Huippuharvinainen Helsingin olympiasoihtu huutokaupattiin jättisummalla – lähtöhinta tuplaantui - Urheilu - Ilta-Sanomat

Huippuharvinainen Helsingin olympiasoihtu huutokaupattiin jättisummalla – lähtöhinta tuplaantui!

Helsingin kisojen olympiasoihtu sai lauantaina Helsingissä uuden omistajan 195 000 euron huutosummalla.

14.12.2019 16:50

Yksi maailman harvinaisimmista olympiasoihdusta sai lauantaina uuden omistajan Holmaston huutokaupassa Helsingissä. Helsingin olympialaisisissa käytetyn soihdun myyntihinta kasvoi 90 000 euron lähtöhinnasta hulppeaan 195 000 euroon.

Helsingin vuoden 1952 olympialaisten soihtu on Museoviraston mukaan kaikista maailman olympiasoihduista harvinaisin: niitä valmistettiin yhteensä vain 23 kappaletta. 16 soihduista valmistettiin hopeasta ja loput seitsemän hopeoidusta messingistä.

Paavo Nurmi toi olympiatulen Helsingin Olympiastadionille vuonna 1952.

Lauantaina kaupattu soihtu on yksi seitsemästä messinkisoihdusta, joka on peräisin Helsingin olympiakisojen soihtukomitean jäsenen perikunnalta. Von Schantzin mukaan soihdun laittaminen myyntiin oli soihdun alkuperäisen omistajan toive.

Helsingin olympialaisten hopeoitu messinkisoihtu kaupattiin 195 000 eurolla Holmaston huutokaupassa.

Uudesta omistajasta huolimatta varmaa on kuitenkin se, että soihtu pysyy jatkossakin Suomen maaperällä. Perinteikästä ja arvokasta soihtua koskee Museoviraston säätämä maastavientikielto.

Holmaston toimitusjohtaja Christian von Schantz myönsi Ilta-Sanomille perjantaina, että korkeaan lähtöhintaan liittyi juuri maastavientikiellon takia omat riskinsä.

– Riskejä on. Karkeasti sanottuna suomalaisia ei niin kiinnosta, ja ulkomaalaiset eivät voi ostaa, koska eivät saa viedä soihtua maasta, Von Schantz pohti tuolloin.

Schantz kertoi myös, että Holmaston huutokaupassa on ollut myynnissä kerran aikaisemmin vastaava soihtu. Viisi vuotta sitten myydyn hinnaksi tuli 132 000 euroa. Ostaja oli tuolloin ulkomaalainen henkilö, joka sai kolmen vuoden tilapäisluvan viedä soihtu maasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?