HS: Suomen krikettisarjan pelaajille tuli kesällä yhteydenottoja, joissa ehdotettiin tulosten manipulointia. - Urheilu - Ilta-Sanomat

HS: Suomen krikettisarjan pelaajille tullut yhteydenottoja, joissa ehdotettiin tulosten manipulointia – ”Rikas maa”

Koronapandemia hiljensi kesällä maailman krikettisarjat, mutta Suomessa pelattiin. Se sai vedonlyöjät kiinnostumaan otteluista.

Suomen krikettiliigan ylle ilmaantui synkkiä pilviä kesällä 2020. Kuva vuodelta 2009 Suomenlinnasta.

20.9.2020 22:06

Sunnuntain Helsingin Sanomissa on artikkeli pakistanilaislähtöisestä Amjad Sheristä. Pakistanin pohjoisella vuoristoseudulla vuonna 1986 syntynyt Sher saapui Suomeen pakolaisena vuonna 2015. Toukokuussa 2016 hän huomasi Facebookissa viestin, jossa etsittiin kriketinpelaajia helsinkiläisseuraan.

Kriketti on Pakistanin ykkösurheilu, ja myös Sher oli harrastanut lajia 19-vuotiaaksi asti. Nyt hän liittyi Empire Cricket Clubiin ja innostui maailmalla erittäin suositusta pelistä uudelleen.

HS:n jutussa Sher kertoo saaneensa lajin parista lukuisia ystäviä. Valtaosa pelaajista on ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia, ja moni on tullut Suomeen Kansainyhteisön maista. Kriketin mahtimaat Intia, Pakistan ja Englanti ovat hyvin edustettuina suomalaisseuroissa.

Suomen krikettisarjaa (Finnish premier league) on pelattu nykymuodossaan viisi vuotta, mutta se ei ole herättänyt juurikaan kiinnostusta valtamediassa. Keravan krikettikeskuksen katsojamäärät ovat pysytelleet muutamassa sadassa henkilössä.

Kesällä 2020 Suomen krikettiliigasta kiinnostuttiin ympäri maailman. Syynä oli koronapandemia, joka pysäytti sarjatoiminnan lähes koko maailmassa. Suomen krikettiliiton mukaan kesäkuussa virallisia otteluita pelattiin vain Vanuatun saarella Tyynellämerellä ja Suomessa.

Kotimaisia pelejä oli striimattu aikaisemminkin Youtubeen, mutta nyt kuvaamisesta tehtiin laadukkaampaa. Katsojamäärät kasvoivat muutamista sadoista kymmeniin tuhansiin ja kesän mittaan jopa satoihin tuhansiin. HS:n mukaan kesän suosituinta ottelua katsottiin yli 300 000 kertaa ja kauden kaikkia otteluita yli kolme miljoonaa kertaa.

Suomalaisjoukkueiden pelaajista tuli krikettimaailmassa tunnettuja hahmoja, joiden otteita seurattiin tiiviisti. Esimerkiksi sarjan lyöntitilaston vuonna 2018 voittaneen Ravi Sanjeewa Kahingalan (Vantaa Cricket Club) otteita seurattiin tarkasti.

Suosion räjähtäessä mukaan tuli myös lieveilmiöitä. Suomessa pelatuista otteluista ryhdyttiin lyömään vetoa ympäri maailmaa ja erityisesti Aasiassa. Keravan idylliselle kentälle ilmestyi miehiä, jotka raportoivat useamman tunnin kestäneiden otteluiden tapahtumat kännykälle jonnekin.

Ilmiö muistutti kovasti 2000-luvun alussa suomalaisilla jalkapallokentillä nähtyä otteluseurantaa.

Ja myös jatko kulki samaa rataa kuin futisympyröissä vuosia aikaisemmin. HS:n artikkelissa Sher kertoo pelaajien saaneen kyseenalaisia yhteydenottoja. Instagramiin saattoi tulla viesti, jossa luvattiin suuri summa rahaa, jos pelaaja antaisi seuraavan päivän pelissä pari helppoa juoksua.

Sherin mukaan otteluiden manipulointi ei onnistunut, ja fiksaajat väsyivät.

– He tajusivat, että Suomi on rikas maa, jossa pelataan lopputuloksesta, Sher sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?