Ristiriitainen vapaaottelu puhuttaa Tukholmassa: "Epämiellyttävä urheilukokemus" - Urheilu - Ilta-Sanomat

Ristiriitainen tapahtuma puhuttaa Tukholmassa: "Epämiellyttävä urheilukokemus"

Vapaaottelun kansainvälinen UFC-ilta ei ole herättänyt pelkästään positiivisia tuntoja Ruotsissa.

Vapaaottelu puhuttaa tänään Tukholmassa. Kuvassa Brasilian Viktor Belfort ja USA:n Anthony Johnson UFC-tapahtumassa Rio de Janeirossa.­

14.4.2012 16:59

Maassa, jossa ammattinyrkkeilykin oli kiellettyä neljän vuosikymmenen ajan, lajille riittää vastustusta.

Ammattilaisvapaaottelu määriteltiin lailliseksi Ruotsissa vasta vuonna 2007, mutta debatti aiheesta on noussut jälleen pinnalle valtavaa huomiota niittäneen UFC-tapahtuman myötä. Painavin esimerkki tästä on se, että lajia kontrolloiva kolmihenkinen kamppailu-urheiludelegaatio on lauantaina paikalla Globenissa.

Ainakin yksi ryhmän jäsenistä erottunee joukosta hurraata huutavan kamppailukansan seassa. Delegaation lääketieteellinen asiantuntija Björn Lindvall on keskeisesti vaikuttanut siihen, että Ruotsissa ei vieläkään sallita yli 4-eräisiä nyrkkeilyotteluita. Hän on vastustanut vapaaottelutapahtumiakin terveydellisin perustein.

- Olen toistuvasti sanonut ei ja olen sitä mieltä, että lääketieteellisen aspektin pitäisi painaa päätöksissä enemmän, mutta valitettavasti minulla on vain yksi ääni, Lindvall kertoi Svenska Dagbladetille.

Asiantuntija myöntää menevänsä Globeniin levottomin mielin.

- En sen takia, että siellä sattuisi vakavia vammoja, vaan enemmän sen vuoksi, että siitä voi muodostua epämiellyttävä urheilukokemus.

Ruotsalainen vapaaotteluväki suhtautuukin erityisen vakavasti siihen, että laji näyttäytyy ennen kaikkea urheiluna. Suomen tavoin länsinaapurissa amatöörit ottelevat ammattilaisista selvästi poikkeavin, ottelijoiden turvallisuutta korostavin säännöin.

Tällä viikolla julkistettiin myös UFC:n tukema hanke, ruotsalaislähtöinen kansainvälinen vapaaotteluliitto IMMAF. Liiton puheenjohtaja August Wallen korostaa myös turvallisuutta ja sääntökehityksen merkitystä.

- Tärkeimpiä tehtäviämme alkuun on tutkia tarkasti eri maiden sääntöjä ja käytäntöjä. Tavoitteena on luoda etenkin amatööreille kansainväliset säännöt, jotka palvelevat ottelijoita parhaalla tavalla. Tukholman UFC-tapahtumasta jättimenestys

UFC-pomo lupaa: Tulemme jatkossa Suomeenkin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?