Wadan Pound valmistautuu vaihtoon - Urheilu - Ilta-Sanomat

Wadan Pound valmistautuu vaihtoon

Kansainvälisen antidopingneuvoston Wadan kanadalainen puheenjohtaja Richard Pound elää viimeisiä päiviään järjestön johdossa. Kahdeksan vuotta Wadaa johtanut Pound jättäytyy lauantaina sivuun, ja hänen seuraajakseen tullee australialainen John Fahey.

Richard Pound jättää Wadan lauantaina.

13.11.2007 15:40

Wadan suuri kokous on viikonloppuna Madridissa, jossa on paitsi määrä vaihtaa puheenjohtaja myös hyväksyä järjestön uusi dopingsäännöstö. Kokoukseen osallistuu noin 1 500 henkeä, jotka edustavat urheilujärjestöjä, Kansainvälistä olympiakomiteaa KOK:ta ja eri valtioita.Pound on tyytyväinen uudistettuun säännöstöön.

- Uusi Wada-säännöstö on parempi kuin vuoden 2003 säännöstö. Tiedämme mikä toimii ja mikä ei, Pound, 65, kertoi.

Jatkossa Wadan pitää entisestään kohentaa testejä, tutkimusta ja kasvatustyötä, Pound luettelee.

Pound oli Wadassa kansainvälisenä antidopingjohtajana suorasukainen. Poundin sanansäilän kohteeksi joutuivat muun muassa monet ammattilaisurheilun pomot. Jopa Kansainvälisen olympiakomitean entinen monivuotinen puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch joutui Poundin kritiikin kohteeksi. Poundin mielestä Samaranch ei ollut erityisen kiinnostunut dopingin vastaisesta kamppailusta.

Pound on vuosien varrella saanut tappouhkauksiakin, mutta hän ei pienistä pelästy.

- Monet ovat sitä mieltä, että olen täysi p...läpi, ja he saattavat olla oikeassa. Mutta oikeasti en välitä, vaikka saan ihmiset raivostumaan. Doping on tärkein asia urheilussa juuri nyt, Pound sanoo.

Samaranchin aikaan olympialiike puhui kauniisti dopingia vastaan, mutta keinoja sen kitkemiseen ei käytetty.

- Samaranchia asia ei kiinnostanut. Tutkimukseen ei pantu rahaa, eikä Samaranch käyttänyt vaikutusvaltaansa, jotta kansainväliset urheilijajärjestöt olisivat hoitaneet tehtävänsä.

Uhkailukin apuna

Pound on toiminut koko ajan vahvasti asiansa puolesta. Hän on ajoittain uhkaillut lajiliittoja ja maita jopa olympialaisista sulkemisella, jos nämä eivät ota Wadan säännöstöä käyttöön.Pound kokee, että hänen tärkein saavutuksensa oli juuri se, että hän sai ihmiset ymmärtämään asian. Vaikka USA:n suuret ammattilaislajit lähes vähät välittivät Poundin vetoomuksista, USA:n hallitus ja urheilufanit alkoivat kuunnella ja esittää kysymyksiä.

- Se on tuottanut tyydytystä, että media on tietoista, poliitikot ovat tietoisia, vanhemmat ovat tietoisia ja urheilijat ovat tietoisia dopingista.

Poundin työ urheilun epäkohtien parissa ei välttämättä pääty lauantaina. Juristi Pound ilmeisesti siirtyy Urheilun välitystuomioistuimen CAS:n puheenjohtajaksi. Työ välitystuomioistuimessa sopii hyvin Poundille, sillä sen käsittelemistä asioista hän on perillä.

Poundia eivät nimitykset ylipäätään kiinnosta. Hän on toimen mies.

- Realistisesti sanottuna olen saanut tässä työssä enemmän hyvää aikaan olympialiikkeelle kuin mitä olisin saanut, jos olisin suudellut pienokaisia ja katkaissut nauhoja KOK:n puheenjohtajana, Pound pohti.

Pound oli ehdolla KOK:n puheenjohtajaksi 2001 mutta hävisi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?