Suomen vahvin mies Ilkka Nummisto on poissa – katso kuvat ainutlaatuisen persoonan ikimuistoisesta urasta - Urheilu - Ilta-Sanomat

Suomen vahvin mies Ilkka Nummisto on poissa – katso kuvat ainutlaatuisen persoonan ikimuistoisesta urasta

Ilkka Nummisto muistetaan ennen kaikkea voimailu- ja melontaurastaan.

30.6.2019 15:19

Kolme kertaa Suomen vahvin mies -kilpailun voittanut voimailulegenda ja meloja Ilkka Nummisto on kuollut.

Useita henkilökohtaisia Suomen mestaruuksia ja kaksi Pohjoismaiden mestaruutta melonnassa saavuttanut Nummisto oli kuollessaan 75-vuotias. Nummisto kilpaili neljissä olympiakisoissa, ja hän toimi Suomen joukkueen lipunkantajana vuoden 1972 Münchenin olympiakisojen avajaisissa.

Sittemmin Nummisto keskittyi voimanostoon ja voimamieskilpailuihin. Hän voitti Suomen vahvin mies -kilpailun kolmesti vuosina 1990–1992.

Nummisto osallistui myös Maailman vahvin mies -kilpailuihin, joissa paras tulos oli kolmas sija Joensuussa vuonna 1990. Kilpailu-uran jälkeen Nummisto työskenteli useiden voimamiesten taustajoukoissa ja Suomen vahvin mies -kisojen monipuolisena puuhamiehenä yhdessä voimailija Markku Suonenvirran kanssa.

Ilkka Nummiston viimeisiä elinvuosia leimasivat terveydelliset haasteet, kun hänen vasen jalkansa jouduttiin amputoimaan tammikuussa 2017. Jalan ongelmat olivat saaneet alkunsa viattomalta vaikuttaneesta jalkaterän ihottumasta.

Huhtikuussa 75 vuotta täyttänyt Nummisto kertoi IS:n haastattelussa käyvänsä viikoittain kuntoutuksessa. Tilanteesta riippuen hän käytti apunaan sekä kainalosauvoja että pyörätuolia.

– Tilanteesta riippuen käytän kumpaakin. Pärjätty on kuitenkin joka päivä, Ilkka Nummisto kertoi IS:lle.

Katso IS:n kuvakooste Ilkka Nummiston uralta:

Ilkka Nummisto (etualalla) kilpaili urallaan neljissä olympialaisissa.­

Jorma Lehtosalo, Heikki Mäkelä, Ilkka Nummisto, Karl-Gustaf von Alfthan ja Jouko Viitamäki ovat kerääntyneet laiturin vierelle valmentajan käskynjakoon. Kuva on otettu elokuussa 1968.­

Melojat Ilkka Nummisto ja Kari Markkanen 1973.­

Ilkka Nummisto vuonna 1990.­

150 kilon alasin nousi nätisti Ilkka Nummiston syliin 1990.­

Voimamieslegendat Markku Suonenvirta ja Ilkka Nummisto olivat läheisiä ystäviä vuosikymmenten ajan. Kuva vuodelta 2013.­

Lue lisää: Ilkka Nummistoa ja Markku Suonenvirtaa ei kannata kiilata liikenteessä - kaatoivat rokkikukkojen Taunuksen

Alla olevalla videolla Nummisto ja Suonenvirta muistelevat Vintiöt -tv-sarjan sketsejä:

Ilkka Nummisto Turussa 2015.­

Suomen vahvin mies -kilpailun järjestäjät Markku Suonenvirta ja Ilkka Nummisto kuvattuna 2016.­

Ilkka Nummiston vasen jalka amputoitiin 2017. Jalan ongelmat olivat saaneet alkunsa viattomalta vaikuttaneesta jalkaterän ihottumasta.­

Lue lisää: Voimamies Ilkka Nummiston, 73, jalka amputoitiin – kierre alkoi ihottumasta: ”Sanoin, että pistäkää puukot kuntoon”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?