Urheilu antoi Markku Tuokolle laajan ystäväpiirin - Urheilu - Ilta-Sanomat

Urheilu antoi Markku Tuokolle laajan ystäväpiirin

Ilta-Sanomat haastatteli Markku Tuokkoa kesällä 2011. Tuokko menehtyi viikko sitten.

Markku Tuokko oli pidetty henkilö yleisurheilupiireissä.­

23.2.2015 12:08

Markku Tuokko oli Ilta-Sanomien Sankareita kaikki -juttusarjan haastattelussa 9. heinäkuuta 2011. Ohessa juttu, jonka alkuperäinen otsikko oli ”Onnellinen mies”.

-----------------------

Markku Tuokko kävi äskettäin luokkakokouksessa. Vanha luokkakaveri tuli jossain vaiheessa ihmettelemään:

– Markku, milloin olet oppinut puhumaan?

Nyt juttu naurattaa entistä kiekkojättiä. Koulussa hän oli hiljainen, omien sanojensa mukaan ihan tuppisuu.

Vuodet huippu-urheilun parissa ja reissut pitkin maailmaa tekivät ihmeitä.

– Urheilu ei ollut minulle koskaan koko elämä. Mutta se antoi rohkeutta ja mahdollisuuksia, se oli ponnahduslauta eteenpäin, Tuokko miettii uransa merkitystä Lohjalla, hienolla sukutilalla jota Markku nyt isännöi Riitta-vaimonsa kanssa.

Tuokko ei ollut varsinaisesti lukumiehiä, mutta kävi ylioppilaaksi ja päätyi opettajankoulutukseen. Kielitaitoa oli niin paljon, että hän tuli hyvin juttuun ulkomaisten kilpaveljiensä kanssa.

– Wilkinsin Mac asui täällä kerran kuukauden. Nukuimme tuossa aitassa ja kävimme harjoittelemassa Lohjan kentällä, Tuokko mainitsee.

Ennätyksiä Kaliforniassa

Kiekonheittäjien ystävyys-, yhteistyö ja avunanto toimi moneen suuntaan. Montrealin olympiavoittaja Mac Wilkins järjesti myöhemmin Tuokolle ja kuulantyöntäjä Reijo Ståhlbergille Kalifornian-matkan, josta muodostui monella tapaa ikimuistoinen.

Elettiin toukokuuta 1979. Fresnon kilpailussa kumpikin teki hurjat SE-lukemat, joista Ståhlbergin kuulatulosta 21,69 ei ole rikottu vieläkään. Tuokon 68,12 rikottiin 22 vuoden jälkeen.

Tuokko ja Ståhlberg arvelivat vuonna 1999 tehdyssä haastattelussa, että ennätyksiä ei rikota lähivuosina. Parin vuoden päästä Timo Tompuri viskasi kuitenkin 69,62.

Takaisin Kaliforniaan. Tuokko heitti siellä neljä kilpailua, San Josessa, Fresnossa, Los Angelesissa ja Modestossa. Limppu lensi hyvin, mutta se vaati myös veronsa. Vastassa oli muun muassa paluun tehnyt 50- ja 60-lukujen olympiavoittaja Al Oerter, joka innosti Tuokkoa pistämään kaiken peliin.

– Siellä oli myös Brian Oldfield, jonka kanssa innostuimme harjoituksissa heittämään kuulaa taaksepäin pään yli. Olin aika hyvä siinä, ja Reijo vielä usutti että näytä sille. Heitin 24 metriä, jonka jälkeen Brian tuli kysymään: Who are you?, Tuokko muistelee naureskellen.

Moskovassa pieleen

Kuulanheittotreenit olivat kuitenkin myrkkyä reiden lähentäjille, jotka alkoivat vaivata reissulla. Modestossa hän sai parin heiton jälkeen seurata sivusta, kun Knut Hjeltnes paiskasi Pohjoismaiden ennätykseksi 69,50.

Seuraavan kesän aluksi Tuokko heitti kotikentällään Lohjalla 67,50 ja oli yksi Moskovan olympiakilpailun suosikeista. Itsevarmuus lisääntyi, kun hän selvitti karsinnat vaivatta 62 metrin kaarella.

Mutta finaalissa tuli muistutus Kalifornian auringosta: toisessa heitossa reidessä vihlaisi. Tuokko yritti saada jäitä, mutta niitä ei Lenin-stadionilla järjestynyt. Täysipainoisesta heittämisestä ei enää tullut mitään. Yhdeksäs sija loppukilpailussa tuloksella 61,84 oli kova pettymys.

– Se oli selkeä epäonnistuminen. Muuten ura meni kyllä hyvin, EM-hopeamitalisti sanoo.

Majapaikan edellä kerrotulla Kalifornian matkalla tarjosi kuulantyöntäjä Al Feuerbach, jonka kanssa Tuokko on ollut yhteyksissä facebookin kautta.

– Hänellä menee ihan mukavasti, poika pääsi juuri ylioppilaaksi.

Facebookin kautta Tuokko oli vielä keväällä yhteydessä myös Ricky Bruchiin, alkukesästä kuolleeseen Ruotsin kiekkolegendaan.

– Hän oli esikuvani, vaikka oli vain neljä vuotta minua vanhempi.

Urheilua laidasta laitaan

Tuokko täytti juhannuksena 60 ja pääsi sopimuksen mukaisesti eläkkeelle opettajan työstään. Tampereella pääosan opettajantyöstään ja huippu-urheilijan urastaan viettänyt Tuokko on kotiutunut lapsuutensa maisemiin Lohjalle. Silti hän muistaa kehua myös Tamperetta.

– Siellä on hienoja urheiluihmisiä, Mauri Saarikoski, Pekka Terho, Kalervo Kummola. Tampereen pitää nyt panostaa jääkiekkoon, Tuokko heittää ilman häivääkään lajikateutta.

Hän seuraa itse urheilua laidasta laitaan, mutta ei lähde arvostelemaan esimerkiksi yleisurheilun tilaa.

– Mikä minä olen arvostelemaan? Voisin mennä itse valmentamaan, mutta se ei ole minun juttuni.

Tuokko seuraa tiiviisti huippu-urheilua laidasta laitaan siinä sivussa, kun keskittyy Lohjan-tilansa kunnostamiseen. Työn alla on muun muassa vanhan torpan ja aitan entisöiminen alkuperäiseen asuun museoviraston opastamana.

– Kyllä huippu-urheilu on tärkeää. Ja se, että lapset liikkuvat.

Paluukisa veti lehterit täyteen

Markku Tuokko jäi yhdessä Seppo Hovisen ja Asko Pesosen kanssa kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä Euroopan cupin finaalissa elokuussa 1977. Kukaan ei yrittänyt selitellä tai kiemurrella asiaa. Ehkä juuri siksi kaikki selvisivätkin tapauksesta ilman että sieluun olisi jäänyt suurta vammaa.

– Enää en halua sitä muistella, en hurskastella, enkä kommentoida muiden tekemisiä. Minua se tapaus muutti, sen jälkeenhän aloin vasta pärjätäkin, Tuokko muistuttaa.

Kolmikko vapautui kilpailukiellosta vuoden päästä, parahiksi Prahan EM-kisoihin. Sitä ennen Tuokon ja Hovisen paluukisa oli vetänyt Keravan urheilukentän tupaten täyteen. Paikalla oli arvioiden mukaan jopa 12 000 katsojaa, kun vihkiäiskisan järjestäjät odottelivat kahta tuhatta.

– Ei siinä mitään paineita ollut, yksi kisa muiden joukossa, Tuokko vähättelee.

Muutaman viikon päästä Tuokko oli EM-hopeamitalisti ja innostamassa omalla esimerkillään lapsia urheilun pariin.

– Urheilijat voivat olla esikuvia, mutta vanhempien pitäisi olla niitä tärkeimpiä esikuvia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?