Stefan Wallin haluaa kasvattaa urheilun tukea roimasti - Urheilu - Ilta-Sanomat

Stefan Wallin haluaa kasvattaa urheilun tukea roimasti

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r.) haluaa kasvattaa urheilun tukea huomattvasti nykyisestä. Wallin paljasti perjantaina suunnitelmansa Suomi Areenan keskustelutilaisuudessa Porissa.

Kulttuuriministeri Stefan Wallin poseeraa suosikkijoukkueensa Aston Villan fanipaita päällään. Raputahna nautitaan snapsin ja näkkileivän kera.

17.7.2009 14:50

Wallin esittää ensi vuoden budjettiin 51 prosentin lisäystä huippu-urheilijoiden apurahoihin, valmentajien tukeen ja valmennusmenetelmien kehittämiseen. Lisäysehdotus on noin 1,5 miljoonaa euroa. Lisää rahaa on Wallinin mukaan luvassa myös seuroille.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihun tutkimusten mukaan kolme neljästä suomalaisesta pitää kansainvälistä urheilumenestystä tärkeänä asiana.

Suomi Areenan keskustelutilaisuuden aiheena oli urheilun tuki. Osallistujat ottivat kantaa Kihun raporttiin taloudellisesta tilanteesta. Sen mukaan Suomi on jäänyt 2000-luvulla roimasti Norjan ja Ruotsin urheilurahoituksesta. Olympiakomitean puheenjohtaja Roger Talermo ei säästellyt mielipidettään ongelmasta.

- Urheilussa ei ole saatavilla pikavoittoja. Olen vakuuttunut siitä, että jos kansa hyväksyy urheilulle lisää taloudellista tukea, emme voi puhua pelkästä prosenttikorotuksesta. On selvää, että nyt pitää tehdä jotain, Talermo totesi.

Ministeri Wallin muistutti, että Kihun tutkimustieto päättyi vuoteen 2007, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon.

- Veikkaus Oy:n tuloskunto on viime vuosina ollut erinomainen. Jos Veikkauksella menee hyvin, se näkyy myös urheilun tuessa, totesi Wallin.

Keskusteluun osallistunut Helsingin Sanomien urheilutoimituksen esimies Ari Pusa otti puheenvuorossaan leppoisan alun.

- Onneksi ministeri ratkaisi jo ongelman. Olemme täällä turhaan, Pusa tiivisti.No, näin ei tietenkään ole. Pusa ottikin esimerkin Tanskasta.

- Tanskassa alettiin tukea muutamia lajeja ja panostettiin niitä erittäin vahvasti. Se on jo näkynyt arvokisojen tuloksissa.

Keskustelun "vähemmän lajeja, enemmän tukea" -teema onkin kova kanto kaskessa. Sen myönsi myös Talermo.

- On todella vaikea päättää, mitä lajeja tuetaan. Esimerkiksi suomalaiset lumilautailijat ovat Yhdysvalloissa erittäin tunnettuja, mutta Suomessa tilanne on toinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?