Raimo Häyrinen kaiverrutti unohtumattomat sanat rannekelloon ystävälleen Junnu Vainiolle – nyt kello tikittää Ilkka Vainion ranteessa - Urheilu - Ilta-Sanomat

Raimo Häyrinen kaiverrutti unohtumattomat sanat rannekelloon ystävälleen Junnu Vainiolle – nyt kello tikittää Ilkka Vainion ranteessa

Urheiluselostajalegenda Raimo Häyrinen lähetti nuorelle Ilkka Vainiolle olympialaisista postikortteja ja otti hänet mukaansa selostamokoppiin. – Hän oli sankariselostaja, taiteilija Ilkka Vainio kertoo.

Taiteilija Ilkka Vainiolla on ollut vuodesta 1990 joka päivä ranteessaan rannekello, Omega-klassikko. Raimo Häyrinen antoi rannekellon ystävälleen, sanoittaja Juha Vainiolle 50-vuotislahjaksi vuonna 1988, kaksi vuotta ennen Juha Vainion kuolemaa.­

15.5. 9:36

Taiteilija, sanoittaja Ilkka Vainio tunsi keskiviikkona menehtyneen urheiluselostajalegenda Raimo Häyrisen pikkupojasta asti. Ilkka Vainion isä, sanoittaja Juha ”Junnu” Vainio oli Häyrisen läheinen ystävä.

– Me lapset tykkäsimme Raimosta. Olen ollut pikkupoikana Raimon kanssa selostuskopissa, Ilkka Vainio kertoo.

– Kun Raimo oli olympialaisissa, hän lähetti postikortit meille lapsille.

Ilkka Vainiolla on ollut vuodesta 1990 joka päivä ranteessaan rannekello, Omega-klassikko. Raimo Häyrinen antoi rannekellon ystävälleen Juha Vainiolle 50-vuotislahjaksi vuonna 1988, kaksi vuotta ennen Juha Vainion kuolemaa.

– Kellossa on kaiverrus: Rammylta hetkutellen. Se on iloinen viesti. Kiitos Raimolle kaikesta, Ilkka Vainio kertoo.

Rannekellolla on Ilkka Vainiolle suuri merkitys. Hän on toisen sukupolven ystävä.

– Ikään kuin Raimo Häyrinen tikittää mun ranteessa joka päivä, hän sanoo.

– Kellossa on kaiverrus: Rammylta hetkutellen. Se on iloinen viesti. Kiitos Raimolle kaikesta, Ilkka Vainio kertoo.­

Raimo Häyrinen ja Juha Vainio tutustuivat, kun ”Höyry-Häyrinen” oli Yleisradiossa töissä. He olivat molemmat verbaalisesti poikkeuksellisen lahjakkaita.

– Höyry oli tosi hyvä kirjoittaja. Hän oli nero, Ilkka Vainio kertoo.

– Antero Mertaranta arvostaa Raimo Häyristä erittäin korkealle. Mertaranta kuuluu Häyrisen jatkumoon selostajana.

Raimo Häyrisen kieli oli värikästä. 

– Raimo oli sankariselostaja, joka loi aivan uuden selostustyylin: selkeästi ja nopeasti täyttä asiaa, Ilkka Vainio kertoo.

– Raimo Häyristä kuunneltiin, ja hän oli koko kansan huippuselostaja. Televisiosta otettiin ääni pois ja radio päälle, kun Raimo Häyrinen selosti radiossa otteluita.

Loistavan yleissivistyksen ohella urheiluselostaja Raimo Häyrisellä oli uskomaton muisti. Hänen päänsä oli Ilkka Vainion mukaan kuin tietokone. Kenelläkään ei ollut päässään sellaista tietokonetta.

– Kun tietokone oli täyttynyt, hänen oli aika päästä lepoon, Ilkka Vainio kertoo.

Raimo Häyrynen oli ehkä Suomen tunnetuin urheiluselostaja, joka valittiin yli 20 kertaa Suomen parhaaksi radiotoimittajaksi.­

Häyrinen valittiin 24 kertaa vuoden suosituimmaksi urheiluselostajaksi. Hän tiesi kaikesta kaiken ja oli persoonaltaan värikäs ja peloton.

– Todella ainutlaatuinen sankariselostaja. Raimo Häyristä kuuntelivat myös ihmiset, jotka eivät välittäneet urheilusta. Sieltä tuli taidetta.

Raimo Häyrisen persoona on jäänyt elämään myös Junnu Vainion klassikkokappaleeseen Käyn ahonlaitaa: ”Kahila ei laula, eikä Höyry selosta/Mä nautin hiljaiselosta”.

Ilkka Vainio haluaa lähettää osanottonsa Raimo Häyrisen perheelle.

– Mun ranteessa tikittää Raimon muisto. Kello kuuluu minulle lopuelämän. Kun kuolen, sitten se saa mun oma poika, Ilkka Vainio sanoo.

– Rammylle hetkutellen taivaaseen hyviä selostuksia, Ilkka Vainio päättää.

Muistatko Raimo ”Höyry” Häyrisen selostukset? Kerro omat muistosi alla olevassa kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?