Kommentti: Venäjän urheilua uhkaa ennennäkemätön katastrofi - Urheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Venäjän urheilua uhkaa ennennäkemätön katastrofi – alkeellinen virhe saattoi paljastaa härskin huijausyrityksen maailmalle

Venäläiset urheilupäättäjät ja poliitikot ovat lähellä suurta nöyryytystä, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Moskovan antidopinglaboratorion ympärillä kuohuu.

5.12.2019 6:12

Oletko mennyt sekaisin, missä kaikkien aikojen huijaukseksi ristityssä Venäjän dopingskandaalissa mennään?

Ei hätää, niin on moni muukin.

Itänaapurin neljä vuotta jatkunut dopingsaaga on niin monipolvinen, että itse kukin on joutunut ponnistelemaan pysyäkseen kärryillä, mitä on tapahtunut ja ketä syytetään mistäkin.

Yhdessä vaiheessa näytti jo, että kolauksia kokenut Venäjän huippu-urheilu palailisi skandaalien jälkeen arkeen. Viime aikojen tapahtumat viittaavat kuitenkin ihan muuhun. Nyt Venäjää uhkaa neljän vuoden panna kaikista kansainvälisistä kilpailuista.

Miten näin kävi?

Avainroolissa on Moskovan antidopinglaboratorio. Laboratoriossa on säilytetty venäläisten huippu-urheilijoiden dopingnäytteitä muun muassa Sotshin talviolympialaisista 2014. Kisat olivat isäntämaalle urheilullinen jättipotti: Venäjä oli tuolloin 33 olympiamitalillaan mitalitaulukon selvä ykkönen.

Sotshin saavutusten ja koko venäläisen huippu-urheilun ylle lankesi kuitenkin varjo, kun Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov ravisutti paljastuksillaan urheilumaailmaa.

Yhdysvaltoihin paennut Rodtshenkov kertoi, että Venäjän hullaannuttanut menestys hankittiin urheiluministeriön johtaman dopingohjelman avulla. Hänen mukaansa useita satoja venäläisurheilijoiden näytteitä vaihdettiin Sotshissa puhtaisiin.

Grigori Rodtshenkovin paljastukset aloittivat vuonna 2015 Venäjään kohdistuvan dopingtutkinnan, joka ei ole lähelläkään loppua.

Venäjän urheilupäättäjät ovat kiistäneet Rodtshenkovin, 61, väitteet jyrkästi. Paljastukset johtivat jo neljä vuotta jatkuneeseen dopingtutkintaan, jonka aikana Venäjän maajoukkueita on suljettu useista arvokisoista.

Maailman antidopingtoimisto Wada lupasi Venäjän pääsevän takaisin kansainvälisille kentille, jos maa ryhtyisi aktiivisiin toimiin dopingin kitkemiseksi ja päästäisi Wadan tutkijat perehtymään Moskovan antidopinglaboratorion tietoihin ja näytteisiin.

Jälkimmäinen vaatimus toteutui kuluvan vuoden tammikuussa – noin kuukausi luvattua myöhemmin. Loppuvuodesta julkaistut Wadan tutkintaryhmän havainnot ovat olleet venäläisille urheilupomoille myrkkyä. Tutkijoiden mukaan satoja testituloksia oli poistettu ja laboratoriodataan oli lisätty väärennettyjä todisteita. Wada epäilee, että näin yritettiin peitellä Venäjän dopingohjelman todellista laajuutta.

Kaksi täysin erilaista tarinaa

Tähän saakka dopingpaljastaja Rodtshenkov on ollut syyttömyyttään vakuuttaville venäläisille vallanpitäjille kätevä syyllinen.

Monet venäläiset pitävät Yhdysvalloissa oleskelevaa kemistineroa maanpetturina. Venäjän urheilujohto on antanut ymmärtää dopingohjelman olleen Rodtshenkovin keksintöä, jonka avulla hän harjoitti omia hämäräbisneksiään.

Wadan tutkintaryhmän raportti kertoo toista. Erityisen kiinnostavaan asemaan raportissa nousee Jevgeni Motshalovin nimi. Motshalov on Moskovan antidopinglaboratorion näytteitä vastaanottavan osaston entinen johtaja ja laboratorion johtajan Jelena Motshalovan aviomies.

Wadan tutkijaryhmän mukaan Motshalov on ollut osa laboratorion ”nollausryhmää”, jonka tehtävä on ollut vierittää laboratoriosta löytyvät epäilyttävät merkit Rodtshenkovin ja hänen apulaistensa syyksi.

Kuka puhuu totta? Venäjän dopingsaaga on ollut ristiriitaisten väitteiden näytös.

Tutkijoiden mukaan Motshalov on yrittänyt luoda kuvaa, että laboratorion tietoja olisi peukaloitu vuonna 2015, kun Rodtshenkov oli vielä antidopingtoiminnan nokkamies. Tosiasiassa tietoja on väärennetty joulukuussa 2018, juuri ennen kuin tiedot luovutettiin Wadan tutkittaviksi.

Tähän väliin on syytä mainita, että laboratorion keskeiset kovalevyt ovat olleet vuodesta 2016 Venäjän itsenäisen rikostutkintaviranomaisen, Venäjän federaation tutkintakomitean hallussa. Suoraan presidentti Vladimir Putinille vastaava tutkintakomitea takavarikoi aikoinaan kovalevyt vetoamalla omaan rikostutkintaansa ja ulkopuolisten manipulointiyritysten estämiseen.

Wadan tutkijat kertoivat päässeensä Motshalovin huijausyrityksen jäljille pienen, varsin alkeellisen virheen ansiosta. Tutkijoiden mukaan Motshalov tallensi tammikuussa laboratorion tiedot Yhdysvalloissa käytettävässä päivämäärämuodossa 01/08/2019, kun oikea muoto olisi ollut eurooppalainen tapa 8.01.2019. Näin ollen tiedot näkyivät Wadan tutkijoille päivättyinä tämän vuoden elokuulle.

Suurten tunteiden kokous

Wada käsittelee tutkintaryhmän raporttia ensi viikon maanantaina (9. joulukuuta) pidettävässä kokouksessaan. Samalla on tarkoitus päättää Venäjän kohtalosta kansainvälisillä urheilukentillä.

Kokouksessa on luvassa kovaa kädenvääntöä, kuka on sanonut mitäkin. Wadan tutkijoiden mukaan Venäjän urheilupäättäjät olisivat myöntäneet, että Motshalov siirsi antidopinglaboratorion dataa henkilökohtaiselle tietokoneelleen, koska laboratorion kovalevy alkoi olla liian täynnä. Tutkijoiden mukaan selitys vesittyi sillä, että kovalevyllä oli 93 prosenttia vapaata tilaa.

Venäjän urheiluministeriö kiisti kuitenkin tiistaina myöntäneensä Wadalle yhtään mitään. Ristiriitaisten kertomusten kokous venyy mitä todennäköisemmin erittäin pitkäksi ja uuvuttavaksi, mutta sen panokset ovat Venäjän urheilun kannalta valtavat.

Venäläisten asiantuntijoiden mukaan neljän vuoden totaalikielto olisi itänaapurin huippu-urheilulle ennennäkemätön katastrofi. Moskovan antidopinglaboratorioon liittyvät epäilyt ovat jo nakertaneet maan urheilujohdon ja poliittisten päättäjien uskottavuutta myös venäläisten itsensä silmissä.

Urheiluministeri Pavel Kolobkovin johtaman komppanian on parasta tuoda pöytään uskottavia selityksiä, sillä nyt näyttää, ettei hulluksi leimattu Rodtshenkov ollutkaan niin hullu.

Sen toteaminen olisi Venäjän urheilujohdolle melkoinen nöyryytys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?