Vakio: Tottenhamilla tilaisuus selättää ongelmansa - Urheilu - Ilta-Sanomat

Vakio: Tottenhamilla tilaisuus selättää ongelmansa

Siipirikkoinen Norwich on selkeä altavastaaja Bournemouthissa.

18.10.2019 16:22

1 Bournemouth–Norwich 1

Valioliiga. Bournemouth hävisi ennen maajoukkuetaukoa Arsenalin vieraana 0–1 ja loppulukemat kuvaavat melko tarkasti nähtyä tasoeroa. Bournemouth on alkukaudesta saanut enemmän kuin sen olisi pelitapahtumien valossa kuulunut ansaita, eikä sarjasijoitus kymmenentenä ole perusteltua. Muutaman avainpelaajan pitkittyneet loukkaantumiset ovat syöneet joukkueen iskukykyä. Edelleen sivussa jatkavat kunnossa ollessaan avauskokoonpanoon kuuluvat Junior Stanislas ja David Brooks.

Siipirikkoinen Norwich jäi viimeksi kotonaan täysin jyrän alle Aston Villan hakiessa Carrow Roadilta 5–1-voiton. Norwich on ollut alkukaudesta sarjan heikoimpia joukkueita, vaikka rajut loukkaantumishuolet ja haastava otteluohjelma ovat vaikuttaneet asiaan. Norwichin kokoonpanotilanne on edelleen kriittinen, kun sivussa ovat varmasti Christoph Zimmermann, Onel Hernandez ja Timm Klose. Epävarmoja osallistujia ovat puolestaan Tim Krulin, Ben Godfreyn, Todd Cantwellin, Tom Trybullin ja Kenny McLeanin muodossa.

Bournemouth on joukkueista vähintään luokkaa laadukkaampi ryhmä ja Norwichin kokoonpanotilanne lisää tasoeroa entisestään. Kotivoitto toteutuu noin 58 prosentin todennäköisyydellä ja melko tarkalleen oikein pelatussa kohteessa kotivoitto kelpuutetaan varmaksi.

2 Chelsea–Newcastle 1

Valioliiga. Chelsea pääsi maajoukkuetauolle hyvässä swingissä kaadettuaan vieraissa Southamptonin peräti 4–1. Vaikka maaleja syntyi paikkoihin nähden runsaasti, ansaitsi Blues ehdottomasti voittonsa. Chelsea ja Frank Lampard on alkukauden otannan perusteella osoittanut epäillyt managerin ja nuoren pelaajiston kokemattomuudesta aiheettomiksi. Chelsea on ollut pelillisesti alkukauden kolmanneksi paras joukkue kärkikaksikon takana. Tulosta on pystytty tekemään myös Mestarien liigassa. Nuorista pelaajista, kuten maalipörssin jaetulla ykkössijalla olevasta Tammy Abrahamista, on löytynyt tarvittavia vastuunkantajia. Chelsean kokoonpanotilanteessa riittää viikonlopun ottelun alla kysymysmerkkejä, sillä Antonio Rudiger, Andreas Christensen, Mateo Kovacic ja Emerson ovat kaikki epävarmoja osallistujia.

Newcastle otti ennen maajoukkuetaukoa takuulla joukkuehenkeä nostattavan voiton kaadettuaan kotonaan Manchester Unitedin 1–0, tosin vastoin pelin kuvaa. Ennen kautta rajussa turbulenssissa ollut joukkue on pelillisesti suoriutunut odotusten mukaisesti ollen sarjan heikoin joukkue. Kerätyissä kahdeksassa pisteessäkin on pelitapahtumiin nähden reilusti liikaa. Newcastle kuuluu ehdottomasti todennäköisimpiin putoajakandidaattien ryhmään. Sivussa Chelseaa vastaan ovat pelikieltoaan kärsivä Isaac Hayden sekä loukkaantuneet Matt Ritchie ja Florian Lejuene.

Odotettu pelinkuva on Chelsean kontrolloima ottelu, jossa vieraat pyrkivät iskemään vastaan mahdollisuuksiensa mukaan. Chelsea ei ole parhaimmillaan syvän blokin murtamisessa, ja mahdolliset poissaolot voivat syödä kyvykkyyttä entisestään. Tasoero on kuitenkin isäntien hyväksi selkeä ja Chelsea ansaitsee kotonaan noin 75 prosentin suosikkiaseman. Ykkönen on kelpuutettava ylipelattunakin varmaksi.

3 Tottenham–Watford 1X

Valioliiga. Tottenhamin tämän hetkiset ongelmat kulminoituivat ennen maajoukkuetaukoa nöyryyttäviin tappioihin niin Mestarien liigassa kuin Valioliigassakin Brightonia vastaan kärsittyyn 0–3-tappioon. Huhut joukkueen sisäisistä ongelmista vellovat vahvana, vaikka mitään konkreettista ei perinteisen brittimedia uutisoinnin lisäksi ole kuulunut. Vaikka syyt joukkueen ongelmien takana ovat epäselviä, ovat koko alkukauden esitykset olleet kaukana Mauricio Pochettinon aikakauden parhaista esityksistä. Sivussa Tottenhamilta viikonloppuna on ykkösmaalivahti Hugo Lloris ja Christian Eriksenin pelaaminen epävarmaa. Positiivista on koko alkukauden sivussa olleiden hankintojen Giovanni Lo Celson ja Ryan Sessegnon tervehtyminen pelikuntoon.

Watford pelasi viimeksi kotonaan maalittoman tasapelin Sheffield Unitedia vastaan, mutta olisi maalipaikkojen valossa ansainnut voiton. Ottelu ei ollut ensimmäinen, jossa joukkue oli epäonninen, mutta kokonaisuudessaan Watfordin sijoitus sarjataulukon pohjilla on linjassa peliesitysten kanssa. Valmentajavaihdos saattoi olla hätiköity ratkaisu. Peräsimeen saapuneen Quique Sanchez Floresin joukkueet eivät ole tunnettuja vapautuneesta hyökkäyspelaamisesta, joka on osa-alue, jolla Watfordin suurimmat ongelmat vaikuttaisivat tällä hetkellä olevan. Poissa ovat loukkaantumisista kärsivät Sebastian Prödl, Troy Deeney, Isaac Success ja Etienne Capoue.

Spurs on vaikeuksistaan huolimatta noin 65 prosentin suosikki ja kotivoitto on kerännyt lähes kymmen prosenttia liikaa peliä. Suursuosikin ohitus ei kohteessa kuitenkaan tunnu mielekkäältä, mutta vaihtomerkin asettaminen tasapelille luo suojaa Spursin ongelmien jatkuessa.

4 Leicester–Burnley 1

Valioliiga. Leicester oli viimeksi lähellä ryöstää pisteen Liverpoolista, kun isäntien 2–1-voitto varmistui vasta lisäajan rangaistuspotkumaalilla. Pelillisesti Leicester jäi kuitenkin pahasti jyrän alle, eikä se olisi ansainnut ottelusta pisteitä. Kokonaisuutena Leicesterin alkukausi on sujunut kuitenkin erinomaisesti, sillä se on haastavasta otteluohjelmastaan huolimatta raapinut kunnioitettavan määrän pisteitä ja ja ollut sarjan viidenneksi paras joukkue myös maaliodottamien valossa. Myös kokoonpanotilanne on hyvä. Loukkaantunut Matty James on ainoa poissaolija viikonlopun kotiottelusta.

Burnley otti kotonaan tyylilleen uskollisen 1–0-voiton Evertonista. Vaikka vieraat loivat ottelussa parhaat maalipaikat, jäivät pisteet Turf Moorille. Burnleyn hyvälle onnelle vinoilusta on Sean Dychen aikakaudella tullut yleinen vitsi, mutta tällä kaudella joukkue on esiintynyt edukseen. Vaikka otteluohjelma ei ole ollut haastavin mahdollinen, ei joukkueen sijoitus sarjassa kahdeksantena ole kuin aavistuksen liikaa peliesityksien oikeuttamaan sijoitukseen nähden. Sivussa Burnleylta on varmasti Johan Berg Gudmundsson, epävarmoja osallistujia ovat Jack Cork ja Ashley Barnes.

Leicester on joukkueista selvästi laadukkaampi ja pyrkii kotikentällään kontroilloimaan ottelua. Kotivoiton todennäköisyys kipuaa hieman yli 60 prosentin ja kotivoittoon voi tarttua varmana hieman ylipelattunakin.

5 Aston Villa–Brighton X2

Valioliiga. Villa pääsi ennen maajoukkuetaukoa nöyryyttämään Norwichia voitettuaan vieraissa peräti 5–1. Tuloksen painoarvoa vähentää kuitenkin merkittävästi Norwichin runsaat puolustuspään poissaolot. Villan alkukausi on sujunut tuloksellisesti nihkeästi, mutta maaliodottamien valossa se olisi voinut ansaita enemmänkin, ja joukkue on esiintynyt muita nousijajoukkueita selvästi laadukkaammin. Villan kokoonpanotilanne on hyvä, sillä ainoastaan James Chesterin ja Jonathan Kodijan pelaaminen on epävarmaa.

Brighton jatkoi vakuuttavia otteitaan jyrättyään kotonaan täysin sekaisin olleen Tottenhamin yli 3–0. Lokit kuuluvat alkukauden positiivisimpiin yllättäjiin, vaikka tulokset ovat toistaiseksi vältelleet joukkuetta. Sijoitus kahdeksantena on rajusti alakanttiin, sillä joukkueen peliesityksistä kertovien tunnuslukujen valossa se on ollut alkukauden otannalla sarjan kuudenneksi paras joukkue. Graham Potter on tehnyt joukkueen peräsimessä loistavaa työtä, eikä europaikoille yltäminenkään ole utopiaa pelintason säilyessä samalla tasolla läpi kauden. Brightonilta sivussa viikonlopun ottelusta ovat loukkaantuneet Jose Izquierdo ja Bernardo.

Isännät ovat ottelussa kotietunsa turvin marginaalisia 38 prosentin suosikkeja ja ylipelattu kotivoitto tarjoaa järkipelaajalle selkeä ohituksen paikan.

6 Wolverhampton–Southampton 1X

Valioliiga. Wolves pääsi viimeksi juhlimaan 2–0 voittoa Cityn vieraana ja pääsi maajoukkuetauolle kolmen ottelun tappiottomassa putkessa. Wolves on saanut alkukaudesta aika lailla sen, mitä on pelillisesti ansainnutkin. Joukkue on kuitenkin joutunut myös pelaamaan Euroopan liigassa, eikä Valioliigan otteluohjelmakaan ole ollut missään nimessä suotuisin mahdollinen. Viikonlopun Southampton-ottelusta sivussa ovat pitkäaikaispotilaat Diogo Jota ja Pedro Neto.

Soton hävisi jo kolmannen peräkkäisen ottelunsa jäätyään kotonaan täysin Chelsean jalkoihin vieraiden voittaessa peräti 4–1. Soton on maalieron turvin putoamisviivan yläpuolella, mutta on Wolvesin tavoin kärsinyt haastavasta otteluohjelmasta. Joukkue kuuluu tällä hetkellä alemman keskikastin tasaiseen ryhmään. Sivussa jatkavat edelleen loukkaantumisista kärsivät Cedric Soares ja Moussa Djenepo.

Isännät ovat pykälän verran laadukkaampi ryhmä, ja joukkueiden kuntokäyrät osoittavat vahvasti eri suuntiin. Wolves pelaa kotonaan aggressiivisemmin ja janoaa kolmatta peräkkäistä voittoa päästessään pelaamaan kotiyleisön edessä maajoukkuetauon jälkeen. Kotivoiton todennäköisyys on 55 prosentin luokkaa, mutta kannatus on karkaamassa laukalle. Ykkösristi kattaa suuren todennäköisyyskentän.

7 Crystal P–Manchester City 2

Valioliiga. Palace onnistui ennen maajoukkuetaukoa puristamaan täydet pisteet West Hamin vieraana 2–1-voitollaan, mutta hyötyi edukseen tuomitusta rangaistuspotkusta. Voittoa voi pitää täysin ansaittuna. Kokonaisuutenakin Palacen alkukausi sujunut reippaasti varianssin positiivisella puolella, eikä sarjasijoitus kuudentena ole linjassa peliesitysten kanssa. Palace on melko lähellä sarjan keskimääräistä joukkuetta ja sijoitus sarjataulukossa laskee, vaikka sarjapaikkansa puolesta joukkueen tuskin tarvitsee tällä kaudella hikoilla. Palacen kokoonpanotilanne on hyvä, sillä ainoastaan Mamadou Sakhon pelaaminen on epävarmaa.

Hallitseva mestari Citizens koki jälleen kovia hävittyään kotonaan Wolvesia vastaan 0–2. Vieraat onnistuivat hyödyntämään Cityn heikkoudet, ja isäntien hakiessa aggressiivisesti helpottavaa avausmaalia Wolves onnistui viimeistelemään kahdesti nopeista tilanteenvaihdoista. Eroa Liverpooliin on kertynyt jo kahdeksan pistettä, mutta takamatka ei tässä vaiheessa kautta ole vielä missään nimessä ylitsepääsemätön. Cityn xG-tunnusluvut ovat Liverpoolia selvästi paremmat, ja etenkin joukkueen hyökkäyspelistä kertova statistiikka on aivan omaa luokkaansa mihin tahansa joukkueeseen verrattuna. Cityn loukkaantumistilanne on paranemaan päin, kun varmasti sivussa on ainoastaan Aymeric Laporte, mutta epävarmoja osallistujia puolestaan riittää: Kyle Walker, John Stones, Ilkay Gundogan ja Kevin de Bruyne muodossa.

Cityllä on edelleen ongelmia loukkaantumisten kanssa, mutta se lähtee viikonlopun otteluun joka tapauksessa 75 prosentin vierassuosikkina. Vakiossa pelikansa ei anna Citylle riittävää arvostusta, joten vierasvoitto tarjoaa erinomaisen varmavalinnan.

8 Stoke–Fulham 1X

Championship. Stoke sai maistaa viimein varianssin suotuisampaa puolta otettuaan kauden avausvoittonsa Swansean vieraana maalein 2–1. Pistejako olisi kuitenkin kuvannut tarkemmin pelitapahtumia. Stoken epäonni on alkukaudesta ollut käsittämättöntä, eikä joukkueen missään nimessä kuuluisi olla sarjan viimeisten joukossa. Kauden avausvoitto sattui kurssin kääntämisen kannalta kriittiseen pisteeseen, ja joukkue on saanut harjoitella maajoukkuetauon aikana rauhassa.

Fulham joutui tyytymään hallinnasta huolimatta jälleen tasapeliin, kun sen kotiottelu Charltonia vastaan päättyi 2–2. Fulham on Stoken tavoin kärsinyt epäonnesta pitkin alkukautta, muttei silti vastaavassa mittakaavassa. Fulham on sarjan kolmanneksi laadukkain joukkue, mutta sillä on vaikeuksia pitää intensiteettiä läpi 90 minuuttisten ja pisteitä on pudotettu huolimattomudella.

Stoke nauttii henkistä boostia saadessaan viimein voittosarakkeeseensa täytettä, mutta edessä on jälleen todella kova mittari. Fulham ansaitsee tasaisessa ottelussa marginaalisen 40 prosentin suosikkiaseman, mutta aavistuksen ylipelattuna vieraat tekevät Stokesta jälleen kerran pelikelpoisen valinnan riviin.

9 Middlesbrough–West Bromwich X2

Championship. Boron heikosti sujunut alkukausi sai jatkoa sen hävitessä Birminghamin vieraana 1–2. Pelillisesti joukkue oli selvästi loppulukemiakin selvemmin isäntiä jäljessä. Ennen kauden alkua hieman nousukarsintaryhmän taakse rankattu Boro on jäänyt rajusti odotuksista, eivätkä otteet ole antaneet viitteitä paremmasta. Etenkin viime aikaiset peliesitykset Birminghamia ja muutaman viikon takainen 1–4-tappio kotona Sheffieldiä vastaan ovat olleet pelillisesti hälyttävällä tasolla.

WBA kiilasi ennen maajoukkuetaukoa sarjakärkeen voitettuaan kotonaan Cardiffin 4–2. Joukkue ansaitsi selkeän voittonsa myös maaliodottamien valossa. Kausi on sujunut melko lailla odotusten mukaisesti, ja WBA on tällä hetkellä yhdessä Leedsin kanssa suurin nousijasuosikki. Xg -tunnuslukujen valossa WBA on kuitenkin vielä Leedsiä jäljessä, mutta muihin taakse jääviin kärkijoukkueisiin se on saanut tehtyä pesäeroa.

Joukkueiden välinen tasoero on pienempi kuin sarjataulukko antaa ymmärtää, mutta WBA ansaitsee silti ottelussa 45 prosenttisen vierassuosikkiaseman. Vieraat ovat Vakiossa keränneet jo hieman liikaa peliä, mutta Boron heikosta formista johtuen ohitus ei houkuttele. Vaihtomerkki on kuitenkin syytä asettaa tasapelille.

10 Leeds U–Birmingham 1

Championship. Leeds maksaa pian huolimattomuudestaan kovaa hintaa. Viimeksi se menetti jälleen täyden pistepotin itseään heikompaa joukkuetta hävitessään Millwallin vieraana 1–2. Huomionarvoista oli kuitenkin Leedsin aikainen ulosajo ja sitä vastaan tuomittu rangaistuspotku, jonka avulla Millwall sai ottelun kontrolliinsa. Huolimattomista ja epäonnisista pistemenetyksistään huolimatta Leeds on eri tunnuslukujen valossa edelleen sarjan laadukkain joukkue ja tavoittelee vahvasti suoraa nousua Valioliigaan.

Birmingham pelasi viimeksi kenties kauden parhaan ottelunsa kaadettuaan kotonaan suvereenilla peliesityksellä Boron 2–1. Kokonaisuutena Birminghamin alkukausi on sujunut odotusten mukaisesti ja tämän hetkinen sarjasijoitus keskikastissa on linjassa myös peliesitysten kanssa. Pelityyli nojaa vahvasti puolustuksen varaan, mutta hyökkäyspäässä ollaan paljolti keskitysten ja erikoisitilanteiden varassa. Niihin joukkue kaipaa monipuolisuutta.

Leeds on yllättävistä pistemenetyksistään huolimatta sarjan laadukkain joukkue. Odotettu pelinkuva on Leedsin kontrolloima ottelu, jossa vieraiden iskunpaikat ovat harvassa. Hieman yli 70 prosentin todennäköisyydellä toteutuva kotivoitto kuuluu kierroksen runkomerkkeihin.

11 Charlton–Derby X2

Championship. Charlton venyi ennen maajoukkuetaukoa Fulhamin vieraana 2–2-tasapeliin, mutta oli ottelussa pitkiä jaksoja vastaantulijana. Pistettä ei voi pitää täysin ansaittuna. Charltonin alkukausi sujui suotuisan onnen siivittämänä, ja nämä pisteet voivat nousta suureen rooliin koko kauden menestystä arvioidessa. Joukkue ei missään nimessä kuulu laadultaan ylempään keskikastiin, jossa sen sarjasijoitus tällä hetkellä kymmenentenä on, mutta se ei myöskään ole pelillisesti sarjan heikoimpien joukkueiden tasolla.

Derby otti viimeksi kotonaan onnekkaan 2–0-voiton Lutonista ottelusta, joka ei pelillisesti ollut kummaltakaan joukkueelta laadukas esitys. Derby on saanut viime viikkoina peliään parempiin uomiin, mutta sillä riittää edelleen potentiaalia parantaa. Runsaasti muutoksia kokeneella joukkueella on mennyt oma aikansa uuden valmentajan pelitavan sisäänajon kanssa, mutta tällä hetkellä The Ramsin suunta näyttäisi olevan oikea. Paikka nousukarsinnoissa viime kauden tapaa saattaa silti olla liikaa pyydetty.

Derby on joukkueista laadukkaampi, muttei ole parhaimmillaan joutuessaan aloitteelliseksi osapuoleksi. Derbyn marginaalinen vierassuosikkiasema ei kuitenkaan ole epäsuotuisasta pelinkuvasta huolimatta liioiteltua, ja etu kohteessa löytyy vieraiden laidasta.

12 Luton–Bristol C 1

Championship. Luton kärsi viimeksi 0–2-tappion Derbyn vieraana, mutta oli varsin epäonninen tulos pelitapahtumiin nähden. Lutonin ajoittain uhkarohkea hyökkäyspelaaminen on tuonut sille tärkeitä kolmen pisteen potteja, mutta pitkässä juoksussa pelityyli ei välttämättä ole optimaalinen tapa verrattain ohuella materiaalilla operoivalle sarjanousijalle. Toistaiseksi joukkueella on kuitenkin jalat tukevasti alemmassa keskikastissa ja ansainnut paikkansa rankingissa sarjan heikoimman ryhmän yläpuolella.

Bristol jatkoi vahvaa virettään kaataessaan kotona Readingin 1-0. Isäntien maalin voitto oli myös maaliodottamien valossa ansaittu. Bristol on pelannut tappioitta sitten avauskierroksen, mutta ollut myös onnekas. Kauden toinen tappio on vain ajan kysymys, eikä Bristol kuulu alkukauden positiivisista otteistaan huolimatta nousukarsintapaikasta taistelevaan ryhmään.

Ottelussa on ainekset runsasmaaliseen kohtaamiseen, jossa kumpikaan ei pyri minimoimaan vastustajan pääsyä maalipaikoille. Vieraat ovat noin luokkaa laadukkaampi ryhmä, mutta kotietu nostaa isännät ohuesti 38 prosenttiseen suosikkiasemaan. Vakiossa Bristol on rastitettu tappiottoman putkensa ansiosta 40 pinnan vierassuosikeiksi, joten etu kohteessa löytyy ehdottomasti isäntien laidalta. Kotivoitto on rohkea, mutta ison positiivisen odotusarvon varmavalinta.

13 Barnsley–Swansea 2

Championship. Barnsleyn tilanne synkkeni entisestään sen hävitessä ennen maajoukkuetaukoa Prestonin vieraana peräti 1–5. Joukkue ei ole voittanut sitten ensimmäisen kierroksen, eivätkä pelilliset otteet juuri parempaan suoritukseen ole oikeuttaneetkaan. Sarjanousijan vaikeudet olivat ennustettavissa jo ennen kauden alkua selvästi keskimääräistä heikomman pelaajamateriaalin perusteella, mutta nyt sarjassa säilymisen todennäköisyys on enää 40 prosentin luokkaa.

Swansea hävisi viimeksi kotonaan Stokelle 1–2, mutta pistejako olisi kuvannut paremmin pelitapahtumia. Viime kaudesta heikentynyt Swansea on suoriutunut toistaiseksi tuloksellisesti hyvin, mutta saanut nauttia suotuisasta onnesta muita sarjan kärkipään joukkueita runsaammin. Nousukarsintapaikkakaan ei missään nimessä ole Walesilaisten osalta kiveen hakattu ja joukkueen täytyy pystyä parantamaan peliään yltääkseen tähän.

Barnsley on sarjan heikoin joukkue ja laatuero on vieraiden hyväksi selkeä. Vierasvoitto toteutuu hieman yli 50 prosentin todennäköisyydellä, eikä vieraiden asettamista varmaksi estä muutaman prosenttiyksikön liian suuri pelikannatuskaan.

Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+PelisuositusNroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus1Bournemouth - Norwich C12Chelsea - Newcastle U13Tottenham - Watford1X4Leicester - Burnley15Aston Villa - BrightonX26Wolverhampton - Southampton1X7Crystal P - Manchester C28Stoke - Fulham1X9Middlesbrough - West BromwichX210Leeds U - Birmingham111Charlton - DerbyX212Luton - Bristol C113Barnsley - Swansea2Järj. (6+0), 16,00 e +Pelijakauma vihjettä laadittaessaKohdeOttelu1x21Bosnia-Herts. - Suomi6022182Tanska - Sveitsi831163Italia - Kreikka7416104Norja - Espanja6622115Liechtenstein - Armenia4531246Southend U - AFC Wimbledon6222167Bristol R - MK Dons1317708Portsmouth - Gillingham FC2829439Oxford U - Doncaster21275110Blackpool FC - Rotherham70181311Rochdale - Accrington S35333212Peterborough U - Lincoln C26294513Swindon T - Plymouth A192458

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?