillä hän on tehnyt vastaavaa Suomen Paralympiakomitean Para School Day -projektissa.

– Olen ollut vetämässä tällaisia aiemmin kouluissa aika paljon, vaikkakin lyhyempiä sessioita. Sielläkin on ollut hienoa se, että ne jotka eivät ole välttämättä ihan parhaimpia liikkujia eivätkä ole päässeet loistamaan liikunnan tunneilla, ovat saattaneet tässä pärjätä tosi hyvin, Manni kertoi.

Liikuntasalissa kaikki läsnäolijat istuivat tapahtuman alusta loppuun pyörätuolissa. Jutun kirjoittaja kohtasi ensimmäiset ongelmansa välittömästi yrittäessään kuljettaa kahvikuppia sylissään läikyttämättä. Se ei täysin onnistunut.

Juniorina koripalloa pelaanneen Kristiina Mäkelän heitto kulki myös pyörätuolista.­

Mäkelä huomioi, että tällainen toteutustapa antaa hyvin perspektiiviä sen ymmärtämiseen, millaista on olla sidottuna tuoliin koko ajan.

– Se että pääsee itse kokeilemaan, vieläpä tällaisessa hauskassa ympäristössä, on eri asia kun se että joku kertoo, millaista pyörätuolissa oleminen on.

– En edes muistanut tuossa pelin tuoksinassa, että Henry on ainoa, joka istuu tuossa tuolissa koko ajan. Kaikki tavallaan sulautuivat yhteen sen tuolin kanssa. Tuntui että pääsimme sen tuolin kanssa sinuiksi, Mäkelä-Nummela jatkoi urheilijakollegansa ajatusta.

Pyörätuolikoripallo onkin Suomessa laji, jota voivat sääntöjenkin puitteissa pelata yhdessä eri vammaluokkien urheilijat ja täysin vammattomat. Tämän mahdollistaa lajissa käytössä oleva pisteytyssysteemi.

– Urheilijat pisteytetään yhdestä pisteestä neljään ja puoleen pisteeseen. Kentällä saa olla samaan aikaan enintään 14 pistettä. Sillä saadaan se, että kentällä voi olla myös vaikeasti vammaisia, mutta myös lievemmin vammautuneita, Manni selvitti.

Mäkelä-Nummela on löytänyt oivan syöttösuunnan.­

Skaala toimii niin, että vaikeimmin vammautuneet ovat yhden pisteen pelaajia ja vammattomat tai lievästi vammautuneet saavat luokituksessa 4,5 pistettä. Kansainvälisissä peleissä täysin vammattomat eivät saa olla mukana.

– Kansainvälisissä peleissä pitää olla joku vamma, mutta se riittää, että ei pysty pelaamaan pystykorista. Joku rasitusvamma tai vastaava riittää siihen, että voi pelata 4,5 pisteen pelaajana. Lisäksi naiset saavat tähän luokitukseen yhden pisteen hyvityksen ja pelaavat miesten kanssa kimpassa, Manni keroi.

Koko kolmikko joutui keväällä pettymään, kun Tokion olympialaiset ja paralympialaiset peruttiin. Näin kävi lähes kaikille kesälle kaavailluille isoille kisoille. Urheilijoiden suunnitelmat menivät kertaheitolla uusiksi.

Urheilijat ovat ottaneet tilanteen vastaan ja yrittävät suhtautua siihen positiivisesti, kun oikein muutakaan ei voi. Toisaalta isojen kisojen siirtyminen tarjoaa vuoden lisää harjoitteluaikaa.

– Ei siinä muuta, kuin että tuli yksi vuosi lisää treeniaikaa ennen olympialaisia. Oli tosi hyvä ja korkeatasoinen kesä minullekin. Sai sellaista ihan mittaamattoman arvokasta muistikuvaa omiin aivoihin suorituksesta ja myös varmuutta. Arvokisat ovat kuitenkin niitä näytönpaikkoja, totta kai sitä haluaisi ottaa jokaisen mahdollisuuden, jonka saa. Mutta koska sen miettiminen ja murehtiminen ei auta, pitää vain katsoa positiivisesti eteenpäin ja rakentaa, sanoi Mäkelä

Mannille odottamaton tauko tuli siinä mielessä mitä mainioimpaan paikkaan, että puolisonsa synnytti perheen esikoisen maaliskuun lopussa.

– Kisojen peruminen on mahdollistanut kotona olon ja esikoisen kasvamisen seuraamisen tosi hyvin. Siinä mielessä olen ollut ihan tyytyväinen. Lisäksi meillä oli se hyvä tilanne, että siinä missä vammattomien yleisurheilun EM-kisat peruttiin, meillä ne siirrettiin. Ne järjestetään siinä heti ensi kauden alussa. Meiltä ei sinänsä jäänyt siis arvokisoja väliin olettaen, että ensi kausi toteutuu suunnitellusti. Olen saanut olla kotona, saanut lisää treeniaikaa ja sitten kuitenkin saamme myös kaikki kisat, joten olen ihan tyytyväinen tähän tilanteeseen, hän kertoi.

Mäkelä ennätti irtopalloon ensimmäisenä.­

– Kilpailullisesti kausi jäi vähän pliisuksi. Isoja kisoja, joissa kaikki olympialaisiin lähtevät vastustajat olisivat olleet mukana, ei ollut yhtään. Täällä Suomessa pääsi sentään harjoittelemaan, kun ampumaradat olivat auki, avasi Mäkelä-Nummela trap-ampujan koronakesää.

Kaikkien kolmen katseet ovat jo kääntyneet Tokioon 2021. Yhteinen toive on, että kisat pystyttäisiin järjestämään edes vuoden päästä.

Mäkelän valmistautumista tulevaan kesään on haitannut polvijänteen puhdistusoperaatio, johon hän joutui elokuun lopulla. Kuntoutus on sujunut hyvin ja polven pitäisi olla täydessä kunnossa jo hallikaudella.

– Minulla on ensin tässä tällainen tiukka polven kuntoutus, joka on nyt ihan hyvällä mallilla. Sitten pikkuhiljaa takaisin ja hallikauden kautta kurvataan kesään. Ei mitään ihmeellisyyksiä, mutta tietysti entistä kovempaa treenataan, Mäkelä kuvaili valmistautumistaan tuleviin koitoksiin.

– Yksi syksy ja keväthän tuossa jo treenattiin Tokiota varten, mutta tehdään se vielä vähän paremmin ja vielä vähän kovempaa. Tarkoitus on ottaa oppia ensimmäisestä yrityksestä ja pohtia, mikä meni hyvin ja mitä voisi tehdä vielä paremmin, avasi Manni suunnitelmiaan.

Mäkelä-Nummelan ammuttujen kiekkojen määrä jäi tänä kesänä normaalia pienemmäksi, mitä hän haluaisi paikata harjoitusleirillä marraskuussa. Koronavirus tekee kuitenkin matkan suunnittelemisen hankalaksi alati muuttuvien matkustussuosituksien takia.

– Se on ilmassa, katsotaan miten matkustusrajoitukset tästä kehittyvät.

Peli kävi kiivaana parin tunnin ajan.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?