Harri Olli löysi uuden valmentajan – kaksikolla huima tavoite ensi kaudelle - Urheilu - Ilta-Sanomat

Harri Olli löysi uuden valmentajan – kaksikolla huima tavoite ensi kaudelle

Harri Olli Falunin MM-kisoissa vuonna 2015.

Julkaistu: 12.6.2017 16:11

Viime kaudella Hiihtoliiton urheilijayhteisöstä potkut saanut Harri Olli yrittää tosissaan paluuta mäkihypyn huipulle.

Kohuhyppääjä Harri Olli, 32, on löytänyt itselleen uuden valmentajan. Lahtelaista mäkihyppääjää on jo muutaman viikon ajan luotsannut Oulussa asuva Tuomas Virtanen, joka muistetaan entisen maajoukkuehyppääjän Anssi Koivurannan henkilökohtaisena valmentajana vuosilta 2011–2014.

– Joo, nyt mennään Tuomaksen opeilla, Olli vahvistaa IS:lle.

– Uskon, että yhteistyömme kantaa hedelmää ja pystyn hyppäämään ensi kaudella jälleen omalla parhaalla tasollani. Niin hyvin, että mahdun Suomen maajoukkueeseen olympialaisissa.

Tällä hetkellä tavoitteen toteutumisen suurimpana esteenä on Ollin ja Hiihtoliiton välillä vellova riita, jonka vuoksi hyppääjällä ei ole voimassaolevaa urheilijasopimusta liiton kanssa. Se on urheilijalle välttämätön, koska vain se mahdollistaa osallistumiset kansainvälisiin kilpailuihin.

Riita puhkesi syksyllä 2016. Hiihtoliitto purki silloin Ollin urheilijasopimuksen, koska katsoi urheilijan rikkoneen sopimuksen ehtoja esiintymällä Veikkauksen kanssa kilpailevan peliyhtiön mainosvideolla. Liitolla ja Veikkauksella on yhteistyösopimus.

Harri Olli piti syyskuussa 2016 tiedotustilaisuuden koskien Hiihtoliiton ja hänen välistä riitaa.

Olli vetosi neuvonantajiensa kanssa siihen, ettei hänellä ollut mitään sopimusta pelifirman kanssa. Omien sanojensa mukaan hän ei edes tiennyt päätyvänsä kuvauksissa peliyhtiön mainosvideolle.

Kiistaa käsiteltiin lopulta välimiesoikeudessa, joka viime joulukuussa ratkaisi asian Hiihtoliiton eduksi. Olli määrättiin maksamaan kaikkien osapuolten oikeudenkäyntikulut ja välimiesoikeuden asiamiehen palkkion. Yhteispotti kohosi peräti noin 70 000 euroon.

– Haen edelleen tuomion purkua. Uskon lakimiesteni kanssa välimiesoikeuden asiamiehen olleen esteellinen, ja sitä paitsi minulle määrätyt oikeudenkäyntikulut ovat kohtuuttomat. Tähän asiaan on saatava joku tolkku, Olli sanoo nyt.

– Haluan saada asiat selvitettyä, koska minulla on yhä annettavaa mäkihypyssä. Toivottavasti löytyy ratkaisu, jolla urheilijasopimus saadaan jälleen voimaan. Paluu itse maajoukkueeseen onnistuu varmasti parhaiten omien hyppynäyttöjen perusteella. Jos hyppää muita pitemmälle, tuskin sellaista kaveria unohdetaan.

Takaisin huipulle

Suurmäen MM-hopeaa vuonna 2007 saavuttanut Olli on harjoitellut viime viikot tiukasti kotimaisemissaan. Ohjeet ovat tulleet Tuomas Virtaselta, jonka oma hyppyura kesti aikanaan 19-vuotiaaksi. Sittemmin Virtanen on suorittanut ammattivalmentajatutkinnon ja keskittynyt muun muassa valmentamiseen.

– Olin hyppääjänä harrastelijatasoa. Halusin valmentajaksi, koska sitä kautta oli mahdollista päästä näkemään läheltä huipputason mäkihyppyä, Virtanen kertoo.

– Hapa otti muutama viikko sitten yhteyttä ja kysyi, voisinko alkaa tehdä hänelle ohjelmia. Kun valmennusfilosofiset asiat oli käyty läpi, olin heti valmis auttamaan häntä.

Tiistaina Lahteen matkustavan Virtasen mukaan Olli on ollut erittäin motivoitunut harjoitteluun.

– Treeniemme teemana on nyt vahva taitoharjoittelu sekä tukilihaksiston vahvistaminen. Myös rautaa kolistellaan, Virtanen linjaa.

– Kaiken kaikkiaan treeniohjelma on tosi kova. Harrin hermotukset on saatava herätettyä. Jos harjoituskausi onnistuu, Harrilla on yhä hyvät mahdollisuudet nousta Suomen eliittiin.

Hiljattain Olli kertoi IS:n haastattelussa haaveilevansa mäkihypyn rinnalla myös lääkärin urasta. Matemaattisesti lahjakas Olli sanoi hakevansa tänä vuonna lääketieteellisen pääsykokeisiin.

– Lääkärin opinnot houkuttelevat. Teen töitä asian eteen, jottei valinta jäisi ainakaan siitä kiinni, Olli summasi tuolloin.