Uusi TPS-valmentaja Kalle Kaskinen hakee heti menestystä – ”Turha höpöttää pitkistä projekteista” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Uusi TPS-valmentaja Kalle Kaskinen hakee heti menestystä – ”Turha höpöttää pitkistä projekteista”

Ari-Pekka Selinin seuraajan Kalle Kaskisen valmennusfilosofia TPS:ssä perustuu kolmeen kivijalkaan.

Uusi TPS-luotsi Kalle Kaskinen on työskennellyt aiemmin muun muassa Jokereissa.­

2.5.2017 15:15

Kalle Kaskinen, 43, on Turun Palloseuran uusi päävalmentaja. Oman kylän poika perii hyvät pohjat edeltäjältään Ari-Pekka Seliniltä.

– Sarjataulukko (runkosarjassa kakkonen) ei valehtele. TPS oli viime kaudella raikas ja rohkea, pelasi välillä jopa riskejä ottaen. En tule tekemään muutoksia muutosten vuoksi, vaikka oman mausteen mukaan tuonkin, Kaskinen kehaisi Selinin Tepsiä.

Sopimus on mallia kolme vuotta, mutta se pitää sisällään optioita. Mestaruustavoitetta Kaskinen ei suostu julistamaan, mutta ei lähde myöskään puhumaan löysiä.

– Tämä on tulosurheilua, enkä lähde höpöttämään mitään pitkistä projekteista. Lähdemme menestymään heti.

Kaskisen nimitys on ollut kiekkopiireissä selvä jo pitkään. Sitä on ihmetelty ja kritisoitu. Kohde itse suhtautuu asetelmaan ainakin ulkoisesti tyynesti.

– Tähän työhön kuuluu kritiikki. TPS lähti rakentamaan vähän uudenlaista polkua ja minä tulin siihen palaseksi mukaan. Tehtävä on edustusjoukkueen päävalmentaja ja olen siitä äärettömän ylpeä.

Nyrpeilystä keltainen kortti

Kaskinen aloitti valmennusuransa TPS:n junioreissa 2003. Sen jälkeen hän on kerännyt kokemusta penkin takana muun muassa FC Barcelonassa, Jokereissa ja Leijonissa, jossa toimii Ranskan MM-kisoissa Lauri Marjamäen tiimissä.

Kaskinen kertoo valmennusfilosofiassaan olevan kolme arvoa, joille toiminnan kivijalka valetaan.

– Energisyys on niistä yksi. Jos hallilla näkyy yksikin laiska ja nyrpeä naama, keltainen kortti heilahtaa välittömästi. Toisesta ei välttämättä lennä heti ulos, mutta tuollaista en hyväksy.

– Toinen on yhteistyö. Sen olen oppinut monilta henkilöiltä, joiden valmennustiimeissä olen toiminut. Tiedon jakaminen ympärilleen palvelee kokonaisuutta, sen opetti aikanaan jo Juuso Wahlsten minulle. Juuso onkin sellainen valmennuksellinen esikuva, jolle olen paljosta kiitollinen.

– Kolmantena on sitten osaaminen, joka on käsitteenä laaja. Ilman noita kahta ensimmäistä kokonaisuus ei kuitenkaan toimi, pelkkä osaaminen ei riitä, jossa ei ole energisyyttä ja tahtoa tehdä yhteistyötä.

Paineet osa työtä

TPS nousi Ari-Pekka Selinin johdolla parissa kaudessa pohjamudista uskottavaksi organisaatioksi. Runkosarjan kakkospaikka enteili jopa mestaruutta, mutta laulukuoro kutsui jo puolivälierissä. Tilanne olisi voinut olla tyystin toinen ilman muutaman avainpelaajan loukkaantumista, mutta sellaista jääkiekko on. Selin asetti riman tietylle tasolle ja sitä Kaskisen tiimi – Kimmo Rintanen, Sami Salo, Fredrik Norrena, Mikael Tolkki ja Timo Kujanen – lähtee nyt ylittämään.

– Paineet kuuluvat tähän työhön, mutta ehkä niitä tulee eniten sieltä jokapäiväisen tekemisen laadusta. Meiltä kaikilta vaaditaan paljon, se on ihan selvää.

Kaskinen piti joukkueelle avauspalaverin tiistaina. Pian hän matkustaa maajoukkueen mukana Ranskaan, jossa pelataan maailmanmestaruudesta. Jatko Marjamäen ryhmässä on katkolla, mutta jatkoa myös maajoukkuetehtävissä Kaskinen ei sulje pois.

– Tulosurheilua tämä on, kaikki vaikuttaa. Näen, että liigavalmennukseen pystyy yhdistämään myös maajoukkueen, mutta mietitään sitä sitten myöhemmin, jos se on ajankohtaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?