Entinen hiihtopomo teki miljoonatilin työstressin ja palautumisen mittaamisella – kertoo firman synnystä: ”Tarve ei yllättänyt” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Entinen hiihtopomo teki miljoonatilin työstressin ja palautumisen mittaamisella – kertoo firman synnystä: ”Tarve ei yllättänyt”

KIHU-pomo Heikki Rusko oli mukana perustamassa huikeaan menestykseen noussutta Firstbeatia. Menestystarinan taustalla on professorin ymmärrys ylikunnosta.

Heikki Rusko vuonna 2015.

4.11.2019 17:57 | Päivitetty 4.11.2019 18:53

Suomalaisen urheilututkimuksen uranuurtaja Heikki Rusko (s. 1943) nousi osakekaupoillaan eniten tienanneiden joukkoon viime vuonna Keski-Suomessa. Muuramessa asuva emeritusprofessori myi osan teknologiayritys Firstbeatin osakkeistaan. Ruskon ansiotulot nousivat kauppojen myötä reiluun 1,3 miljoonaan euroon.

Firstbeatin tarina käynnistyi vuosituhannen alussa Jyväskylän yliopiston monitieteisen tutkimuksen myötä. Hankkeessa selvitettiin, voidaanko urheilijoille kehitetyillä menetelmillä mitata työntekijöiden stressiä ja palautumista.

Sydämen sykevälivaihtelun analysointia hyödynnettiin menestyksekkäästi sykemittareissa. Vuonna 2002 perustetun Firstbeatin kehittämää teknologiaa käytetään nykyisin muun muassa älykelloissa ja kuulokkeissa.

Laitevalmistajista esimerkiksi Garmin, Huawei, Sony ja Suunto sekä muun muassa monet NBA- ja NHL-seurat ovat Firstbeatin asiakkaita.

Ylikuntoa jo 1990-luvulla tutkineen Ruskon panos Firstbeatin taustalla on ollut vahva näihin päiviin asti.

– Kyllä kai sitä substanssiosaamista tuli tutkimusteni kautta aika paljon. Sitten on tämä teknologinen puoli, josta en paljoa ymmärrä. Tiedän vaan, mitä pitäisi tehdä, Rusko kuvailee rooliaan.

Tarkkaa tietoa siitä, mitä stressiä tutkimalla voidaan saavuttaa, ei 17 vuotta sitten ollut.

– Kyllähän sitä aina toivoo, että jotain saisi aikaan. Tarve ei niinkään yllättänyt, Rusko muistelee Firstbeatin alkumetrejä.

– Olennaista on löytää sellaisia ihmisiä, joista tulee hyvä kokoonpano. Niitä on nyt niin paljon, ettei minua enää tarvita.

Ihan kaikkia osakkeitaan Rusko ei myynyt.

– Jäi niitä jonkun verran. Kuinka paljon, se ei ole kovin julkinen tieto.

Rusko eläköityi Jyväskylän yliopistosta reilu vuosikymmen sitten.

– Firstbeatin hallituksen toiminnasta jäin pois viime vuoden puolella. Ikääkin on jo aika paljon.

– Avitan vielä Firstbeatin tutkimusjohtajaa väitöskirjan kanssa, mutta muuten minulla on enää hyvin vähän mitään roolia. Ei tässä tarvitse muuta kuin olla, Rusko naurahtaa.

Firstbeatin perustamisen aikaan Rusko johti Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskusta KIHUa, joka oli myrskyn silmässä Lahden vuoden 2001 MM-hiihtojen dopingskandaalin vuoksi. Hiihtoliiton entinen lääkäri oli väittänyt, että kohuttuja plasmanlaajentajia oli lähetetty myös KIHUlle.

Tämän väitteen todenperäisyyden Rusko joutui kieltämään Keskusrikospoliisin kuulusteluissa. Rusko sai perustella julkisesti myös suomalaishiihtäjien alppimajojen käyttöä.

Rusko oli aikanaan maailman johtavia hiihtovalmennuksen tutkijoita. Hän toimi myös Hiihtoliiton palveluksessa. Vuonna 1993 Rusko oli Suomen maajoukkueen joukkueenjohtajana Falunin MM-hiihdoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?