Suomen jalkapallojoukkue aloitti Moskovan olympialaiset urhoollisesti – Virén saapui kisapaikalle syntymäpäivänään - Urheilu - Ilta-Sanomat

Suomen jalkapallojoukkue aloitti Moskovan olympialaiset urhoollisesti – Lasse Virénin odotettiin saapuvan kisapaikalle syntymäpäivänään

Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa vuoden 1980 poikkeuksellisia kesäolympiakisoja.

22.7. 6:02

Tiistaina 22.7.1980 käynnistyi Moskovan olympialaisten kolmas varsinainen kilpailupäivä.

Kyseisellä päivänmäärällä, tasan 40 vuotta sitten, Ilta-Sanomat raportoi Moskovasta muun muassa seuraavaa.

Miesten jalkapallojoukkue oli aloittanut kisat. Suomalaiset taistelivat urhoollisesti, mutta välieriin asti edennyt Jugoslavia voitti 2–0 Secer Begovicin ja Milos Sesticin maaleilla.

Suomen valmentaja Esko Malm totesi, että pelkästään taitojen perusteella numerot olisivat olleet 6–0.

– Täytyy todella kunnioittaa suomalaisten suoritusta. Erityisesti ensimmäinen jakso oli vaikea. Emme pystyneet tekemään oikeastaan mitään, kehui myös Jugoslavian valmentaja Ivan Toplak.

Suomi pelasi alkulohkossa vielä maalittoman tasapelin Irakin kanssa ja voitti Costa Rican 3–0 Ari Tissarin, Jouko Alilan ja Jouko Soinin maaleilla. Alkulohkon jatkopaikat menivät kuitenkin Irakille ja Jugoslavialle.

Moskovan kisat 1980 on toistaiseksi viimeinen kerta, kun Suomelta on nähty joukkue olympialaisten jalkapalloturnauksessa.

Esko Malm pelasi Valkeakosken Hakassa yli 250 SM-sarjan ottelua. Hän toimi valmentajana Suomen toistaiseksi viimeisessä jalkapallon olympiaryhmässä.­

Isoimmat otsikot 40 vuoden takaisessa lehdessä sai painija Mikko Huhtala. 74-kiloisten sarjassa paininut Huhtala oli voittanut kaksi ensimmäistä otteluaan ylivoimaisesti. Huhtala oli edellisissä olympialaisissa, Montrealissa 1976, sijoittunut kreikkalais-roomalaisessa painissa neljänneksi.

– Senhän näkee sitten, miten matsissa "sippaa". Se väsähtäminenkin riippuu vähän matsista. Mutta jos ottelu lähtee hyvin liikkeelle, en yhtään epäile otteikö sitä jaksaisi, Huhtala puntaroi ennen ottelua puolalaista Wiesław Dziaduraa vastaan.

Huhtala voitti puolalaisen ja saavutti Moskovassa lopulta kaipaamansa olympiamitalin, pronssin.

Mikko Huhtala voitti Moskovassa kreikkalais-roomalaisen painin 74-kiloisten sarjan pronssia.­

Ampuja Timo Hagman puolestaan ylsi pienoiskiväärin makuukilpailussa viidenneksi jääden vain kaksi pistettä voittajasta, unkarilaisesta Karoly Vargasta. Hagmanin sijoitus oli suomalaisten kivääriampujien paras olympiasuoritus sitten Rooman 1960, jolloin Viljo Ylönen oli pienoiskiväärin täysottelussa neljäs.

Päivälleen 40 vuotta sitten IS myös kertoi, että nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén ja muu yleisurheilujoukkue saapuvat kisapaikalle päivän aikana.

22.7. on Virénin syntymäpäivä. Moskovaan saapumisen aikaan hän täytti 31 vuotta. Tänään yksi kaikkien aikojen suomalaisista olympiaurheilijoista täyttää 71.

  • Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa poikkeuksellisia Moskovan kesäolympialaisia 1980.

Lasse Virén (numero 223) saapui Moskovan olympialaisten kisapaikoille syntymäpäivänään, 22.7.1980.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?