Doupparin taivas? Korona karsi rajusti dopingtestausta – suomalaisasiantuntija: ”Testaajien ja urheilijoiden terveyttä ei vaaranneta” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Doupparin taivas? Korona karsi rajusti dopingtestausta – suomalaisasiantuntija: ”Testaajien ja urheilijoiden terveyttä ei vaaranneta”

Dopingtestaus on vallitsevassa tilanteessa rajoitettua. Esimerkiksi Tanskassa testaaminen on halvaantunut käytännössä kokonaan.

Suekin testauspäällikkö Katja Huotari kertoi IS:lle dopingtestauksesta nykytilanteessa.

20.3.2020 13:46

Koronavirus on aiheuttanut monenlaisia rajoitteita ympäri maailman. Urheilutapahtumatkin ovat enemmän tai vähemmän jäissä. Samalla myös dopingtestaus on rajoitettua tai joissain maissa halvaantunut lähes kokonaan.

Suomessa dopingtestaus on vallitsevassa tilanteessa rajoitettua, koska urheilutapahtumia ei ole. Normaaleja harjoitustapahtumia ja treenileirejäkin on peruttu myös huippu-urheilijoilta.

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin testauspäällikön Katja Huotarin mukaan kotitestejä on edelleen mahdollista tehdä.

Huotari painottaa, että mahdollisen tartuntariskin takia testejä tehdään suurella varovaisuudella ja viranomaisten määräyksiä tarkasti noudattaen.

– Testaajien ja urheilijoiden terveyttä ei vaaranneta.

Dopingnäytteitä arkistokuvassa.

Huotarin mukaan dopingtestausta ei lopeteta, ellei viranomainen näin erikseen määrää.

Voiko vallitseva tilanne silti antaa jonkinlaista etua huijareille?

– Itse näen niin, että antidopingtyö on kestävyyslaji. Dopingvalvontaan liittyy todella paljon muutakin kuin pelkkien dopingtestien tekeminen. Meillä on esimerkiksi tutkintaa ja pitkäaikaista seurantaa urheilijoille biologisen passin ja olinpaikkatietojen kautta.

– Tämä on pitkäjännitteistä työtä, jonka rakenne ei hetkessä romahda ja anna urheilijoille mahdollisuutta dopingin käyttöön. Näkisin niin, ettei hetkellinen testimäärän pienentyminen vaikuta suuresti. Ei tämä ole mikään douppareiden taivas, Huotari sanoo.

Huotari muistuttaa, etteivät huijaamista alun perin mahdollisesti suunnitelleet urheilijatkaan olleet valmistautuneet nyt käsillä olevaan tilanteeseen.

– Olemme käytännössä kaikki neljän seinän sisällä. Voihan tämän ajatella niinkin, että tässä tilanteessa dopingin hankkiminenkin on haasteellista. Rajat ovat kiinni ja niin edelleen.

– Uskon urheilijoiden olevan huolissaan lähinnä siitä, että kuinka nykytilanteessa voi harjoitella kunnolla. Doping tuskin on nyt ensimmäisenä mielessä.

”Erityinen tapaus ja syy testaukseen”

Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa dopingtestaus on puheenaihe urheilussa. Tanskalainen BT-lehti uutisoi, että dopingin testaus on käytännössä lopetettu Tanskassa.

– Emme testaa urheilijoita tällä hetkellä. Täytyisi olla hyvin erityinen tapaus ja syy testaukseen, sanoi Tanskan antidoping-pomo Michael Ask BT:lle.

Norjalainen Nettavisen puolestaan kertoo, että Norjassa urheilijoiden dopingtestausta on rajoitettu. Nettavisenin mukaan Norjassa kaikki terveysalan ponnistelut on nyt keskitetty koronaviruksen torjumiseen ja dopingtestaus jää väkisinkin taka-alalle.

– Tässä tilanteessa terveys ajaa kaiken muun edelle – Norjassa ja kansainvälisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että emme tee toimia, joissa on tartuntariski, sanoo antidopingpomo Anders Solheim.

– Ja kun urheilukilpailuja ei ole vallitsevassa tilanteessa ole, kaikki kilpailuihin liittyvä dopingtestaus on jäissä. Olemme päättäneet, että kilpailujen ulkopuolinen testaus on hyvin rajoitettua, Solheim selvitti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?