Therese Johaug saa kilpailla Bislettillä poikkeusluvalla - Urheilu - Ilta-Sanomat

Therese Johaugilla ei pitäisi olla dopingkärynsä takia mitään asiaa klassikkokisaan – näin norjalaiset selittelevät hiihtäjätähden poikkeuslupaa

Dopingtuomion saaneita urheilijoita ei ole aiemmin kutsuttu kilpailemaan Bislettille. Therese Johaug sai silti kutsun.

Therese Johaug pääsee kilpailemaan klassikkokisan tiukoista periaatteista huolimatta. Arkistokuva.

10.6.2020 12:28

Oslon kesäkuinen yleisurheilun huipputapahtuma, Bislett Games, kuuluu maailman pitkäaikaisimpiin ja perinteisimpiin kilpailuihin. Tänä vuonna Bislett Gamesin Timanttiliigan sijasta järjestetään torstaina 11. kesäkuuta koronapandemian takia sijaistapahtuma: Impossible Games eli Mahdottomat kisat.

Bislett Gamesin järjestäjät ovat viime vuosikymmenen taitteesta saakka noudattaneet tiukkaa linjaa, jonka mukaan merkittävän dopingrangaistuksen kärsineitä yleisurheilijoita ei kutsuta mukaan, vaikka nämä olisivat sovittaneet sanktionsa.

Maailman kärkipään urheilijoista esimerkiksi pikajuoksija Justin Gatlin ei ole ollut Osloon tervetullut, kun kaupungissa on järjestetty Timanttiliigan osakilpailu.

Tällä kertaa sama sääntö on periaatteessa voimassa, mutta yhdellä erittäin merkittävällä poikkeuksella. Maastohiihtäjä Therese Johaug juoksee Bislettillä kutsuttuna 10 000 metriä, vaikka hän oli anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen takia kilpailukiellossa puolitoista vuotta vuosina 2016–18.

Maailman paras naishiihtäjä on myös erinomainen kestävyysjuoksija ja oli muun muassa rikkonut Pariisin sittemmin peruutettujen EM-kisojen aikarajan kyseisellä matkalla.

–  Minulla ei ollut epäilystäkään siitä, että kutsumme Johaugin kilpailemaan. Näin olisi käynyt, vaikka kyse olisi ollut Timanttiliigan osakilpailusta, sanoo Bislett Gamesin promoottori Steinar Hoen oslolaislehti VG:ssä.

Normaalisti Hoen ja hänen pitkäaikainen edeltäjänsä Svein Arne Hansen ovat olleet dopingasiasta niin tarkkoja, että ovat jättäneet kutsumatta jopa urheilijoita, jotka tulevat heikkoa antidopingtyötä tekevistä maista, vaikka näiden näytehistoria olisi puhdas.

Maailman parhaisiin korkeushyppääjiin 1990-luvulla kuulunut Hoen kertoo VG:ssä, ettei hänen päätöstään ole mitenkään kyseenalaistettu kilpailuorganisaatiossa.

Steinar Hoenin korkeushyppyuran kohokohta oli EM-kulta Helsingissä 1994.

Hoenin mukaan Johaugin dopingtapauksen yksityiskohdat puhuvat sen puolesta, että hänet saattoi kutsua mukaan.

Johaugin käryn katsottiin liittyneen roisiin huolimattomuuteen enemmän kuin tietoiseen suorituskyvyn parantamiseen.

– Siitä voi olla samaa mieltä tai eri mieltä. Itse uskon hänen selitykseensä 100-prosenttisesti. Hän on sovittanut rangaistuksensa ja kilpaillut jo pitkään maailmancupissa. Otan päätöksestä vastuun, Hoen sanoo.

Johaug on hallitseva Norjan mestari sekä 10 000 metrillä että maastojuoksussa.

Suomalaisista Bislettillä kilpailevat torstaina aitajuoksijat Nooralotta Neziri ja Annimari Korte.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?