Valko-Venäjän miliisi hakkasi Jokereille tutun KHL-pelaajan – tältä näyttivät Ilja Litvinovin pahasti murjotut kasvot

Presidentti Aljaksandr Lukashenkaa tukevat miliisit ovat mukiloineet ja ottaneet kiinni ainakin kolme tunnettua valkovenäläistä urheilijaa: jääkiekkoilija Ilja Litvinovin sekä jalkapalloilijat Sergei Kozekan ja Pavel Rassolkon.

Valko-Venäjän miliisin mukiloimaksi joutunut Ilja Litvinov pelasi aiemmin KHL-joukkue Dinamo Minskissä. Pelikuvassa Litvinov on jäällä Helsingissä helmikuussa 2019.

1.9.2020 18:56

Edes kuuluisat urheilijat eivät ole säästyneet Valko-Venäjän katuprotestien aikana oman maansa turvallisuusjoukkojen silmittömältä väkivallalta.

Ensimmäisenä uhriksi joutui Dinamo Minskin jääkiekkoseuran farmijoukkueessa tällä hetkellä pelaava hyökkääjä Ilja Litvinov.

Litvinov edusti kaudella 2018-2019 KHL-joukkue Dinamo Minskiä, joten hän on tuttu vastustaja myös Helsingin Jokereille.

Torstaina Jokerit eivät Litvinovia kuitenkaan siis Minskissä kohtaa, kun helsinkiläisseura matkustaa KHL-kautensa avajaisiin Valko-Venäjälle.

Litvinov hakattiin vain muutama päivä Valko-Venäjän vilpillisten presidentinvaalien jälkeen Molodetshnon kaupungissa, jossa on hänen nykyisen farmijoukkueensa kotipaikka. Kaupunki sijaitsee noin 75 kilometriä Minskistä Liettuan rajan suuntaan.

Pressball-urheilusivuston mukaan Litvinov oli palaamassa kotiin harjoituksista, kun hän joutui miliisin pidättämäksi kadulla. Hieman myöhemmin julkisuuteen ilmestyi myös valokuva Litvinovin pahasti murjotuista kasvoista.

Litvinov ei osallistunut millään tavalla opposition mielenilmaukseen presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan, vaan hänen kerrottiin tulleen sattumalta paikalle.

Litvinov otettiin kiinni, mutta hänet vapautettiin pian, kun Dinamo Minskin toimitusjohtaja Dmitri Baskov ja Dinamo Molodetshnon johtaja Dmitri Melnik käyttivät omia suhteitaan jääkiekkoilijan vapauttamiseksi.

– Haluan sanoa suuret kiitokset heille. He ryhtyivät nopeasti toimeen ja ratkaisivat asian. Olen heille hyvin kiitollinen, Litvinov sanoi Pressball-sivustolle.

– Olen jo palannut jäälle. Huonot asiat täytyy unohtaa.

Huomiota herätti, että tapahtuneen jälkeen Litvinov ei kritisoinut julkisuudessa millään tavoin häntä hakanneita miliisejä eikä halunnut tehdä heistä myöskään rikosilmoitusta. Kun Litvinovilta kysyttiin, haluaako hän, että tapahtuneesta tehdään oikeudellinen selvitys, hän vastasi kieltävästi.

– En (halua). Haluan vain kiittää vielä kerran ihmisiä, jotka auttoivat siinä tilanteessa, Litvinov sanoi.

Miliisi ei mitä ilmeisimmin tunnistanut Litvinovia, vaan hänet hakattiin väentungoksessa yhtenä oletettuna opposition edustajana. Mikäli kyseessä olisi ollut tavallinen kansalainen, häntä olisi uhannut pahoinpitelyn lisäksi syyte ja rangaistus, mutta jääkiekkoseuran suhteiden avulla asia ratkesi nopeasti.

Parhaillaan Valko-Venäjällä kohistaan myös toisesta välikohtauksesta, jossa kaksi paikallisen jalkapallojoukkueen pelaajaa joutui Omonin kiinni ottamiksi.

Krumkatshi-jalkapalloseuraa edustavat Sergei Kozeka ja Pavel Rassolko pidätettiin Minskin katuprotestien aikana viime sunnuntaina.

Kumpikaan jalkapalloilija ei osallistunut opposition mielenosoitukseen, vaan he olivat tapahtumahetkellä tulossa harjoituksista.

Kozeka ja Rassolko otettiin kiinni tilanteessa, jossa miliisi väitti mielenosoittajien vahingoittaneen heidän virka-autoaan. Syntyneessä kaaoksessa pidätettiin ja hakattiin useita paikalla olleita nuoria miehiä.

Pelaajien kertomusta tukevat tilanteesta kuvatut videot, joissa näkyy esimerkiksi Rassolkon tulo sattumalta paikalle. Oheisella videolla ei näy Kozekaa, mutta Rassolkon ilmaantuminen paikalle on merkitty videon oikeaan reunaan vaalealla ympyrällä.

Pelaajien seurassa oli myös heidän valmentajansa Aleksandr Belinski, jota ei pidätetty. Omon-joukot eivät myöskään hakanneet häntä.

Kozeka sai vammoja selkäänsä ja häneltä kerrotaan murtuneen ainakin yksi nikama. Myös hänen munuaistensa kerrotaan vaurioituneen.

Kozeka joutuu todennäköisesti olemaan poissa kentältä ainakin kuukauden, mahdollisesti pidempäänkin. Rassolkon mahdollisista vammoista ei ole tietoa.

Kozekaa ja Rassolkoa uhkasi alkujaan syyte tai sakko miliisiauton vahingoittamisesta, kertoi Pressball-sivusto. Maanantaina seuran Twitter-tilillä julkaistiin kuitenkin video, jossa näkyy kummankin miehen vapauttaminen miliisiasemalta.

– Rikostutkinta on pysäytetty, seura kertoi Twitterissä.

– Meitä ei vain onnistanut. Olimme väärään aikaan väärässä paikassa, Kozeka luonnehti vapaaksi päästyään Radio Svobodalle.

Krumkatshin pelaajat ovat kuitenkin osoittaneet aiemmin avoimesti tukeaan maan oppositiolle ja Lukashenkan vastustajille.

Pelaajat ilmestyivät vastikään Himikiä vastaan pelattuun otteluun yllään valkeat paidat, joihin oli kirjoitettu teksti: ”Olemme kansan puolella!”

Oheisessa valokuvassa Kozeka näkyy kolmantena oikealta katsoen ja Rassolko äärimmäisenä oikealla. Valko-Venäjän jalkapalloliitto antoi seuran pelaajille varoituksen mielenilmauksen vuoksi.

Krumkatshi on minskiläinen jalkapallojoukkue, joka pelaa maan toiseksi ylimmällä sarjatasolla.

Valko-Venäjän yhä jatkuvat protestit alkoivat reilut kolme viikkoa sitten, kun Lukashenkan kerrottiin keränneen presidentinvaaleissa yli 80 prosentin äänisaaliin. Suuri osa kansasta ei usko tulosta, vaan moni epäilee opposition yhteisehdokkaaksi nousseen Svjatlana Tishanouskajan keränneen Lukashenkaa suuremman äänisaaliin. Tsihanouskaja on tällä hetkellä maanpaossa Liettuassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?