Esko Rechardt jahtasi Suomen ensimmäistä purjehduksen olympiakultaa – brittilehti kirjoitti Lasse Virénin vaihtaneen verensä Moskovan kisojen alla - Urheilu - Ilta-Sanomat

Tasan 40 vuotta sitten brittilehti väitti, että Lasse Virénin veri vaihdettiin Moskovan olympiakisojen alla – ”Vai sillä vissiin”

Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa vuoden 1980 poikkeuksellisia kesäolympiakisoja.

23.7. 6:08

Keskiviikko 23.7.1980 oli Moskovan kesäolympialaisten neljäs kilpailupäivä. Tuolla päivänmäärällä ilmestynyt Ilta-Sanomat kertoi aiempien päivien tapahtumista esimerkiksi seuraavaa.

Selvästi suurimmat otsikot keräsi suomalaistähti Lasse Virén. Brittiläinen viikkolehti Now! nimittäin väitti, että Virénin veri olisi vaihdettu muutama viikko ennen kisoja. Lehden teoria kuului, että Virénin aiempi nivusvamma oli keksitty, jotta veri voitaisiin vaihtaa kaikessa rauhassa.

– Eräät urheilijat eivät varmasti menestyisi, jos eivät ottaisi laittomia lääkkeitä. Mutta huomatkaa: on olemassa myös muutamia loistavia urheilijoita, kuten Sebastian Coe ja Steve Ovett, jotka eivät käytä lääkkeitä, mutta pystyvät silti loistaviin suorituksiin, kirjoitettiin Now!-lehdessä kuuluttaen samalla brittijuoksijat puhtaiksi urheilijoiksi.

Nelinkertaisen olympiavoittajan kerrottiin suhtautuvan asiaan tutun maltillisesti.

– Vai sillä viisiin. Mahtuuhan noita juttuja maailmaan, Virén kommentoi.

IS myös kertoi, että Virén on päättänyt mitkä matkat hän Moskovassa juoksee: 10 000 metriä sekä maratonin.

Lasse Virén kertoi osallistuvansa Moskovassa kymppitonnille ja maratonille.­

Tasan 40 vuotta sitten iloittiin myös Suomen mainiosta purjehduspäivästä. Moskovan olympialaisten purjehduslajit järjestettiin Piritan satamassa Tallinnan edustalla.

Esko Rechardt oli nostattanut mitalihaaveita voittamalla Finnjolla-luokan toisen lähdön.

– Ratkaisu tapahtui toisella kryssiosuudella, minun edukseni. Toiset hakivat vauhtia laidalta, joka sinänsä on riskipeliä, mutta minä jäin keskelle tarkkailemaan, Rechardt selitti.

Eivätkä mitaliodotukset olleet turhia, sillä Rechardtista tuli Moskovassa lopulta ensimmäinen suomalainen purjehduksen olympiavoittaja.

Purjehtija Esko Rechardt nappasi Finnjolla-luokassa Suomeen ensimmäisen purjehduksen olympiakullan.­

Viisiottelija Heikki Hulkkonen oli suoriutunut loistavasti ammunnassa ja taisteli neljännestä sijasta. Mitalien tiedettiin kuitenkin karanneen.

Joutoaikansa Hulkkonen käytti kirjallisuuden parissa.

– Tavoilleen uskollisena Heikki nytkin istui kirja polvillaan, tällä kertaa luvun alla oli Christer Kihlmanin romaani Kallis prinssi, IS kirjoitti.

Viisiottelija Heikki Hulkkonen Moskovan olympialaisissa 1980.­

Useat kymmenet maat boikotoivat Moskovan kisoja, ensimmäisiä sosialistisessa maassa järjestettyjä olympialaisia, protestina Neuvostoliiton hyökkäyksestä Afganistaniin. Lisäksi osa kilpaili olympialipun, eikä oman kansallisen lippunsa, alaisuudessa.

23.7.1980 IS kirjoittikin, että edellispäivänä salkoon oli nostettu voiton kunniaksi ensimmäistä kertaa olympialippu, kun Italian Luciano Giovannetti otti kultaa trap-ammunnassa ja Englannin Duncan Goodhew 100 metrin rintauinnissa.

  • Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa poikkeuksellisia Moskovan kesäolympialaisia 1980.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?