Tasan 40 vuotta sitten helle oli tehdä tepposet Lasse Virénille alkuerissä – tuomaristo ryösti romanialaiselta voimistelukullan - Urheilu - Ilta-Sanomat

Tasan 40 vuotta sitten Moskovan helle oli tehdä tepposet Lasse Virénille – kilpakumppani jäi tajuttomana radalle: ”Takasuoralla tuli tuho”

Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa vuoden 1980 poikkeuksellisia kesäolympiakisoja.

25.7. 7:28

Perjantaina 25.7.1980 käynnistyi Moskovan olympialaisten kuudes varsinainen kilpailupäivä. Kyseisenä päivänä, tasan 40 vuotta sitten, Ilta-Sanomat raportoi Moskovasta muun muassa seuraavaa.

Lehdessä päiviteltiin etenkin edellispäivänä helteisissä olosuhteissa juostuja miesten 10 000 metrin alkueriä. Kaikki kolme suomalaista, Lasse Virén, Martti Vainio ja Kaarlo Maaninka, selvittivät tiensä finaaliin.

Varsinkin kaksissa edellisissä olympialaisissa kymppitonnin kultaa voittaneelle Virénille helteinen keli oli kuitenkin tehdä tepposet. Virén sijoittui alkuerässään neljänneksi.

– Nyt en kestänyt! Finaaliinhan tässä on pyrittykin, mutta en olisi uskonut, että se tapahtuu näin. En ole koskaan ennen suurkilpailussa juossut näin kuumassa, juoksijalegenda päivitteli.

Suomen Lasse Virén perässään Kaarlo Maaninka ja Etiopian Miruts Yifter.­

Osalle kuumuus oli vielä pahempi koetinkivi. Maastojuoksun maailmanmestari, irlantilainen John Treacy jäi radalle.

– Takasuoralla seurasi tuho, heiluva ja horjuva Treacy kaatui radalle ja jäi siihen tajuttomana makaamaan, IS kirjoitti.

40 vuotta sitten ihmeteltiin myös 50 metrin villikarjuammunnan hurjaa tulostasoa. Suomen edustaja Jorma Lievonen taisteli mitalista, mutta joutui lopulta tyytymään kuudenteen sijaan.

– Kyllä se tässä lajissa jää kaivertamaan alitajuntaan, siitä ei päästä mihinkään. Tuolla Jormalla on sellainen virhe, että hän uskoo aina yhden laukauksen lipeävän syrjään ja melkein aina sitten ampuukin sellaisen, harmitteli ampujien valmentaja Kaarlo Olavi Tanner.

– Olen tyytyväinen tulokseen, mutta en sijoitukseeni. Arvelin, että mitalille tarvittaisiin 582, joka olisi ollut yhden pisteen verran parempi kuin ME-tulos ja sama kuin Martti Eskelisen Suomen ennätys, Lievonen itse pyöritteli.

Lievonen ampuikin 584 pistettä eli yli maailmanennätyksen. Taso oli kuitenkin niin hurja, että peräti seitsemän parasta rikkoivat kisoja edeltäneen ME-tuloksen.

Ampuja Jorma Lievonen vuonna 1981.­

IS uutisoi myös voimistelukilpailun skandaalista.

– Kansainvälisen voimisteluliiton puheenjohtaja, neuvostoliittolainen Juri Titov käytti oman käden oikeutta ja ryösti Romanian Nadia Comanecilta kultamitalin, kirjoitettiin.

Comaneci sai puomilta ensiksi pistemääräksi 9,95. Tuomarit kuitenkin tutkivat pitkään videonauhaa Comanecin suorituksista, jonka jälkeen pistemääräksi muutettiin 9,85. Näin ollen voittoon nousi neuvostoliittolainen Jelena Davidova.

– Koko puolta tuntia kestänyttä tapahtumasarjaa värittivät 9 000-päisen yleisön vihellykset ja buuaukset. Neuvostoliiton televisio pisti nopeasti lähetyksen poikki, IS kirjoitti.

40 vuotta sitten Suomen joukkue oli päässyt myös nauttimaan ensimmäiset kakkukahvit, kun porukka juhlisti painija Mikko Huhtalan pronssimitalia.

Mikko Huhtala (oik.) otti kreikkalais-roomalaisessa painissa 74-kiloisten pronssia. Vasemmalla hopeamitalisti, Neuvostoliiton Anatoly Bykov ja keskellä voittaja, Unkarin Ferenc Kocsis.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?