Jyväskylä avasi liikuntapaikkojen ovet tarkasti rajatulle eliittijoukolle: ”Johonkin raja oli pakko laittaa” - Urheilu - Ilta-Sanomat

15 urheilijaa sai poikkeusluvan sisäharjoitteluun Jyväskylässä – ”Johonkin raja oli pakko laittaa”

Erityisluvan liikuntapaikkojen käyttöön saivat vain Olympiakomitean tukiurheilijat.

Pika-aituri Nooralotta Neziri (vas.), uimari Mimosa Jallow (oik.), korkeushyppääjä Ella Junnila (keskellä alhaalla) ja pika-aituri Elmo Lakka kuuluvat poikkeusluvan saaneisiin urheilijoihin.

18.3.2020 18:49

Suomen hallituksen tiistainen ilmoitus julkisten kokoontumisten rajoittamisesta vaikeutti myös urheilijoiden arkea.

Julkisten liikuntatilojen ovia suljettiin ympäri maata, ja valtaosa ammatikseen urheilevista jäi ilman harjoittelupaikkaa.

Poikkeukselliseen tilanteeseen reagoitiin nopeasti Jyväskylässä, jossa kaupungin johto myönsi eliittiurheilijoilleen luvan harjoitella liikuntapaikoilla pienissä porukoissa.

Nooralotta Neziri

Jyväskylän liikuntapäällikkö Anna-Leena Sahindal kertoo, että Jyväskylän urheiluakatemian ja kaupungin yhdessä masinoima päätös oli yksinmielinen.

– Lähdettiin tapauskohtaisesti katsomaan, mitä asialle voisi tehdä, sillä emme halunneet kategorisesti sulkea kaikkia liikuntapaikkoja urheilijoilta. Tämä oli paras ratkaisu, koska urheilu kuitenkin on heidän työtään eikä meidän ole tarpeen hankaloittaa heidän ammatinharjoittamista, hän toteaa.

Erivapauden saanut valiojoukko koostuu viidestätoista yksilö- ja joukkuelajien urheilijasta. Osan kilpailukausi on jo ohi, joten harjoitusmahdollisuuden käyttää Sahindalin mukaan näillä näkymin vain viisi yleisurheilijaa ja kolme uimaria.

Elmo Lakka

Yleisurheilijoiden joukkoon kuuluvat Nooralotta Neziri, Elmo Lakka, Ella Junnila, Jessica Kähärä ja Topi Raitanen ja uimareista Ari-Pekka Liukkonen, Mimosa Jallow sekä Leo Lähteenmäki.

Ilta-Sanomat tavoitteli Junnilaa, Neziriä ja Lakkaa, joista kaksi ensimmäistä olivat estyneitä kommentoimaan. Lakka ei puolestaan halunnut ottaa kantaa asiaan.

Tokion olympialaisiin tähtäävä Mimosa Jallow sen sijaan kiittelee Jyväsykylän kaupungin nopeaa toimintaa.

– Helpottunut olo. Nyt varmistui, että voimme valmistautua olympialaisiin suhteellisen normaalisti, eikä tarvitse pitää parin kuukauden harjoittelutaukoa.

– Eilisen valmiuslain käyttöön ottamisen jälkeen tuli epävarma fiilis jatkosta, kun kuulin, että esimerkiksi Tampereella ja Porissa uimareiden pääsy uimahalleihin evättiin. Meillä on Jyväskylässä onneksi aika hyvä tilanne, Jallow muistuttaa.

Mimosa Jallow

Kaikille urheilijoille erityismahdollisuutta ei kuitenkaan voitu myöntää.

– Ymmärrän rajaukset, mutta toki minuakin harmittaa niiden uimareiden kannalta, jotka tähtäävät EM-kisoihin, mutta eivät pääse nyt treenaamaan uimahallissa, Jallow harmittelee.

Ari-Pekka Liukkonen

Liikuntapäällikkö Sahindal myöntää, että rajausten tekeminen oli hyvin haastavaa. Jyväskyläläisurheilijoille haluttiin taata yhdenvertainen kohtelu, mutta tiistaina tulleet uudet rajoitukset pakottivat kaupungin johdon tekemään kipeän päätöksen.

– Johonkin se raja oli pakko laittaa, kenelle tämä mahdollisuus suodaan. Tulimme siihen johtopäätökseen, että sallimme liikuntatilojen käytön vain Olympiakomitean tukiurheilijoille, jotka tähtäävät tuleviin olympialaisiin. Näin pystyimme varmistamaan, että toimimme säädösten mukaan eivätkä ryhmäkoot nouse liian suuriksi, hän valottaa.

Ella Junnila

Jallow ja muut eritysluvan saaneet uimarit ovat pyhittäneet kuluneen viikon kevyemmälle harjoittelulle ja hengähtämiselle. He jalkautuvat Aalto Alvariin seuraavan kerran ensi maanantaina.

– Eiköhän se ole aika samanlaista kuin kesätreenaaminenkin, kun silloin uimahallit on kiinni. Ollaan tyhjässä hallissa keskenään, tehdään treenit hyvin ja seuraavana päivänä katsotaan taas uudestaan, mitä voi tehdä.

Jyväskylän Aalto Alvari on sulkenut ovensa kuntouimareilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?