Pikkuleijonille kuokkaan, Kanadan superketju hurjana - IS seurasi paikan päällä - Urheilu - Ilta-Sanomat

Pikkuleijonille kuokkaan, Kanadan superketju hurjana - IS seurasi paikan päällä

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue hakee edelleen MM-kisojen avausvoittoaan. Tiistain vastaisena yönä Pikkuleijonat hävisi Kanadalle 1-4.

Ensimmäinen erä Kanadaa vastaan alkoi pikkuleijonilta takkuisasti.­

30.12.2014 3:42 | Päivitetty 30.12.2014 5:20

Kanada aloitti ottelun väkevästi ja loi ensimmäisen huippupaikan jo heti avausvaihdossa, mutta Juuse Saros Suomen maalilla venyi isoon torjuntaan takatolpalta. Kanadan kiekkovarmuus ja pelinopeus oli läpi avauserän Suomea edellä.

Kanada rokotti heti ensimmäisestä ylivoimastaan, kun Atte Mäkinen otti ajassa 5.22 jäähyn korkeasta mailasta. Suomen ykköspakin Julius Hongan heikko purku pysähtyi viivaan, eikä Suomen neliö reagoinut tilanteeseen tarpeeksi nopeasti. Sam Reinhart pääsi ohjaamaan lopulta maalin edestä Shea Theodoren esityöstä 1-0-maalin.

Nikkarit loivat maalin jälkeen pitkillä hyökkäyksillä ja nopeilla suunnamuutoksilla tukun hyviä maalipaikkoja, mutta Saros oli maalillaan terävä.

Suomi paransi shokkialun jälkeen pikkuhiljaa erän edetessä ja sai luotua paremmin hyökkäyksiä Kanadan päätyyn. Paras maalipaikka avautui erän puolivälissä kisojen nuorimmalle pelaajalle Jesse Puljujärvelle, mutta 16-vuotiaan superlupauksen laukaus lähietäisyydeltä kimposi tolpasta ulos.

Suomi pääsi pelaamaan ensimmäisen kerran ylivoimaa viisi minuuttia ennen erätaukoa, mutta tulos oli tuttu: pakkopeli pyöri laitojen lähellä ja viivassa, mutta laukauksista puuttui laatu.

Erätauolle mentiin Kanadan 1-0-johdossa.

Vahvasti punainen 2. erä

Toisessa erässä Kanada jatkoi vahvaa painostustaan. Suomi hallitsi aivan erän alussa kiekkoa Kanadan päädyssä, mutta muuten erä oli vahvasti punainen.

Kanada liikutti kiekkoa nopeasti lavasta lapaan ja sai pelattua pitkiä hyökkäyksiä Suomen päädyssä. Etenkin Kanadan ykkösketju Anthony Duclair-Sam Reinhart-Max Domi oli alati vaarallinen. Domi laukoi erän alkupuolella tolppaan ja Kanadan kapteenilla Curtis Lazarilla oli loistava sauma kaksi vastaan yksi -hyökkäyksessä lisätä nikkarien johtoa, mutta Saros venyi huipputorjuntaan.

Suomi oli ajoittain helisemässä omassa päässä liikkuvien kanadalaishyökkääjien kanssa, eikä päässyt hyökkäämään tuoreena pitkien puolustusmyllytysten jälkeen.

Erän puolivälissä Otto Rauhala karkasi alivoimalla puolittaiseen läpiajoon, mutta Zach Fucale Kanadan maalissa torjui helposti.

Kanadan ykkösketju iski lopulta illan toisen maalin ajassa 33.34 todella tyylikkään kuvion päätteeksi. Domi levitti hyökkäyssinisen jälkeen Duclairille, joka jatkoi saman tien kiekon maalille ajaneelle Reinhartille, jolla oli helppo työ ohjata lusikkapuolelta lukemiksi 2-0.

Suomi sai elintärkeän kavennusmaalin aivan yllättäen erän loppupuolella, kun Kanadan seiskapakki Samuel Morin menetti kiekon omalla alueella ja Pikkuleijonien kapteeni Artturi Lehkonen säntäsi irtokiekon perään. Lehkonen laukoi ensin pienestä kulmasta ja iski seuranneesta irtokiekosta kiekon päättäväisesti maaliin. Maali oli Suomen kapteenille turnauksen ensimmäinen.

Ilman Saroksen huippuvenytyksiä Suomi olisi lähtenyt päätöserään selkeämmästä tappioasemasta kuin 1-2.

Loppuminuutit pelailun merkeissä

Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa erän neljännellä minuutilla. Roope Hintzin johtama kakkosylivoimaviisikko laukoi paljon, mutta vedot lähtivät kaukaa - parannusta ensimmäisen erän varovaisempaan siirtelyyn.

Kanada pelasi passiivisemmin kolmannessa erässä, mikä avasi Suomelle enemmän tilaa ja aikaa avauksiin. Suomi ei kuitenkaan päässyt hyville maalintekosektoreille Kanadan vahvan viisikkopuolustuksen puristuksessa.

Kanadan tulikuuma ykkösketju iski illan kolmannen pöntön ajassa 51.15 huolimattomasti pelannutta Suomen ykkösketjua vastaan. Tällä kertaa maalintekijänä oli Duclair Domin ja Madison Boweyn syötöstä.

Heti perään Kanada pääsi jauhamaan ylivoimaa, jonka aikana isännät pistivät pelin lopullisesti pakettiin ja lukemiksi 4-1. Josh Morrissey laukoi viivasta eikä Saros saanut vangittua kiekkoa itselleen. Curtis Lazar oli kärkkäänä irtokiekossa ja runnoi limpun Saroksen suojien vierestä verkkoon.

Ottelun loppuhetket mentiin enemmän jo pelailun merkeissä. Neljä minuuttia ennen loppua Alex Lintuniemi ja Jake Virtanen ottivat rajusti yhteen vihellyksen jälkeen kulmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?