Kommentti: Kaukaloiden viulunsoittaja Timo Nummelin sai seuraajan suomalaisesta pyöräilyn MM-mitalistista - Urheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kaukaloiden viulunsoittaja Timo Nummelin sai seuraajan suomalaisesta pyöräilyn MM-mitalistista

Kuvituskuva
Julkaistu: 3.12.2018 7:48

Syksyllä pyöräilyn MM-pronssia saavuttaneen Jaakko Hännisen nuoruuden harrastuksiin kuului musiikkia ja urheilua, kirjoittaa Juha Kanerva.

Moni urheilun seuraaja muistaa yhä tuuletuksen, jolla jääkiekkoilija Timo Nummelin juhlisti maalejaan. Ahkerasti puolustajan tontilta laukonut turkulainen teki mailastaan jousen, jolla hän ”vingutteli” koukistunutta kättään.

Kaukalon ulkopuolella ”Numpan” viulu ei soinut. Maastamme löytyy sellaisiakin urheilijoita, jotka hallitsevat kyseisen soittimen salat.

Itärajan tuntumassa Ruokolahden Äitsaaressa varttunut pyöräilijä Jaakko Hänninen oli nuorena virtuoosi viulun kanssa, mutta teini-iässä musiikki vaihtui pyöräilyyn.

Omalta saareltaan Hänninen lähti lenkille joko maastopyörällä tai myöhemmin maantiepyörällä. Susirajalla kun oltiin, ensin piti körötellä neljä kilometriä hiekkatietä ennen kuin asvaltti aukeni eteen.

***

Yläkoulun jälkeen Hänninen jatkoi kirjaviisauden hankkimista lukiossa. Matkaa Imatralle kertyi 30 kilometriä, ja nuorukainen taittoi sen monta kertaa viikossa pyörällä.

Muuan Ari Paunonen juoksi 1970-luvun puolivälissä koulumatkat Sulkavalla.

– Yhdeksän kilometrin matka taittui juosten yhtä nopeasti kuin koulukuljetuksilla, jotka olisivat vieneet odottamisineen kaksi tuntia päivässä. Juoksin ja säästin kaksi tuntia päivässä, Paunonen taustoitti asiaa viime vuonna.

Paunonen voitti nuorten sarjassa maastojuoksun MM-pronssia 1977, ja Hänninen hankki samanvärisen mitalin syyskuun MM-kisoissa alle 23-vuotiaiden sarjassa.

Paunosesta tuli kovan luokan maileri, vaikka kirkkain kruunu jäi uupumaan aikuisten sarjassa.

***

Innsbruckin MM-kisojen jälkeen suomalaisten huoltopaikalla oli tungosta, kun puolentusinaa ammattilaistallia oli lähettänyt edustajansa tiedustelemaan Hännisen jatkosuunnitelmia.

21-vuotias mäkimies on ajanut kaksi edellistä vuotta Ranskan amatöörikisoissa: ensin kakkos- ja päättyneellä kaudella ykköstasolla.

Hänninen sai jo kesällä tarjouksia ammattilaistalleilta, ja MM-mitali toi niitä tukun lisää. Harvoin suomalaiskuski pääsee valitsemaan, mistä kohdasta leikkaa ensimmäisen kakkuviipaleen.

Hänninen päätyi neuvonantajansa Jussi Veikkasen kanssa ranskalaiseen AG2R La Mondiale -talliin, joka kisaa ammattilaisten ylimmällä tasolla eli World Tour -sarjaa.

Näin hänestä tuli Joona Laukan, Kjell Carlströmin ja Veikkasen jälkeen neljäs sinivalkoinen World Tour -kuski.

AG2R La Mondialen nimisponsorina on ranskalainen henkilövakuutusyhtiö, joka on tukenut tallia 20 vuotta. Tallin vuosibudjetti on noin 15 miljoonaa euroa, mikä on sarjan keskitasoa.

Tallin yksi joukkueenjohtaja on entinen ammattilaispyöräilijä Cyril Dessel, joka toimi aikaisemmin Hännisen nykyisen amatööriseuran joukkueenjohtajana.

Tallin kapteeni Romain Bardet oli MM-kisojen maantieajossa hopealla. Hännisen viulukotelossa on runsaasti tilaa lisämitaleille.

Lisää Juha Kanervan näkökulmia voi lukea täältä.