Venäjän dopingskandaalin ruumiinavaus – vallanpitäjät sotkeutuivat valheverkkonsa? - Urheilu - Ilta-Sanomat

Venäjän dopingskandaalin ruumiinavaus – ovatko vallanpitäjät sotkeutuneet omaan valheiden verkkoonsa?

Venäjän dopingskandaali on paisunut vaiheeseen, jossa jopa itänaapurin kuuluisan propagandakoneiston on ollut vaikeaa keksiä selityksiä.

Venäjän dopingsaaga on tilanteessa, jossa edes suuri ja mahtava propagandakoneisto ei saa mustaa valkoiseksi.­

1.1. 8:08

IS julkaisee joulun välipäivinä uudelleen tänä vuonna puheenaiheeksi nousseita juttuja. Alla oleva juttu on julkaistu Urheilulehdessä alun perin 11. joulukuuta:

Absurdeja väitteitä. Länsimaiden juonittelua. Politikointia ja valehtelua.

Venäjän vallanpitäjien ja valtamedian retoriikka oli hyvin samansuuntaista, kun syytökset itänaapurin laajasta dopingohjelmasta tulivat julkisuuteen kesällä 2015, noin puolitoista vuotta Sotshin talviolympialaisten 2014 jälkeen.

Venäläiset urheiluviranomaiset vetosivat silloisen urheiluministerin Vitali Mutkon johdolla samaan mantraan, joka oli havaittu toimivaksi vuosien saatossa. Omaa pesää pestiin puhtaaksi puhumalla länsimaista ja venäläisistä pettureista, jotka yrittivät horjuttaa suuren ja mahtavan asemaa urheilukentilläkin.

Nyt, neljä vuotta myöhemmin sävy on muuttunut. Dopingkriisin jatkuminen vuodesta toiseen, Venäjän sulkeminen useista arvokisoista, omien urheilijoiden kriittiset lausunnot ja etenkin viime aikojen tapahtumat ovat pakottaneet kovimmatkin patriootit kyseenalaistamaan urheilukulttuuriaan.

Miten tähän on päädytty?

Mistä kaikki alkoi?

Helmikuussa 2014 järjestetyt Sotshin talviolympialaiset olivat Venäjälle jättipotti. Isäntämaa, kisojen ykkösmitalirohmu, saalisti 33 olympiamitalia. Venäläiset elivät kollektiivista urheiluhuumaa. Juhlan ylle lankesi kuitenkin reilu vuosi myöhemmin synkkä varjo.

Loppuvuodesta 2014 alettiin puhua Venäjän yleisurheilun laajasta dopingkulttuurista, kun muun muassa juoksija Julia Stepanova kertoi julkisuudessa valmentajien painostaneen urheilijoita kiellettyjen aineiden käyttöön.

Julia Stepanova paljasti Venäjän dopingkoneiston toiminnan vuonna 2014. Kuva Amsterdamin EM-kisoista 2016.­

Maailman antidopingtoimisto Wadan Venäjän yleisurheilusta aloittama dopingtutkinta laajeni nopeasti kattamaan koko maan huippu-urheilun. Pääosaan nousi Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov.

Kemistineron paljastukset

Rodtshenkov, 61, oli luonut pitkän uran Venäjän antidopingtoiminnan parissa. Kemistinero oppi jo uransa alkuvaiheessa tunnistamaan dopingvalvonnan porsaanreiät ja sai venäläisissä huippu-urheilupiireissä epäilyttävän maineen. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, Rodtshenkov yleni Moskovan antidopinglaboratorion johtoon.

Sotshin talviolympialaisissa Rodtshenkov johti antidopingtoimintaa ja yhtä kaikkien aikojen huijauksista. Kun Venäjän dopingvyyhti alkoi Stepanovan ja muiden urheilijoiden ansiosta paljastua, Rodtshenkov pakeni Yhdysvaltoihin.

Grigori Rodtshenkov on elänyt Yhdysvalloissa vuodesta 2015 saakka.­

Dopingprofessori kertoi Wadalle Sotshin olympialaisissa toteutetusta jättioperaatiosta, jossa douppaavien venäläisurheilijoiden näytteitä vaihdettiin puhtaisiin. Rodtshenkovin kertomus muistutti elokuvakäsikirjoituksesta, jonka juonessa vilisi salaisia huoneita, urheilijoille juotettavia dopingcocktaileja ja huijaustoiminnan turvannut valtion turvallisuuspalvelu FSB.

Venäjällä väitteitä pidettiin absurdeina. Maan valtamedia puhui Rodtshenkovista katkeroituneena höppänänä, jonka mielenterveys rakoili. Wada oli eri mieltä. Oli motiivi Rodtshenkovin paljastuksille mikä tahansa, kansainvälinen dopingviranomainen piti niitä tarpeeksi uskottavina.

Wadan lisätutkinta

Wada valtuutti kanadalaisprofessori Richard McLarenin tutkimaan pitävätkö Rodtshenkovin kertomukset paikkaansa. Loppuvuodesta 2016 julkaistun McLarenin raportin mukaan Sotshissa vaihdettiin satojen venäläisurheilijoiden näytteitä projektissa, jossa olivat mukana Venäjän urheiluministeriö, maan keskeinen urheiluvalmennuskeskus ja FSB.

Myöhemmin Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n nimittämät, Samuel Schmidin ja Denis Oswaldin johtamat tutkintakomiteat julkaisivat omat raporttinsa, joiden perusteella KOK sulki Venäjän Pyeongchangin talviolympialaisista 2018. Etelä-Koreaan matkasivat vain KOK:n kelpuuttamat venäläisurheilijat, jotka esiintyivät olympiajuhlassa neutraalilla statuksella ilman maatunnuksia. Vastaavalla tavalla oli toimittu yleisurheilun arvokisoissa jo vuodesta 2016.

Dopingskandaalin keskellä Venäjän olympia- ja paralympiakomitea sekä maan antidopingtoimisto Rusada suljettiin kansainvälisestä toiminnasta. Wada lupasi laskea Venäjän takaisin kansainvälisille kentille, jos maa ryhtyisi aktiivisiin toimiin dopingkulttuurin kitkemiseksi ja päästäisi puolueettomat tutkijat perehtymään Moskovan antidopinglaboratorion tietoihin ja näytteisiin.

Menetetyt mitalit

Samaan aikaan urheilun ylintä tuomiovaltaa käyttävässä kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CASissa käytiin kovaa vääntöä Sotshissa saavutetuista olympiamitaleista. KOK oli langettanut Sotshissa kilpailleille venäläisurheilijoille lukuisia dopingpannoja ja vaati mitalien palauttamista. CAS kumosi kuitenkin valtaosan rangaistuksista, koska katsoi, etteivät todisteet olleet – vahvoista epäilyistä huolimatta – riittäviä antidopingrikkomusten todentamiseen. CAS ei ottanut käsittelyssään kantaa, oliko Sotshin olympialaisten dopingvyyhdin takana valtiollista järjestelmää.

Venäjä menetti lopulta neljä Sotshin olympiamitalia. Yli kymmenen arvokisatason urheilijaa asetettiin kilpailukieltoon syytettyinä näytteiden manipuloinnista.

Skandaalin piti olla ohi.

Uudet ongelmat

Venäläisessä urheilujohdossa ehdittiin huokaista helpotuksesta, kun Wada palautti viime vuonna Rusadan toimintaoikeudet. Dopingkohussa ryvettyneen urheiluministeri Mutkon seuraaja Pavel Kolobkov julisti iloisena, että maan olympiapannakin oli kumottu.

Venäjän huippu-urheilu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin puhdas. Dopingpannassa ryvettyneet johtohahmot puuhasivat edelleen aktiivisesti huippu-urheilun kulisseissa, ja maan omat urheilijatkin ilmaisivat turhautumisensa tilanteeseen. Venäjän kirkkain yleisurheilutähti, korkeushypyn moninkertainen maailmanmestari Maria Lasitskene aiheutti kesällä kohun haukkumalla maansa yleisurheilujohdon ja kiellettyjen aineiden käyttöön kannustavan valmennuskulttuurin.

Korkeushyppytähti Maria Lasitskene sanoi suorat sanat maansa valmennuskulttuurista.­

”En puhu vain yleisurheiluliiton johdosta vaan myös aktiivisista valmentajista, jotka ovat vieläkin varmoja, että ilman dopingia on mahdotonta voittaa. Heidän on ollut jo kauan sitten aika siirtyä syrjään”, Lasitskene kirjoitti kesäkuussa sosiaalisessa mediassa.

Kirottu laboratorio

Myös Moskovan antidopinglaboratoriosta kuului kummia. Wadan tutkijat pääsivät tutustumaan laboratorion dataan tammikuussa – noin kuukausi myöhemmin kuin oli alun perin tarkoitus.

Wadan edustajat saivat lopulta laboratorion tiedot Venäjän federaation tutkintakomitealta, joka takavarikoi vuonna 2016 laboratorion kovalevyt vedoten omaan rikostutkintaansa.

Virallisten selitysten mukaan presidentin alaisuudessa toimiva tutkintakomitea otti laboratorion haltuunsa estääkseen muun muassa länsimaisten hakkereiden manipulointiyritykset.

Saamaansa informaatioon ja vanhoihin dopingnäytteisiin perehtyneet Wadan tutkijat huomasivat pian, ettei kaikki ollut kohdallaan. Wada kertoi syyskuussa, etteivät testitiedot olleet kattavat eivätkä alkuperäiset. Tutkijoiden mukaan satoja testituloksia oli poistettu ja laboratoriodataan oli lisätty väärennettyjä todisteita. Wada epäilee, että tarkoituksena on ollut peitellä Venäjän dopingohjelman todellista laajuutta.

Kuka on oikeasti syyllinen?

Venäjän urheilupäättäjät ovat tehneet neljän vuoden aikana kaikkensa vähätelläkseen osuuttaan dopingvyyhtiin. Yhdysvaltoihin paennut Grigori Rodtshenkov on ollut vallanpitäjille kätevä syyllinen. Venäläisviranomaisten mukaan maanpetturi Rodtshenkov pyöritti omaa dopingkulttiaan ja väärensi Moskovan laboratorion testitietoja voidakseen kiristää urheilijoita.

Venäjän Olympiakomitean rakennus Moskovassa.­

Wadan tutkijoiden laboratoriolöydökset puhuvat näitä väitteitä vastaan. Asiantuntijoiden mukaan moskovalaislaboratorion tietokantaan on tehty muutoksia myös vuoden 2017 jälkeen, kun laboratorio on ollut maan oman rikostutkintaviranomaisen hallussa.

Näyttää, että Venäjän poliittiset päättäjät ovat sotkeutuneet omaan valheiden verkkoonsa. Itänaapurin päättäjien tarjoamat selitykset eivät ole vakuuttaneet Wadan tutkintakomiteaa, joka ehdotti Venäjän maajoukkueiden täydellistä sulkemista kaikista arvokisoista neljäksi vuodeksi. Rangaistus merkitsisi toteutuessaan venäläiselle huippu-urheilulle kaikkien aikojen katastrofia.

Valheesta totta

Loppumattomalta vaikuttavan dopingsaagan viimeisimmät käänteet ovat olleet itänaapurin päättäjille erityisen kiusallisia. Rodtshenkovin tunnustuksille naureskeltiin aikoinaan ympäri Venäjää, mutta nyt se, mikä joskus vaikutti pähkähullun professorin kyhäämältä käsikirjoitukselta, tuntuukin pelottavan todelliselta.

”Laboratorion tietokantaan tekemämme väärennökset ovat tosiasiassa tunnustus. Ne ovat todiste valtiollisesta dopingjärjestelmästä ja siitä, että kaikki Grigori Rodtshenkovin kertomukset ovat totta”, suosittu urheilusivusto Sports.ru kirjoitti hiljattain.

Uusimmat epäilyt ovat olleet märkä rätti venäläisen urheilukansan kasvoille, mutta puhtaaseen urheiluun uskovat näkevät niiden tuoneen kaivattua valoa tunnelin päähän.

Venäläisten urheilijoiden, urheilun seuraajien ja jopa propagandastaan tunnetun median puheisiin on hiipinyt dopingista puhuttaessa kriittisempi sävy. Kaikki ei ole enää länsimaisen politikoinnin tai ulkopuolisten vihamiesten syytä. Puhtaan urheilun puolesta puhutaan nyt Venäjällä kovempaa kuin ehkä koskaan aiemmin.

Riittääkö se muuttamaan asioita? Tuskin ainakaan lähiaikoina, jos on uskominen Sports.ru-sivuston tekstiä:

Urheilumme on malliesimerkki, miten Venäjällä tehdään päätöksiä ja asetetaan asioita tärkeysjärjestykseen. Asumme maassa, joka pyyhkiäkseen menneisyyden virheet uhraa säälimättömästi nykyhetken ja tulevaisuuden. Maassa, joka teki selvän valinnan hirveän lopun ja loputtoman hirveyden välillä. Maassa, jolle politiikka on ihmisiä tärkeämpää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?