Miksi olympiavoittajille soitetaan Porilaisten marssi? Taustalla sota ja sinivalkoisena tunnettu mies - Urheilu - Ilta-Sanomat

Miksi olympiavoittajille soitetaan Porilaisten marssi? Taustalla sota ja sinivalkoisena tunnettu mies

Porilaisten marssia on soitettu jo 70 vuotta olympiakullan kunniaksi.

24.2.2018 16:33

Lauantaina Porilaisten marssi soi jälleen, kun Iivo Niskanen toi Suomelle kultaa Pyeongchangin maastohiihdon 50 kilometrin matkalla.

Mutta miksi juuri Porilaisten marssi?

Asiantuntija Matti Hintikka Suomen urheilumuseosta arvioi, että Porilaisten marssi herättää ihmetystä, sillä olympiakulta on harvinaista herkkua.

Porilaisten marssia on soitettu talviolympialaisissa kolmesti 2000-luvulla.

Viimeksi Porilaisten marssi soi Sotshissa vuonna 2014, kun Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi voittavat miesten parisprintin, ja ennen sitä Salt Lake Cityn olympialaisissa vuonna 2002.

Iivo Niskanen tuuletti voittonsa jälkeen Korean Pyeongchangissa lauantaiaamuna.

Sota ja sinivalkoisena tunnettu mies

Ensimmäisen kerran Porilaisten marssi kajahti soimaan olympiavoiton kunniaksi vuoden 1948 talviolympialaisissa kun Heikki Hasu voitti yhdistetyn kilpailun St. Moritzin olympiakisoissa Sveitsissä.

Hintikka kertoo, että sotilasmarssilla haluttiin tuoda kansaa yhteen sotien jälkeen.

– Traditio vakiintui vuoden 1948 olympialaisten jälkeen. Sodan jälkeisessä Suomessa sillä haluttiin korostaa isänmaallisuutta.

Taustalla on Yleisradion selostaja Pekka Tiilikainen, joka selosti Yle-puheen ensimmäistä suoraa olympialähetystä vuonna 1948.

Voittajia haluttiin kunnioittaa erinomaisesta suorituksesta, mutta Hintikan mukaan sinivalkoisena miehenä tunnettu Tiilikainen halusi myös korostaa puolustusvoimien kunniamarssilla hienovaraisesti urheilun roolia nationalismin ylläpitäjänä.

Yleisradion pitkäaikainen selostaja Pekka Tiilikainen (29.6.1911 - 12.9.1976) selosti yhteensä 11 olympiakisoissa ja oli tunnettu Lempinimeltään "Sinivalkoinen ääni"

Vain olympiamestareille?

Porilaisten marssi on ainoa kappale, joka soitetaan olympiavoittajien kunniaksi Yle Puheen taajuuksilla, mutta historia tuntee pari poikkeusta.

Vuonna 2006 Yle teki poikkeuksen, kun Lordi voitti Euroviisut vuonna 2006.

Myös MTV3 on soittanut Porilaisten marssia Mika Häkkisen maailmanmestaruuden kunniaksi vuonna 1998.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?