Jättimäinen suunnistuskisa vyöryy Helsingin keskustaan – ”Yhteentörmäykset mahdollisia” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Jättimäinen suunnistuskisa vyöryy Helsingin keskustaan – ”Yhteentörmäykset mahdollisia”

Suunnistuksen maailmancup jalkautuu Vihdin Nuuksioon ja Helsingin ydinkeskustaan, jossa toimitsijat varoittavat yleisöä kovaa vauhtia juoksevista kilpailijoista.

Suunnistuksen moninkertaisen maailmanmestarin, ruotsalaisen Tove Alexanderssonin odotetaan tähdittävän kisaa. Järjestäjän mukaan paras paikka seurata kilpailua on Helsingin tuomiokirkon portaat.

5.6.2019 12:05

Suunnistuksesta ei tule ensimmäisenä mieleen, että se voisi olla vaarallinen laji. Vauhtia suunnistuksessa piisaa, mutta yleensä kilpailut metsien siimeksissä sujuvat rauhallisesti ja turvallisesti – kuiskaavien äänten äärellä.

Suunnistus voi kuitenkin olla myös vaarallinen, jopa jääkiekosta tuttuja yhteentörmäyksiä sisältävä, laji. Nimenomaan kaupunkisuunnistus.

Helsingissä järjestetään ensi tiistaina (11. kesäkuuta) maailmancupin sprinttiviesti, jonka reitti kulkee kaupungin ydinkeskustassa – osittain tavallisten kadunkulkijoiden seassa. Kaduilla olevat liikkuvat esteet tuovat mielenkiintoisen latauksen huipputason kilpailuun.

– Suunnistuksen maailmancup jalkautuu Vihdin Nuuksioon ja Helsingin ydinkeskustaan. Kilpailureitin varrelta on liikenne suljettu, mutta yleisön liikkumista ei ole monessa kohdin rajoitettu. Näin ollen jopa yhteentörmäykset Helsingin kaduilla ovat täysin mahdollisia. Koskaan ei voi olla liian varma, mitä kulman takana odottaa, sprinttikilpailun ratamestari Atte Lahtinen kertoo.

– Meillä on reitin varrella toimitsijoita, jotka pyrkivät takaamaan kaikille osallistujille tasavertaiset olosuhteet – ettei kenenkään matkanteko hidastuisi kadulla liikkuvien ihmisten tai muiden esteiden vuoksi. Toimitsijoiden on tarkoitus varoittaa yleisöä etukäteen lähestyvistä kilpailijoista.

Senaatintorilta starttaavan sprinttikisan aikana huippusuunnistajat vetävät noin 13 minuuttia kestävän suorituksen alusta loppuun täysillä, sykkeet tapissa. Kun heidän on samaan aikaan vilkuiltava myös karttaa, eteen voi yhtäkkiä ilmestyä yllättäviä esteitä. Osuuko vaikkapa pizzakuski sattumoisin paikalle? Ilmestyykö joku porttikongista eteen ja tarjoilee kilpailijalle vahingossa lätkästä tutun ”avojään pusun”?

Lahtinen myöntää, ettei kilpailua voi taata urheilijoille aukottomasti tasapuoliseksi ja turvalliseksi.

– Kaupunkisuunnistus on kilpailijoille hyvin erilaista kuin metsässä tapahtuva kisaaminen. Maallikko saa tilanteesta kiinni kuvittelemalla, että yrittäisi maksimijuoksuvauhdissa lukea kirjaa. Kaikki kohteet tulevat nopeammin eteen, kaikki on hektisempää kuin perinteisissä maastoissa, Lahtinen tietää.

”Samantapainen häpeä kuin dopingkäry”

Suunnistuksen maailmancupin pisteistä kilpaillaan henkilökohtaisilla matkoilla jo tulevana viikonloppuna Vihdin Nuuksion kansallispuiston maisemissa. Helsingin keskustassa kisattavaan sprinttiviestiin järjestäjät, Suunnistusliitto ja Helsingin Suunnistajat, odottavat 5000–10 000 silmäparia.

Kilpailun maali, lähtö ja pääpaikka sijaitsevat Senaatintorilla Tuomiokirkon kupeessa. Oikeastaan mitään muuta kilpailun järjestäjät eivät suostu etukäteen kertomaan – eivät omien sanojensa mukaan kenellekään. Viime syksynä käynnistynyttä projektia on viety eteenpäin salaperäisissä tunnelmissa, ja erityisesti ratamestari Atte Lahtinen on joutunut venymään lähes agenttitason salailuun.

– En voi edelleenkään kommentoida tulevasta reitistä oikein mitään, Lahtinen sanoo.

– Sen voin sanoa, että rastit viedään paikoilleen vasta vajaata tuntia ennen starttia (klo 17.57). Monet suunnistajat ovat yrittäneet etukäteen urkkia tietoa reitistä, mutta olen pysynyt vaiti. Yleisöä ajatellen kerrottakoon, että siitä noin 13 minuuttia kestävästä vedosta on mahdollista nähdä jopa kaksi minuuttia livenä, parhaiten Tuomiokirkon rappusilta.

Kilpailijat eivät ole saaneet enää reiluun viikkoon liikkua Senaatintorin lähialueilla. Kielto astui voimaan 27. toukokuuta, ja juuri siitä syystä, etteivät kilpailijat piirtäisi karttapohjaa etukäteen mieleensä. Ainoastaan autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla alueen läpi liikkuminen on ollut sallittua.

Entä jos Suomen sprinttijoukkueessa juokseva vuoden 2013 maailmanmestari Mårten Boström tai kuka tahansa muu huippu on vieraillut paikalla vaikkapa mörköpuvussa? Lahtinen sanoo naurahdellen, ”että alueelle ei luonnollisestikaan ole järjestetty mitään valvontaa”.

– Luotamme siihen, että kaikki suunnistajat kunnioittavat näitä sääntöjä. Mikäli suunnistaja jäisi alueella kiinni kisavalmistelujen tekemisestä, se olisi hänelle samantapainen häpeä kuin dopingkäry, Lahtinen peilaa.

Suomen joukkue kansainvälisen arvokisakauden avaukseen on poikkeuksellisen suuri, ja mukana on siis myös sprintin maailmanmestari Boström. Maailmancupin kilpailuissa on mukana 28 maata ja 284 urheilijaa.Torilla voivat kilpailumielessä tavata myös tavalliset kansalaiset. Yleisöllä on lapsista alkaen mahdollisuus päästä kokeilemaan suunnistusta kaupunkiolosuhteissa.

– Tämä on koko suomalaiselle suunnistusväelle erittäin tärkeä tapahtuma. Haluamme jättää jäljen, joka houkuttelisi uusia innokkaita nuoria lajin pariin, sprinttiviestin kilpailunjohtaja Henrik Tala kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?