”Nalle” Ahokas puristi Rami Hietaniemestä mehut irti ja nosti välillä korvasta ylös – ”Monesti tuli itkutkin tirautettua” - Urheilu - Ilta-Sanomat

”Nalle” Ahokas puristi Rami Hietaniemestä mehut irti ja nosti välillä korvasta ylös – ”Monesti tuli itkutkin tirautettua”

Juha ”Nalle” Ahokas (vas.) opetti Rami Hietaniemelle päättäväisyyttä.

Juha ”Nalle” Ahokas (vas.) opetti Rami Hietaniemelle päättäväisyyttä.

Julkaistu: 6.12.2019 19:44

Rami Hietaniemi on kiitollinen tiukalle mentorilleen Juha ”Nalle” Ahokkaalle.

Painija Rami Hietaniemi, 36, lopetti aktiiviuransa itsenäisyyspäivänä voitokkaasti väännössä ruotsalaista Zakarias Bergiä vastaan.

Hietaniemen tie huippupainijaksi ja arvokisamitalistiksi on ollut poikkeuksellinen. Virolainen Karel Säre sai houkuteltua jo 17 vuoden ikää lähestyvän perholaisen kokeilemaan lajia. Pallopelejä sekä yleisurheilua harrastanut Hietaniemi innostui kamppailun lumosta.

Kipinä alkoi roihuta siinä määrin, että Hietaniemi muutti täysikäisyyden kynnyksellä painin perässä Seinäjoelle, lajin sydänalueelle. Nurmon painisalilla nuoren painijan otti siipiensä suojaan Juha ”Nalle” Ahokas, raskaan sarjan Euroopan mestari ja todellinen painipersoona.

Mentorin ensikohtaaminen on jäänyt oppipojalla mieleen.

– Minulle kerrottiin, että joku Nalle on saapumassa treeneihin. Mietin vain, että mikähän sellainen pieni nallekarhu on. Juha saapui pukukoppiin niin, että valot pimenivät. Hän olikin vähän isompi Nalle, Hietaniemi nauraa.

Ahokas näki Hietaniemessä hiomatonta potentiaalia, jota alettiin jalostamaan irti rajulla tavalla.

– Nalle ei tuntenut sääliä, mutta hän sai silti pidettyä minut innostuneena. Etenkin alkuaikoina minua paiskittiin kuin märkää rättiä, ja välillä hän nosti minut korvasta ylös. Ja taas jatkettiin painin opettelua.

Juha Ahokas Ateenan olympialaisissa 2004.

Juha Ahokas Ateenan olympialaisissa 2004.

Ahokkaan myötä Hietaniemi pääsi tuntemaan, mitä on elää urheilijan elämää ympäri vuorokauden. Itsekin aktiiviuraansa jatkanut Ahokas piti huolen, että nuori valmennettava syö oikein, nukkuu silloin kuin pitää, ja ennen kaikkea harjoittelee riittävästi. Ja riittävä oli Ahokkaan sanakirjassa suhteellinen käsite.

– Eräällä vähän kovemmalla jaksolla olimme harjoitelleet 32 päivää putkeen. Olimme polkeneet aamulla 52 kilometrin pyörälenkin ja siihen teimme punttisaliharjoituksen sekä illan painitreenin päälle. Erehdyin kysymään Nallelta, että joko olisi lepopäivän vuoro? Sinullahan oli eilen iltapäivällä huili, kuului vastaus, Hietaniemi muistelee hymyillen.

Kova rääkki otti Hietaniemestä fyysisesti mehut irti, mutta teki samalla myös pääkopasta raudanlujan.

– Monestihan sitä tuli raskaimmalla hetkellä itkutkin tirautettua. Se oli psyykkisesti raskasta, mutta samalla myös erittäin kehittävää. Nalle halusi repiä minusta kaiken irti, ja hänelle voin olla ikuisesti kiitollinen.

Tuoreimmat osastosta