Suuret kokaiinikäräjät alkavat tänään Tampereella – tällainen on syytetty SM-nyrkkeilijä, vastaajana myös Jori Lehterä

Kokaiinivyyhdissä vastaajina ovat Philadelphia Flyersin Jori Lehterä ja entinen SM-tason nyrkkeilijä. Yhteensä syytettyjä on 22, käsittely alkaa tänään.

NHL-seura Philadelphia Flyersin hyökkääjä Jori Lehterän nimi luetaan yhtenä syytettynä tänään Tampereella alkavilla kokaiinikäräjillä.

Suuren kokaiinijutun oikeuskäsittely alkaa tänään maanantaina Tampereella. Syytetyistä tunnetuin on NHL-tähti Jori Lehterä. Syytettyjen penkiltä löytyy muitakin urheiluelämästä tuttuja nimiä.

Syytettyjen epäillään tuoneen Tampereelle noin kaksi kiloa puhdasta kokaiinia. Sitä jatkettiin muilla aineilla siten, että katukauppaan päätyi kolmisen kiloa vähän laimeampaa huumetta. Poliisin arvion mukaan kokaiinierän arvo on ollut katukaupassa 400 000–450 000 euroa.

Syytettyjen penkille joutuu 22 henkilöä. Nimistä päätellen vastaajista puolenkymmentä on ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia. Kokaiini lienee tuotu Suomeen Hollannista.

Vastaajista tunnetuin on NHL-kiekkoilija Jori Lehterä. Viime kesänä poliisi teki Lehterän hulppealla huvilalla kiinniottoja. Lehterää itseään ei kuitenkaan otettu kaltereiden taakse.

Hiljattain erään vastaajan omaisuutta määrättiin takavarikkoon pakkokeino-oikeudenkäynnissä. Kaikkiaan epäiltyjen henkilöiden omaisuutta on takavarikossa noin 650 000 euron arvosta.

Philadelphia Flyersissa tätä nykyä kiekkoileva Lehterä on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Syyskuussa Lehterä vakuutti pohjoisamerikkalaismedialle, ettei ole tehnyt mitään väärää.

Jutun oikeuskäsittelyyn on varattu kuusi päivää. Maanantain istunnossa selviää, milloin Lehterä saapuu paikalle henkilökohtaisesti. Käräjätuomari Petteri Kosonen arveli joulun alla IS:n haastattelussa, että Lehterä haluaa tulla asiassa kuulluksi henkilökohtaisesti.

Jutun päätekijöitä on tiettävästi eräs takavuosien nyrkkeilyn SM-mitalisti, josta kaavailtiin aikoinaan erään ammattilaistallin tähteä.

Nyrkkeilymestari oli aikoinaan tuttu hahmo Tampereen ilta- ja yöelämässä. Hän toimi suositun ravintolan portsarina.

Ex-nyrkkeilijän rikoshistoria on melkoinen. Vuonna 2006 hän sai vuoden ja 4 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen kymmenen kokaiinigramman hallussapidosta. Oikeudessa hän vakuutti lopettaneensa kokaiinin käytön.

– Hölmöilyt on hölmöilty, hän totesi käräjillä.

Entinen SM-nyrkkeilijä oli huumekäräjillä myös vuonna 2006.

Hölmöily kuitenkin jatkui entistä suuremmassa mitassa. Pari vuotta myöhemmin ex-nyrkkeilijä tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hän oli tuonut Tampereelle kilon kokaiinia, sekä välittänyt ja käyttänyt ainetta.

Kiekkolegenda Ville Nieminen joutui aikoinaan hankalaan tilanteeseen oltuaan tekemisissä nyrkkeilymestarin kanssa. San Josessa NHL:ää pelannut Nieminen siirsi nyrkkeilijän tilille 34 000 euroa. Poliisi epäili, että rahat liittyvät huumebisnekseen.

Kun Nieminen tuli kesäksi Suomeen, hän joutui saman tien kuulusteluun. Lopulta poliisi totesi, ettei Niemisellä ollut mitään osuutta huumebisnekseen. Nyrkkeilijälle siirretyt rahat liittyivät autokauppoihin.

Hankaluuksiin kokaiininyrkkeilijän takia joutui myös tamperelainen komisario. Tampereen huumepoliisin päällikkö sattui olemaan nyrkkeilijän läheinen ystävä. Komisario jääväsi itsensä ystävänsä huumejuttujen tutkinnasta. Tutkintaa johtivat toiset poliisit.

Niin sanottu kokaiinin viihdekäyttö on jossain määrin tuttua julkkisten ja urheilijoiden keskuudessa. Mediaan on päätynyt kuvia eräästä kiekkosankarista, ja pöydällä vieressä epäiltiin olevan kasa kokaiinia ja seteli, josta tehdyllä putkella sitä imuroidaan nokkaan.

Jos NHL-kiekkoilija Jori Lehterä on ylipäätään syyllistynyt mihinkään, ainakaan rahan takia hänen ei ole tarvinnut sitä tehdä. Lehterä tienaa vuodessa yli neljä miljoonaa euroa.

Tosin Lehterän NHL-ura lienee katkolla myös pelillisten syiden takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?