Kansa ainakin välittää liikuntapommista – palautevyöry Urheilusanomiin - Urheilu - Ilta-Sanomat

Kansa välittää liikuntapommista

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.3.2015 10:00

Urheilusanomien laaja juttu lasten ja nuorten liikkumisesta – tai liikkumattomuudesta – aiheutti ennennäkemättömän palautevyöryn toimitukseen. Lehden esimies Joose Palonen vetää kolumnissaan yhteen keskustelun tärkeästä aiheesta.

On hieno tunne, kun syksyllä panee jotain alulle, seuraa herkällä korvalla sen kasvamista, suunnittelee sen tulevaisuutta, ja eräänä päivänä keväällä saa toimia kätilönä, kun se putkahtaa maailmaan.

Tarkoitan nyt tietysti Harri Pirisen juttua »Ylös, ulos ja leikille», joka julkaistiin Urheilusanomissa viime viikolla.

Koska olemme lapsellisia ihmisiä, puhetta Suomen tulevaisuuden toivoista riitti puhelinkeskusteluissa Jyväskylän ja Helsingin välillä. Leikkikentillä tehdyt havainnot ja perinpohjainen taustatutkimus kasvoivat lopulta 12-sivuiseksi »pienokaiseksi».

Vastasyntynyt sai huomiota. Palautetta on tullut enemmän kuin mistään jutustamme koskaan aiemmin – kiitos siitä. Olen lukenut jokaisen sähköpostin, verkkokommentin ja Twitter-viestin. Lopulta pääministerikin lupasi ottaa liikuntapommista »kopin». (Vaalien alla on syytä muistuttaa, että hänen puolueensa on ollut kahdeksan viime vuotta hallituksessa. Jokainen arvioikoon puolueiden ja ehdokkaiden tekoja, ei vain sanoja.)

Koskettavimmat palautteet tulivat ihmisiltä, jotka auttavat nuorisoa löytämään liikunnan riemun ja monessa tapauksessa ilon elämäänsä muutenkin. Esimerkiksi Iceheartsin tekemää pitkäjänteistä työtä heikoimmassa asemassa olevien hyväksi ei voi korostaa liikaa. Iceheartsin tyttötyön kehittäjä Nelli Niemelä kuvaili, miten suurta iloa kierrätetyt sukset ja luistimet voivat tuoda.

Lupasin välittää viestiä: kerätkää käyttämättömiä urheiluvälineitä ja jakakaa niitä Niemelälle Korsoon tai omalla asuinalueellanne tarvitseville. Kaappi tai varasto tyhjenee ja vaivanpalkaksi saa antamisen ilon.

Urheilusanomien numerossa 12/2015 kerrottiin suomalaisten lasten ja nuorten liikkumattomuudesta.

Urheilusanomien numerossa 12/2015 kerrottiin suomalaisten lasten ja nuorten liikkumattomuudesta.

ON ILAHDUTTAVAA, miten moni ihminen ja järjestö yrittää jo nyt tehdä parhaansa lasten ja nuorten liikuttamiseksi. Moni viesti todisti myönteisten esimerkkien voimasta.

Silti lapsia jää sohvan pohjalle, omasta halustaan tai tahtomattaan. Masentavissa viesteissä kerrottiin aikuisista, jotka kieltävät lapsilta luontaisen liikkumisen. Vanhemmat, naapurit ja opettajat usein luulevat, että liikunta on toimintaa, jota tehdään järjestetyllä harrastusvuorolla tai sille varatussa paikassa. Surullisinta on, että viime vuosina lapset ovat alkaneet omaksua tämän käsityksen, eivätkä kaikki enää tiedä, mitä tekisivät ulkona ilman ohjausta. »Lasten liikunta on tuotteistettu, ja siihen se sitten loppuikin», tiivisti eräs kommentoija.

Vaikka pihapeleihin ja spontaaniin leikkiin ei tarvita rahaa vaan mielikuvitusta, urheiluseurojen kasvaneet harrastusmaksut ovat vieneet monelta lapselta tilaisuuden toteuttaa itseään. Luonteeltaan sosiaalinen lapsi tarvitsee pelikavereita, ja joukkueessa pelaaminen parhaimmillaan lietsoo innostusta liikkua ja pelata omalla ajalla.

TASA-ARVON RAPAUTUMINEN ei rajoitu maksuihin. Yhden koulun ympäristöön on rakennettu inspiroivat, ilmaiset liikuntapaikat. Toisaalla lapsi saattaa istua yhdeksän vuotta pulpetissa vailla mahdollisuutta liikkua välitunnilla tai koulupäivän jälkeen. Monessa viestissä kerrottiin ankeista pihoista ja kielloista pelata esimerkiksi jalkapalloa välitunnilla.

Olemattoman talven pimeydessä leikkipaikkaa etsiessä tuli mieleen vallankumouksellinen ajatus: mitä jos koulun jumppasali olisi illalla auki ja sinne voisi mennä lapsen kanssa liikkumaan? Voisimmeko ottaa julkisen tilan kansalaisten haltuun?

Antakaamme lapsille tilaa ja vapaus liikkua, vaikka se aikuisia vähän hirvittäisikin. Päästäkäämme lapset useammin liikkeelle kouluissa ja koulupäivän jälkeen.

Vaikein tehtävä jää meille vanhemmille. Pakottamalla lapsi ei löydä liikunnan iloa. Kasvattajan on osattava tarpeen mukaan innostaa, kannustaa, vaatia tai ohjata.

Urheilusanomat 13/2015