Ari Mennanderin raskaita talousrikosepäilyjä käsiteltiin oikeudessa – myöntää syytteet - Urheilu - Ilta-Sanomat

Ari Mennanderin raskaita talousrikosepäilyjä käsiteltiin oikeudessa – myöntää syytteet

Urheilutoimittaja Ari Mennanderin talousrikossyytteitä käsiteltiin maanantaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Raaseporissa.

Julkaistu: 1.6. 19:30

Talousrikoksista epäillyn Ari Mennanderin syytteitä käsiteltiin maanantaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Mennander esiintyi videoyhteyden välityksellä.

Tunnettu urheilutoimittaja ja tietokirjailija Ari Mennander, 54, vastasi tänään oikeudessa raskaisiin talousrikossyytteisiin.

Ruutukasvon syytteitä käsiteltiin maanantaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Raaseporissa.

Mennander ei saapunut paikalle käräjäsaliin, vaan osallistui käsittelyyn videoyhteyden välityksellä, samoin kuin myös syyttäjä ja puolustusasianajaja.

Syyttäjä vaatii Mennanderille rangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kolmesta törkeästä petoksesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja velallisen petoksesta. Epäillyt rikokset ajoittuvat eri ajankohtiin lokakuun 2011 ja alkuvuoden 2016 väliselle ajalle. Asianomistajia tapauksessa on kymmenen, ja osa heistä vaatii korvauksia.

Syyttäjä vaatii Mennanderia tuomittavaksi vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Syyttäjä luopui kuitenkin aiemmasta vaatimuksestaan määrätä Mennander liiketoimintakieltoon.

Tuomio asiassa annetaan myöhemmin kesäkuussa.

Myönsi syytteet – näin puolustus kommentoi oikeudessa

Mennanderin käräjäoikeudelle toimittamasta kirjallisesta vastauksesta selviää, että Mennander myöntää kaikki oikeudessa esitetyt syytteet, ja pitää oikeudenmukaisena rangaistuksena itselleen ehdollista vankeutta.

Hän myöntää myös asianomistajien korvausvaatimukset. Esitutkinnassa Mennander kiisti kaikki rikosepäilyt.

Mennanderin puolustuksen oikeudessa lausuman mukaan Mennander korostaa haluavansa kantaa asiassa vastuunsa. Puolustus avasi lyhyesti myös käräjille päätyneiden tapahtumien taustoja.

Mennanderin mukaan tapahtunut on seurausta kirjaprojektin viivästymisen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta.

– Tapahtumiin liittyy erään kirjan kirjoittamisen viivästyminen. Kirjan ilmestyminen ja valmistuminen viivästyivät. Tämä aiheutti sen, että vaikka kirja myi ilmestyttyään paljon, niin Mennanderin talous ajautui kriisiin hänestä itsestään riippumattomista syistä.

– Hän ymmärsi jälkikäteen, että näin ei olisi pitänyt toimia, puolustus lausui oikeudessa videon välityksellä.

Näistä epäillään: Panttasi tulevia kirjatuottoja useampaan suuntaan

Syyttäjän mukaan törkeässä velallisen epärehellisyydessä on kyse siitä, että Mennander luovutti tuolloin Mennu-Media Oy -nimellä kulkeneen ja veloissa olleen yhtiönsä omaisuutta ja aiheutti yhtiölle pysyvän maksukyvyttömyyden tai pahensi sitä. Sittemmin Mennu-Media Oy on ajautunut konkurssimenettelyyn.

Yhtiön toimitusjohtajana toiminut Mennander otti itselleen velallisyhtiön varoja kaikkiaan 100 835 euroa. Vuosina 2012–2016 nostettuja varoja ei kuitenkaan käytetty yhtiön menojen maksamiseen tai muuten yhtiön hyödyksi, joten niiden nostamiselle ei syyttäjän mukaan ollut hyväksyttävää syytä. Osan varoista Mennander on sittemmin maksanut takaisin.

Velallisen petosta koskevan syytteen mukaan Mennander antoi velkojien kannalta väärää tai harhaanjohtavaa tietoa yhtiönsä Mennu-Median tuloista. Mennander ilmoitti käräjäoikeudelle, että veloissa ollut yhtiö saisi kirjamyyntituloja 120 000 euroa. Yhtiö oli kuitenkin saanut kirjatuloista jo aiemmin ennakkoa, ja lisäksi Mennander oli pantannut tuloja omien velkojensa vakuudeksi.

Epäillyt törkeät petokset ovat tapahtuneet vuosina 2011 ja 2013, kun Mennander on syyttäjän mukaan erehdyttänyt kolmea asianomistajaa antamaan itselleen kolme erillistä lainaa salaamalla maksukyvyttömyytensä sekä lainan vakuuden arvon.

Lainoista sovittaessa Mennander oli jättänyt kertomatta maksuvaikeuksistaan ja siitä, että pantiksi tarjotut tulevat kirjarojaltit eivät kokonaan kuuluneet hänelle ja että näistä tuloista osa oli jo maksettu Mennanderille ennakkona.

Ensimmäinen lainoista oli suuruudeltaan 120 000 euroa, toinen 35 000 euroa ja kolmas 50 000 euroa. Kahdelle lainaajatahoista hän jätti myös kertomatta, että pantiksi luvatut kirjatulot olivat jo vakuutena ensimmäisenä saadulle lainalle.

Syyttäjän mukaan Mennander syyllistyi myös törkeään maksuvälinepetokseen siirtämällä toisen yhtiönsä varoja henkilökohtaiselle tililleen perusteettomasti yli 50 000 euroa ja maksamalla tililtä lisäksi Mennu-Media Oy:n laskuja 14 848 euron edestä.

Ilta-Sanomat kirjoitti viime kesäkuussa, että esitutkintamateriaalin mukaan rikosepäilyjen keskiössä ovat muun muassa Mennanderin kirjoittaman Teemu Selänteen Teemu-nimisen elämäkerran tuotot. Teemu oli Suomen myydyin kirja vuonna 2014 myyden ilmestymisvuonnaan noin 77  000 kappaletta.

Ari Mennander on urheilumaailmasta tunnetuksi tullut televisiokasvo. Arkistokuva.

Usea Mennanderilta velkoja perivä henkilö kertoi esitutkinnassa, että mediayrittäjä oli pyytänyt lainaa ja tarjonnut vakuudeksi muun muassa tulevan elämäkerran odotettuja tuottoja.

MTV3:n ruutukasvona tunnetuksi noussut mutta myös muun muassa YLE Urheilun vastaavana tuottajana työskennellyt Mennander tunnetaan parhaiten urheilutähtien elämäkertojen kirjoittajana. Selänteestä kertova kirja oli Mennanderille pitkä projekti.

Mennander kertoi poliisille esitutkinnassa, että hänen mielestään kirjan julkistamisen siirtyminen vuodesta 2013 vuoteen 2014 aiheutti hänelle ”taloudellisen katastrofin”.

– En ole salannut tietoisesti mitään. Kerroin rehellisesti kaikille tahoille sen tuottoennusteen, joka minulla parhaalla ymmärrykselläni oli. Kukaanhan ei voi etukäteen tietää tai edes ennustaa, kuinka paljon jokin kirja myy, mutta odotukset olivat todella kovat, Mennander sanoi poliisille.

– En ole todellakaan tehnyt mitään rikollista tarkoituksella, hän sanoi poliisille.

Teemu Selänteeseen tai hänen edustamaansa TS Holding -yhtiöön ei kohdistu mitään epäilyksiä tai vaatimuksia. IS kertoi aiemmin, että yhtiö lainasi Mennanderille ja tämän yhtiölle 100 000 euroa vuonna 2014. Yhtiön edustajan mukaan ilman lainoitusta kirjan ilmestyminen olisi Mennanderin talousvaikeuksien takia vaarantunut.

IS ei tavoittanut Mennanderia kommentoimaan syytteitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?