Kommentti: Miksi Jussi Salonoja ei myy Espoo Unitedia? - Urheilu - Ilta-Sanomat

Miksi Jussi Salonoja ei myy Espoo Unitedia?

Miksi ihmeessä Jussi Salonoja ei myy omistamaansa Espoo Unitedia ja Metro Areenaa? ihmettelee Marko Lempinen.

Jussi Salonoja kuvattuna omistamassaan Metro-areenassa.

5.4.2018 7:20

Uskottavia ostajakandidaatteja löytyisi, mutta Jussi Salonoja haluaa pysyä espoolaisen edustusjääkiekkoilun keulahahmona itsepintaisesti niin pitkään kuin mahdollista – kustannuksista välittämättä. Ei järki- vaan tunnesyistä.

Tilanne on Salonojan kannalta samansuuntainen kuin rikkinäisissä parisuhteissa usein: ei pysty elämään toisen kanssa mutta ei ilmankaan.

Konkurssikypsästä Espoo Unitedista on parin vuoden aikana tullut Salonojalle omanlaisensa vaimo, josta on henkisesti helpompi pitää kiinni kuin luopua.

Salonoja on halunnut nousta suomalaisen jääkiekkoilun suurnimeksi siitä lähtien, kun hän 25-vuotiaana peri noin 100 miljoonan euron jättiomaisuuden. Salonoja, 41, on tuntenut tarvetta kasvaa kaikkien arvostamaksi liikemieheksi, omaisuutensa arvoiseksi mesenaatiksi.

Arvostusta ei voi ostaa

Inhimillisesti ymmärrettävää mutta äärimmäisen vaikeaa – ja kallista. Turhamaisen kallista.

Kuten Salonoja nykyään hyvin tietää, aitoa arvostusta ei voi ostaa rahalla. Vaikka Espoon edustuskiekkoilu on vuodesta 2001 lähtien saavuttanut HK:n makkaraperijän miljoonilla paljon hyvääkin, mm. kaksi SM-hopeaa, tämän maine liikemiehenä on miltei totaalisesti ryvettynyt.

Hän itse kuitenkin vielä uskoo, ettei ratkaisevasti.

Ylpeys on tunnetusti yksi ihmisen petollisimmista vastustajista. Niin se tuntuu olevan Salonojallekin.

Jo pelkkä ajatus Espoo Unitedista ja Metro Areenasta luopumisesta aiheuttaa Salonojassa tuskaa, koska sitä pidettäisiin merkkinä hänen epäonnistumisestaan.

Salonoja on parina viime vuosikymmenenä pumpannut espoolaisurheiluun niin paljon kahisevaa, ettei hänen ylpeydellään ole tässä kohdin enää hintaa.

 Ylpeys on tunnetusti yksi ihmisen petollisimmista vastustajista.

Koska Espoo United on osa Salonojan identiteettiä, hänestä tuntuu kivuttomammalta lillua tutussa ja turvallisessa valtakuplassa kuin antaa periksi ja myöntää omat virheensä.

Iso kuva ei muutu enää

Kokemuksesta tiedän, ettei luovuttaminen vastaavassa tilanteessa todennäköisesti istuisi omaan pirtaanikaan.

Salonoja pelkää kuin ruttoa ajatusta, että joku muu tulisi ja panisi umpisekaisin olevan Espoon edustuskiekkoilun kuntoon. Se mörkö piinaa hänen itsetuntoaan.

Espoo Unitedin kohtalo ratkeaa lopullisesti lähiviikkoina. Voi olla, että Salonoja löytää rinnalleen ulkomaalaista omistuspohjaa ja monitoimiseuran saaga jatkuu.

En kuitenkaan usko, että mikään on enää isoa kuvaa muuttava – ei sen paremmin pitkässä kuin lyhyessä juoksussa. Arrogantiksi torutusta Salonojasta on tullut maineensa vanki.

Espoo Unitedilla ei ole ensi kaudeksi pelaaja- eikä valmentajasopimuksia, ja oikeastaan kaikki avainhenkilöt ovat häipymässä uusille apajille.

Seuralla ei ole uskottavuutta – ei päättyneellä kaudella jaloillaan äänestäneiden espoolaisfanienkaan mielestä.

Espoolaiskiekkoilua pystyssä pitäneen Salonojan kohtalo tuntuu samaan loogiselta ja pahalta: hän on jäänyt yksin, täysin yksin tuskansa kanssa.

...ja vielä

Ainakin yksi relevantti bisnesmiesrälssi on kuluneen kiekkokauden aikana yrittänyt neuvotella Salonojan omistaman Metro Areenan ostamisesta. Kulisseissa on hiiskuttu noin 20 miljoonan euron myyntihinnasta, mikä ei juuri ole enempää kuin se summa, jonka Salonoja on pumpannut espoolaiskiekkoiluun vajaassa 15 vuodessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?