IS-analyysi: Tallimääräyksiä McLarenilla - Urheilu - Ilta-Sanomat

IS-analyysi: Tallimääräyksiä McLarenilla

McLaren haki Monacosta ylivoimaisen kaksoisvoiton, mutta tilanne tallin sisällä kiristyi entisestään.

28.5.2007 3:14

McLaren-kaksikko Fernando Alonso ja Lewis Hamilton on nyt tasapistein formula ykkösten MM-sarjan kärjessä. Alonso hallitsi Monacon GP.tä alusta loppuun, mutta saiko Hamilton oikeasti edes mahdollisuutta voittaa?

Hamilton sanoi kilpailun jälkeen suoraan, että hän kokee olevansa tallinsa kakkoskuljettaja. Sen jälkeen tallipäällikkö Ron Dennis joutui pitämään puolustuspuheen, jossa hän vakuutti, ettei McLaren suosi Alonsoa.

Jos Alonsoa ei suosita, niin miksi sitten Hamilton joutuu aina ajamaan aika-ajojen päätösjaksolla raskaammalla autolla?

Monacossa Hamiltonin piti pysähtyä ensimmäisen kerran vasta viisi tai kuusi kierrosta Alonsoa myöhemmin. Dennis vahvisti myöhemmin, että Hamiltonilla oli yhden ja Alonsolla kahden pysähdyksen taktiikka. Hamilton yllättyi täysin, kun talli komensi hänet varikolle jo kolme kierrosta Alonsoa myöhemmin. McLaren oli päättänyt, että Hamiltonille suunniteltu yhden pysähdyksen taktiikka muutetaan kahden stopin strategiaksi. Syy siihen oli pelko turva-auton tulosta radalle.

Toisella ajojaksolla Hamiltonilla olisi ollut mahdollisuus ajaa neljä kierrosta pidempään kuin Alonso. Kun Alonso juuttui ruuhkiin, Hamilton kavensi kymmenen sekunnin eron nopeasti neljään sekuntiin. Hamilton yllättyi jälleen, kun McLaren pyysi hänet sisään jo kaksi kierrosta Alonsoa myöhemmin, joten britille ei jäänyt mahdollisuutta yrittää tallikaverinsa ohitusta kevyellä autolla.

Tiivistetysti McLarenin oman Monaco-näytelmän juoni kulki niin, että Hamilton haki keinoa Alonson ohittamiseen, mutta talli esti sen, koska halusi pitää kiinni omasta sisäisestä tallimääräyksestä, jonka mukaan kilpailun voitto kuului Alonsolle.

Tallipäällikkö Dennis kertoi brittiläisellä ITV-kanavalla pyytäneensä jo kymmenen kierroksen jälkeen Alonsoa ja Hamiltonia hidastamaan vauhtia ja säästelemään autoja. McLaren-kuljettajien keskinäinen kilpailu oli käytännössä ohi jo siinä vaiheessa.

Tilanne McLarenilla on räjähdysherkkä. Hamilton tuntuu olevan hieman Alonsoa nopeampi, mutta talli säätelee kuljettajatilannetta niin, että Alonso ja McLarenin rahoittajiksi lähteneet suuret espanjalaiset sponsorit pysyvät tyytyväisinä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?