Suomessa otetut dopingnäytteet analysoidaan ensi vuonna Ruotsissa – syynä hinnankorotus - Urheilu - Ilta-Sanomat

Suomessa otetut dopingnäytteet analysoidaan ensi vuonna Ruotsissa – syynä hinnankorotus

Yhteistyö suomalaislaboratorion kanssa päättyy vuodenvaihteeseen, jonka jälkeen Suomessa ei enää analysoida dopingnäytteitä.

Yhtyneet Medix Laboratorioiden dopingtestauslaboratorio Helsingissä.

28.12.2018 13:38

Suomen antidopingvalvonnasta vastaavan Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin ja suomalaisen Yhtyneet Medix Laboratoriot -yrityksen yhteistyö päättyy vuodenvaihteeseen. Tämän jälkeen Suomessa ei toistaiseksi analysoida dopingnäytteitä.

– Tämä on valitettava tilanne. Olemme tehneet pitkään hyvää yhteistyötä niin analytiikassa kuin muussa antidopingtoiminnassa esimerkiksi koulutuksessa ja tutkimuksessa, SUEKin vt. pääsihteeri Petteri Lindblom sanoo tiedotteessa.

SUEKin mukaan yhteistyön päättymisen syynä on YML:n tekemä hinnankorotus.

 Laboratorion vaihtamisella ei ole merkittävää vaikutusta esimerkiksi Suomessa järjestettävien arvokilpailuiden dopingtestaukseen

Ensi vuoden alussa SUEK aikoo kilpailuttaa usean Wadan akkreditoiman laboratorion, jonka jälkeen tehdään päätös pysyvämmästä ratkaisusta. Toistaiseksi SUEK toimittaa näytteensä Tukholmaan.

Dopingnäytteiden analysointi ulkomailla ei SUEKin mukaan vaikuta urheilijoiden testaamiseen.

–Laboratorion vaihtamisella ei ole merkittävää vaikutusta esimerkiksi Suomessa järjestettävien arvokilpailuiden dopingtestaukseen ja näytteiden analysointiin. Uudella laboratoriosopimuksella varmistetaan, että kisajärjestäjien kulut eivät nouse kohtuuttomiksi, Lindblom sanoo.

"Pidentää analysointiaikaa"

Suomen dopingtestauslaboratorion johtaja Tina Suominen pitää tapausta valitettavana.

–Todella sääli laboratorion kannalta. Vaikka olemme yksi maailman pienimmistä, olemme pärjänneet Wadan laaduntarkkailussa mainiosti. SUEKille tämä on myös ikävä asia, kun näytteet pitää kuljettaa pidemmän matkan päähän. Se pidentää analysointiaikaa, Suominen sanoi STT:lle puhelimitse.

YML:n laboratoriolla on pitkä historia: 1970-luvun lopulta lähtien toiminut laboratorio akkreditoitiin Helsingin yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä vuonna 1983. Se oli ensimmäinen pohjoismainen ja ensimmäinen yksityinen dopinganalytiikkaa tekevä akkreditoitu laboratorio. Vuodenvaihteen jälkeen laboratoriossa loppuu dopinganalytiikkatyö kokonaan.

SUEK ilmoitti selvittävänsä, josko Suomesta löytyisi vielä dopingtestausanalytiikasta kiinnostunutta laboratoriota. Suominen suhtautuu ajatukseen toiveikkaasti.

–Olisi hirvittävän hienoa, jos tällainen mahdollisuus avautuisi. Paljon on vielä selvitettäviä asioita.

Wada rajoitti ruotsalaistoimiston toimintaa

Maailman antidopingjärjestö Wada ilmoitti marraskuussa tiedotteessaan rajoittaneensa Ruotsin Karoliinisen yliopistosairaalan dopingtestauslaboratorion oikeutta analysoida dopingtestejä määräajaksi.

Rajoitus koskee IRMS-menetelmällä tehtyjä testejä. Suomisen mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että laboratorio olisi huono.

–Ruotsin laboratorio on todella tasokas. Kielto koski ainoastaan yhtä menetelmää, Suominen huomautti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?