Donald Trump esitti vetoomuksen turhaan – 27-vuotias painija teloitettiin hirttämällä - Urheilu - Ilta-Sanomat

27-vuotiaan elämä loppui kauhealla tavalla – julkisuuteen vuotaneiden äänitteiden kerrotaan paljastaneen sitä edeltäneen kidutuksen

Navid Afkarin kuolemantuomio tuli Iranin vuoden 2018 mielenosoituksen tapahtumista.

Iranilainen painijamestari Navid Afkari teloitettiin lauantaina.­

12.9.2020 19:45

Iranilainen painija Navid Afkari, 27, kohtasi karmean loppunsa. BBC kertoo, että hänet teloitettiin hirttämällä lauantaina eteläisessä Iranissa, Shirazin kaupungissa.

Afkari sai kuolemantuomion vuoden 2018 mielenosoituksista, joissa protestoitiin maan hallintoa vastaan. Iranin oikeuslaitos väittää, että Afkari murhasi vartijan protestien yhteydessä.

Vankilasta julkisuuteen vuotaneiden ääninauhojen perusteella Afkari oli kertonut, että hänet kidutettiin antamaan tunnustus, BBC kirjoittaa. Iran on kiistänyt kiduttamisen.

– Iran teloitti nuoren painijan maailmanlaajuisesta vastustuksesta huolimatta, BBC twiittasi lauantaina.

Afkarin puolesta ottivat kantaa monet kansainväliset tahot, mutta edes Donald Trumpin vetoomus ei pelastanut painijaa.

– Kuulin, että Iran aikoo teloittaa suuren ja suositun painitähden, 27-vuotiaan Navid Afkarin, jonka ainoa teko oli hallituksen vastainen mielenosoitus kaduilla. He protestoivat ”maan huonontuvaa taloudellista tilannetta ja inflaatiota”, Trump twiittasi syyskuun alussa, vaikkakin kirjoitti Afkarin nimen väärin.

– Liitymme muun maailman raivoon siitä, että Iranin hallinto on tuominnut kuolemaan Navid Afkarin, jota kidutettiin väärän tunnustuksen antamiseen, koska hän osallistui vuonna 2018 rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Hallinto kidutti myös hänen kahta veljeään ja tuomitsi heidät vuosikymmenien vankeuteen. Päästäkää heidät! twiittasi puolestaan Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Morgan Ortagus.

Aiemmin asiaa olivat kommentoineet huolestuneina muun muassa Kansainvälisen olympiakomitean johtaja Thomas Bach sekä vapaaotteluorganisaatio UFC:n pomo Dana White.

– KOK on järkyttynyt tästä uutisesta. KOK:n presidentti Thomas Bach oli vedonnut tällä viikolla suoraan Iranin presidenttiin, ja pyytänyt armoa Navid Afkarille samalla kunnioittaen Iranin tasavallan suvereniteettia, Kansainvälinen olympiakomitea tiedotti lauantaina teloitusuutisen jälkeen.

Asianajaja Hassan Younesi twiittasi BBC:n mukaan, että toisin kuin osa Iranin medioista raportoi, vartijan murhasta ei ole olemassa videotodisteita.

Teloitetun Afkarin veljet Vahid ja Habib tuomittiin 54 ja 27 vuoden vankeustuomioihin samasta tapauksesta.

BBC kertoo, että Navid Afkari oli Iranin kansallinen mestari painissa.

Paini on Iranissa äärimmäisen arvostettu urheilulaji. Maa on voittanut olympialaisissa 43 mitalia painista – enemmän kuin kaikissa muissa lajeissa yhteensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?